През студените месеци ни се иска да гледаме край себе си не просто свежа зеленина, но и разцъфнали ярки цветове. Природата дава решения на този проблем. Ако ги знаем, ще направим дома си още по-уютен и красив. Популярни източници на цвят в студа са някои сукуленти. Те са с месести стъбла и листа, чието предназначение е да съхраняват водни запаси за сушаво време.

Един от тези сукуленти е каланхоето.

То се продава масово в цветарските магазини и има цветове в бяло и всички оттенъци на розовото, червеното, оранжевото и лилавото. Каланхоето е растение на късия ден. Цъфти в края на зимата и рано напролет, ако се държи на топло и слънчево място и не се прекалява с поливането. Друг вариант за вашия дом е шлумбергията, или коледничето.

Растението спада към кактусите. То е съставено от плоски прешлени, които лесно се отчупват и служат за размножаване. Започва да цъфти в края на декември, откъдето идва и названието му. Дава многобройни нюанси на розовото и червеното. Коледничето също трябва да се държи през зимата максимално на слънце, затова е подходящо за светли помещения. След прецъфтяването растението почива, затова намалете поливанията

И все пак най-предпочитани за зимен цъфтеж по цял свят са луковичните растения – лалета, нарциси, зюмбюли.

Те ще ви зарадват с цветове по Коледа, ако съумеете да се грижите както трябва за тях. Продават се специално третирани за ранен цъфтеж луковици и е за предпочитане да си намерите от тях. Може обаче да предизвикате ранен цъфтеж и с обикновени луковици. Късната есен е най-подходяща за засаждането им. След него

Следвайте стъпките на форсирания цъфтеж

Застелете контейнера с влажна почвена смес и разположете луковиците много близо една до друга, но без да се докосват. Не ги притискайте надолу. Допълнете с още влажна пръст, така че горната част на луковиците да се подава на около 1 см от повърхността. Поставете контейнера на тъмно в черна найлонова торба. А тъй като трябва да е и на хладно, най- подходящи за целта са мазето или гаражът. Всяко затопляне на този етап ще доведе до провал. Този период продължава от 6 до 10 седмици. От време на време проверявайте дали не е пресъхнала пръстта. Когато кълновете достигнат 3-5 см, преместете саксията в хладна стая на температура от около 10 градуса. Отначало нека е на сянка, но след време я поставете за около седмица на перваза на прозореца. Следва преместване на избраното за цъфтежа място, ко-ето трябва да е светло и слънчево, далеч от радиатори. Поддържайте почвата влажна през цялото време и периодично завъртайте контейнера на една четвърт оборот. Може и да подхранвате със слаб торов разтвор.

След прецъфтяването запазете луковиците, за да ги засадите рано напролет навън в градината. Някои луковици, особено зюмбюлите, могат да се отглеждат само в стъклени съдове с вода, която трябва да стига точно под луковицата. Прибавете към течността и съвсем малко дървени въглища.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара