Отношенията със слънцето напомнят любовните. Някои изгарят, други се наслаждават. Учим се правилно и безопасно да почерняваме с топ дерматоложката д-р Мария Тончева, магистър по естетична медицина от университета в Ница, международен лектор и тренер по миниинвазивни продедури.

Д-р Тончева, можем ли да лавираме между ползите и вредите от слънцето?

В последните години бюти индустрията е предпазлива към крайностите, отричайки както прекомерния загар, така и пълното му игнориране. Златната среда е умното излагане на слънце, което не допуска компромиси със здравето. Що се отнася до слънцезащитните средства, дори не е прието да се обяснява важността им. Появата на плаж без фактор се равнява на престъпление срещу младостта. Скин интелектуалките знаят наизуст, че SPF трябва да се появи в арсенала им още с първите пролетни лъчи.

Всеки и по всяко време ли има нужда от слънцезащита?

Да, употребата им в ежедневието, а не само на плажа, е несбъдната мечта на всеки дерматолог, макар организмът да разполага с няколко защитни механизми срещу UV радиацията. Един от тях е загарът, най-добрият естествен филтър. В ролята на вътрешен слънцезащитен крем маланинът „покрива“ клетъчните ядра. „Слънчевият капитал“ зависи от фототипа кожа. Резервът е по-висок при смугла (примерно 150 хил. часа) и по-нисък при светла (50 хил. часа), но в един момент се изчерпва и щетите се натрупват, дори рамената да не изгарят.

Определящият фактор при избора на SPF?

Колкото е по-светла кожата, толкова по-висока трябва да е защитата. Притежателките на много бяла кожа с множество лунички, светли коса и очи или на чувствителна трябва да изберат SPF 50+. Тъй като UVB лъчите, предизвикващи изгаряне, са по-интензивни, цифрата на етикета обозначава защита именно от тях. По-слабите UVA лъчи, отговорни за преждевременното стареене, не изискват толкова висока степен. Затова съотношението е 1:3. Например SPF 30 означава защита от UVB 30 и от UVA 10. Не по-малко важен фактор е удоволствието от нанасянето. Текстурата и ароматът трябва така да ви харесват, че да посягате към средството често. По-ефективно е да нанасяте SPF 30 на всеки два часа, отколкото SPF 50 сутрин и следобед.

Химичен филтър или минерален екран? Как да изберем подходящия сънскрийн?

Под действието на UV лъчите се образуват свободни радикали, водещи към преждевременно стареене. Но това не е най-страшното. Химичните филтри, които поглъщат и разсейват светлината, се окисляват, превръщайки се… в свободни радикали, които са далеч по-разрушителни от ултравиолета. Някои от най-популярните филтри могат да предизвикат алергия или фотодерматит. Съвременните разработки като Tinosorb M или S и Mexoryl SX или XL са фотостабилни и неагресивни към кожата. Минералните екрани, като цинков оксид и титаниев диоксид, са далеч по-безопасни и по-добри за плаж. Но и едните, и другите не са безусловни. Последната тенденция е да се комбинират.

Дерматолозите често препоръчват слънцезащитните средства в качеството на антиейдж грижа.

Учените доказаха това едва през 2013 г. Според изследване в Австралия, където слънцето е норма на живот, редовната употреба на слънцезащитна козметика забавя фотостареенето. Уловката е другаде: само химичните филтри могат частично да проникват в тъканите, затова съдържат допълнително хидратиращи или антиейдж съставки.

Решението при хиперпигментации? Старческите петна по ръцете свързани ли са със слънцето?

Добрата новина е, че луничките отново са на мода. Лошата е, че петната, както и преди, са един от основните „летни“ проблеми. Дори постоянната употреба на крем с висок фактор не гарантира липсата им. Трябва да сте наясно, че стареенето в пигментирана и непигментирана кожа протича различно. При промяна в тена веднага потърсете специалист, който ще ви предложи план за действие. За избавяне от неприятните последици от повишената слънчева активност много ефективна е PRP терапията (инжектиране със собствена плазма). Що се отнася до ръцете, с възрастта меланоцитите не само намаляват, но и… мигрират в зоните с най-голяма инсолация. По-добрата профилактика е не кремът със SPF, а равномерният загар. Тоест шортите са за предпочитане пред дългите панталони.

Какви други салонни процедури са разрешени?

Постоянното излагане на слънце, полетите, смяната на климата, честата употреба на слънцезащитни средства… изсушават кожата. Решението е биоревитализация с хиалуронова киселина. Препоръчват се поне две процедури – преди и след морето. Друга „забранена“ тема е професионалният пилинг. Разбира се, не става дума за среден или дълбок, а за лек с гликолова киселина в концентрация 5-10%. Ако не премахнем хиперкератозата (удебеляване на роговия слой), неравномерният загар и белещата се безжизнена кожа са гарантирани. Витамин С и ретинол усилват възприемчивостта на кожата към слънцето и процедурите с тях не са препоръчителни.

Най-често срещаните плажни грешки при употреба на слънцезащитни средства?

Изборът на неправилен фактор. По-добре е да вземете продукт с максимална защита, а след това да намалите фактора, смесвайки текстурата с лосион за тяло. По-голямата част от хората нанасят половината или една трета от препоръчваната доза (лице – 5 мл, тяло – 25 мл), което намалява степента на защита няколко пъти. Високият фактор може в известна степен да компенсира недостатъчното количество. Избягвайте комбинацията титаниев диоксид и масла от костилки. Последните намаляват на практика фактора на защита. Минералните масла, обратното, го повишават, поглъщайки ултравиолета.

Някои се притесняват от химикалите в козметиката и предпочитат сами да приготвят слънцезащитни кремове в домашни условия. Имат ли основание?

Напълно натуралните слънцезащитни средства са маркетингов ход. Естественият фактор на различните олиа е нисък. Съгласете се, несериозно е да разчитате на любимото си кокосово, чийто SPF е 2-8, сусамово (SPF 4), бадемово (SPF 5) или карите (SPF 3-6). В състава на слънцезащитните средства обаче олиата хидратират, предотвратявайки превръщането на кожата в сушен плод.

До какво води прекомерната защита?

Средствата „пълен екран“, т.е. SPF 50+, провокират излагане на слънце повече, отколкото е необходимо. При жените в менопауза остеопорозата рязко „младее“, което някои учени свързват с тоталната защита. Геронтолозите също предполагат, че ултравиолетът е един от възможните фактори за дълголетие. Може би в един момент човечеството ще престане да се бои панически от слънцето, но дотогава златното правило си остава: в часовете, когато сянката на бодната в пясъка кибритена клечка е равна на дължината й, нямате работа на плажа.

Защо да изберем слънцезащитните продукти на Filorga?

Линията UV-Bronze High Protection Sun Care притежава не само висока UV и IR защита, но и антиейдж ефект. Активираща се от слънцето, технологията Photo Activated стимулира активността на ензими, неутрализиращи влиянието на свободните радикали. Друг несъмнен плюс на формулата е синтезът на серамиди, укрепващи защитната бариера на кожата.

СлънцезащитенSun Fluid Face [Wrinkle+Dark Spot] SPF 50+ флуид за лице срещу бръчки и петна Anti-Aging  Докато мощен антиоксидант (сулфорафан) защитава кожата от фотостареене, витамин PP (ниацин) регулира синтеза на маланин за по-равномерен и сияен тен. Ултратечна и немазна, водоустойчивата текстура не оставя бели следи и гарантира матов финиш.

Сухо масло за тяло Nutri-Regenerating Anti Ageing Sun Spray Body SPF 50+ Високата защита се комбинира с подхранващо и регенериращо действие. Колагенов бустер, хиалурон и хроносфери с полиревитализиращ коктейл NCTF укрепват кожата, повишавайки еластичността и стегнатостта й. В добавка кокосово масло, богато на витамини А и Е и блокиращо до 20% от UV лъчите, я хидратира в дълбочина.

Hydra Refreshing Anti-Aging Solar Mist SPF 50+ Хидратиращ и освежаващ, универсалният спрей за лице е алтернатива на термалния. Използва се под или над макиажа, в града, на плажа. Мъглата дължи действието си на вода от глетчер, глюкоза и ксилитол (предотвратяват загубата на влага), хиалуронова кисeлина (регулира нивото на хидратация) и витамин H (биотин).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара