Вера Захариева е йога-учител с 23 години практика, председател на Българската федерация по йога, председател на спортен клуб „Вяра“.

Вера, как йога влезе в живота ти?

Започнах пътя си в йога през 1995 г. През всичките тези години йога в мен се развиваше непрестанно. В началото асаните бяха моят връх, към който вървях и исках да стигна съвършенство. Стараех се да напредвам в трудни за изпълнение пози. Редом с това очистителните техники като при всеки начинаещ създаваха определена странност и неудобство. Мой учител и наставник бе Веселин Лучански. Научи ме как да бъда близо до природата, да черпя сили от изгрева, да правя дихателни упражнения с мощни техники, да ходя, без да се уморявам. Бе личен пример затова как да внеса йога в ежедневието си и да не бъда отделена от света. Неспирното ми водолейско търсене на душата продължаваше да иска и още и още.

Асаните носеха радост, здраве, сила и гъвкавост на тялото ми, но не спирах да чета и да търся какво още не знам, накъде да вървя, как да поправя характера си, как да се справя с желанията си, как да обичам въпреки всичко.

Тогава дойде естественият път в йога медитативните техники. Разучавах различни, четях книги за това, пробвах и се ядосвах на ума си, че не спира да си бърбори. Постепенно проблясъците на спокойствие и тишина станаха все по-чести и дълбоки. Засега това ми стига.

През всичките тези години не спирах да водя йога практики за възрастни, деца и бременни и с всеки нов човек, който идваше при мен, аз изпитвах притеснения дали ще успея да предам връзката, наречена йога, и на този нов последовател.

През цялото това време от 20 години последователите на йога са моите най-големи учители, те ми дават сила да продължавам, да не се отпускам, да бъда силна и спокойна едновременно, учат ме как да се развивам, къде имам пропуски и как да им бъда полезна.

Безкрайна почит и благодарност за йога в мен отдавам и на семейството си, което до този миг е най-силният ми коректив и всекидневна проверка, затова как йога ми помага да се справя с житейските разочарования, навици, желания, ситуации.

Пътят на йога в мен продължава!

Как си обясняваш експанзията на йога в света в последните години?

Йога в момента е много популярна, но смея да твърдя, че в България тя е започнала да работи доста отдавна. Затова искрено благодаря на онези пионери в йога, които и до днес запазват нейната истинност и автентичност. Радвам се и съм горда, че вървим по техния път, вече доста по-леко, отколкото в началото.

В световен мащаб йога има своята значимост в  този динамичен и уморяващ XXI век. И именно това е разковничето защо йога стана толкова популярна.

Всеки намира онова, което търси. Едни: физически пози за разтягане и мускулно оформяне, други: успокоение на ума, почивка и отпускане, трети търсят себе си, търсят отговори на въпроси как по-леко да живеят, защо се случват определени събития  в живота им, как да обичат и приемат всеки и всичко. Така че, както виждаме, йога обхваща всички аспекти на човешкото съществуване, неща, които има и в други дисциплини и дейности, но не накуп.

Днес хората търсят човешките ценности и затова се обръщат към тази скрита дълго време наука за живота.

Коя е подходящата възраст за йога? Знам, че йога се въвежда вече и в детските градини? Ти работиш с деца, как им се отразяват заниманията?

За йога няма възраст, защото йога си ти самият. Когато дойде времето, душата ти намира йога. Затова всеки е подходящ и следва да бъде търпелив и последователен.

Йога има много отдавна в детските градини, аз лично водя вече повече от 20 години и това все повече представлява интерес от страна на родители и деца.

Заниманията за децата често са под формата на игри и приказки, затова за тях е естествено да възприемат йога без трудност. Те правят всичко с лекота, както дихателните упражнения, така и почти всички упражнения, защото древните са ги взаимствали от природата и животните и самите асани са лесно усвоими. С децата често урокът е не само движения, но също и урок по добротата, любовта, грижата, състраданието. Те самите имат толкова точни и разбираеми отговори, че аз лично често се изумявам от дълбочината на техните думи и мисли. Разговаряме и как йога да им помогне да се разбират по-добре с приятелчетата си, как да обясняват на родителите си без срам и страх какво им е, как и могат да бъдат обичащи и мили.

От тази година в НСА започна първият курс от студенти, които 4 години ще учат йога и ще бъдат с йога висше образование. Има ли интерес към специалността?

Българската федерация по йога и в частност аз искрено благодарим на цялата академична общност в НСА за тяхната отзивчивост, готовност и разбиране да има висше образование по йога (редовна и задочна форма).

Всъщност миналата година България стана една от първите страни с висше образование по йога след Индия, САЩ и няколко европейски държави, в които тя се изучава като дисциплина в различни университети. Екипът на федерацията ни работи усилено, за да подготви програма по йога на много високо ниво, което да отговаря и на признатата висока компетентност на преподаването в НСА. Студентите получават солидни знания по общите дисциплини на НСА, като анатомия, физиология, психология, педагогика. Но по-важното е задълбочената теоретична и практическа подготовка по йога. Теоретичната част обхваща основните класически трудове върху йога, на които се гради тези дисциплина. В практическите упражнения студентите изучават и усъвършенстват техниката на изпълнение на асани (физически пози), пранаяма (дихателни техники), бандха и мудри (техники за насочване и разпределяне на енергията), релаксация (отпускане на тялото и успокояване на нервната система), както и основните медитативни техники.

Изучава се и методологията на преподаване на тези практики като комплекси за различни групи – деца, юноши, младежи, средна и напреднала възраст, както и индивидуално, като се формират професионално-педагогически умения и навици, необходими за самостоятелна работа.

Силен акцент е поставен върху терапевтичния аспект на йога, като се изучават методи за подпомагане на оздравителните процеси при различни физически и психологически проблеми.

Студентите се запознават с прилагането на йога като помощно средство в други области, като образование, спорт, бизнес и други. Те могат да участват също в научни изследвания върху въздействието на различни практики и комплекси.

Интересът пролича още с първия випуск кандидат-студенти – 11 на брой, което за нас бе особена гордост и радост. Това си е наистина голям успех и ще се радвам и надявам, децата, които учим сега в детските градини, един ден да бъдат сред търсещите ни и любознателни студенти.

Какви възможности дава федерацията за развитие и усъвършенстване на йога учителите? Достатъчно квалифицирани ли са тези, които преподават в многобройните клубове?

БФЙ организира различни събития всяка година и най-основните са:

  • висше образование по йога – редовна форма – 4 г. и задочна – 4 г.;
  • курс за следдипломна квалификация към БФЙ и НСА – година и половина;
  • ежегоден курс за повишаване на квалификацията на учителите с гост лектори от института в Кайвалядхама, Индия;
  • ежегодни планински и морски легери;
  • ежегоден курс „Йога за деца“.

Не бих искала да оценявам никого дали е достатъчно готов да води йога. Всеки сам би следвало да усъвършенства пътя си и да намира начин да учи, да си прави собствената практика в йога и да напредва в преподаването.

Да, за жалост, в момента има много зали, в които инструкторите не са подготвени добре, нямат сертификат и подлагат на риск физическото и психическото здраве на последователите, както и уронват престижа на самото учение.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара