Народът я нарича още чубрика, чубра, а латинското й название сатурея е свързано с езическите божества сатири, на които се е приписвало чревоугодничеството.

Градинската чубрица е едногодиш­но тревисто растение. Родина му е Средиземноморието и Близкият из­ток, среща се и в Южна Европа. У нас се отглежда като подправка и ле­чебно средство, има и диворастяща чубрица.

В медицината и фармацията се из­ползват подземните и надземните части на градинската чубрица, а в ку­линарното изкуство – цялата над­земна част (всички, събирани по вре­ме на цъфтеж).

Тя стимулира дейността на стома­ха и червата, действа спазмолитично и оказва благоприятен ефект при колики на стомаха и червата, прила­га се за лечение на някои бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания.

В българската народна медицина чубрицата се използва при високо ар­териално налягане, като диуретично средство, при хрема и кашлици. Употребява се още при катари на лигавицата на стомаха и червата.

Градинската чубрица се приема вътрешно под формата на извлек: 2 супени лъжици ситно нарязана дрога се залива с половин литър вряща во­да и се оставя да кисне 1 час. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по една винена чаша преди ядене.

Като подправка градинската чуб­рица намира широко приложение в българската национална кухня за ароматизиране на трудносмилаеми храни – боб, леща, зелен фасул, грах. Освен това е желана подправка и придава пикантен, приятен аромат в ястия от агнешко и овнешко месо, в зеленчукови и картофени супи. Прилага се още при приготвянето на колбаси, за ароматизиране на сирената. В случаите, когато се поставят цели клончета, чубрицата се вари с основните продукти, като се изважда преди поднасянето им.

Прекрасна комбинация се получа­ва при употреба на чубрица и магда­ноз, сушени зеленчуци, дафинов лист, чесън, розмарин, целина и гръцки сминдух.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара