Звучи ли ви прекалено хубаво, за да е истина? Така написано заглавието гъвкава диета изглежда като някаква подлъгваща, несъществуваща измама. Но, огледайте се около вас и ще видите, че всъщност това нещо е реалност!

Нима не познавате нито един човек, който да похапва всичко, изглежда добре, да е фит и не само това, но да е и здрав физически? Ето, че заглавието отговаря на истината, но нека да разберем на какво се дължи това и как може да сме ние. 

Какво е гъвкавата диета (IIFYM)?

Името и произхожда от това, че позволява на хората да се хранят извън определена рамка от определени храни. Чрез тази диета, вече няма забранени или разрешени храни. Всяка храна е разрешена, стига тя да отговаря на нашия макронутриентен прием. А какво означава това, ще стане ясно след малко.

В чужбина, по-скоро западните страни, през последните 7-8 години гъвкавата диета се превърна не просто в диета, а цяло едно движение на хора които я практикуват и промотират, а от близо 2 години стана по-популярна и тук в България. За по-кратко е наричана IIFYM (If It Fits Your Macros). В превод на български IIFYM означава “Ако съответства на твоите макронутриенти” – ако това което ядем влиза в нашия макронутриентен прием, т.е. може да го ядем.

Макронутриентите се съдържат във всяка една храна, а те са протеин, въглехидрати и мазнини. Тези макронутриенти сформират и нашия калориен прием:

  • 1г  протеин = 4 калории
  • 1г въглехидрат = 4 калории
  • 1г мазнини = 9 калории

Важно е да знаем това, тъй като истината е, че никоя храна сама по себе си не ни прави дебели, нито по-слаби. Това, което ни кара да пълнеем е калорийният излишък, а не точно определен тип храни. Същото важи и за отслабването.

Или с други думи, независимо от това, че се храним със “здравословни храни”, не приемаме ли правилните макронутриенти, ние ще качваме или поддържаме излишни килограми. Предполагам и на това вече сте ставали свидетели, защото аз съм и то многократно.

Мои приятелки започват диета и още със закуската стартират ударно с голяма доза “здравословни храни”. Овесени ядки с чиа и парченца плодове, накиснати в кисело мляко. Звучи прекрасно, здравословно, дори и на вид изглежда като на снимка от instagram на перфектната закуска. Денят продължава с още няколко междинни хранения с така здравословните ядки и плодове и основни хранения състоящи се от салати и риба.

И доста често резултатът не е свалени килограми, а дори качени.

Но защо? Отговорът е в калорийния излишък.

А тези, които хапват от “забранените храни” и не качват килограми, а понякога дори свалят са просто в калориен дефицит.

Тази снимка бе направена след като бях “хванат” с един сладолед и бях попитан “Ама ти верно ли ще го изядеш, ами формата ти?”.

Как да започнем гъвкавата диета?

Гъвкавата диета се базира на калорийния прием и за целта трябва да знаем колко калории трябва да приемаме, за да постигнем нашите цели.

Добра стартова точка – калориен калкулатор. Чрез него ние може да разберем какви са приблизителните калории които трябва да приемаме на база нашето тегло, процент подкожни мазнини и на база нашите цели.

Но имайте предвид, че това е само стартова точка. Ако калкулаторът показва “Х” калориен прием за това да сте в калориен дефицит, но вие спазвайки го, не губите мазнини, то това означава, че тази стойност не е вярна за вас и трябва да намалите приетите калории.

След като вече имате стартова точка, трябва да се сдобиете и с кухненска везна, чрез която ще измервате вашата храна. Забелязвам, че точно тук повечето хора ми отговарят:

“Е, да си меря всяка хапка, това вече е прекалено!”.

А не е ли прекалено цял живот да сме в периоди на рестрикция и глад, вечно търсейки новата и революционна диета? Цял живот борейки се с излишните килограми и накрая винаги да се връщаме в стартовата си точка, а доста често дори по-назад. Това не е ли прекалено?

Предимствата на IIFYM пред всяка друга диета, е че развива умения у хората, които практикуват този начин на хранене. Хората, които я практикуват, с времето научават състава на храните и кои храни са богати на протеин, кои на вългехидрати и кои на мазнини. Развиват умение да разпознават грамажите на храните без използването на кухненска везна. Позволява на практикуващите я да се наслаждават повече и по-често на социални поводи, без това да попречи на придържането към крайната цел.

Как да я приложим?

След като вече имаме стартов калориен прием и кухненска везна, време е да пристъпим и към практическото й приложение. Да, тази диета ни дава гъвкавост и свобода, но отново си има рамка. Просто тази рамка е много по-широка от стандартните ограничаващи диети, които искат от вас да ядете конкретни храни. Сякаш магията се случва само тогава, когато приемете точно това количество и точно тази комбинация от храни, описани в диетата.

При IIFYM рамката не е храната, рамката са числата!

Стандартната диета би искала от вас да изядете конкретни изброени храни, като например: “За обяд изяж 1 грейпфрут и омлет от 3 цели яйца и 2 белтъка”.

Докато целта при гъвкавата диета би била следната:

Обяд:

  • Протеин: 27 г
  • Мазнини: 12 г
  • Въглехидрат 29 г

В тази снимка може да видите как с коренно различни храни, могат да се достигнат сравнително еднакви числа и това е само една от многото възможни комбинации.

Забелязахте ли нещо? Сладолед?! Да, точно така!

Вярвате или не, независимо дали ще изберете Вариант 1 или Вариант 2, резултатите откъм телесна композиция ще са еднакви!

Ако чрез Вариант 1 вие губите мазнини, то бъдете сигурни, че и при варианта включващ сладолед, вие ще постигнете същия резултат, а уж похапвамте нещо забранено!

Да, като всяко ново начало, следенето на макронутриенти

изглежда много сложно и непознато.

Някои от вас ще се откажат без дори да са опитали като категоризират, че това не е за тях. Но ако не опитате, само ще изгубите!

За първи път проследих калорийния си прием през 2014 г. и тогава животът ми се промени, без въобще да преувеличавам! За първи път почувствах как държа в ръцете си правилните инструменти за това да постигна резултатите, които искам. Почувствах, че имам сигурната формула за успех и единственото което се иска от мен е да съм постоянен.

А още по-хубавото е, че всички, които започнаха с мен и запазиха това постоянство, постигнаха сходни резултати. Може да звучи преувеличено, но в моето обкръжение успеваемостта чрез IIFYM бе 100%, а още по-хубавото е, че запазиха постигнатото.

Причината за това, е че бяха сигурни кое е донесло резултатите им. Те

не идваха нито от магическа тайна

комбинация от храни, която само персоналните треньори “знаят”, нито от хапчета или тайни fat-burning плодове.

А и е лесно! Отнема ми по 5 минутки на ден да въведа храните, които ще изям или съм изял. Ако искате още помощ за практическото приложение, може да изгледате това видео: https://www.youtube.com/watch?v=ChmtgKbr1ao&t

Насладете се на живота, бъдете гъвкави, недейте да зависите от една диета. Успехът се крие в постоянството, а истинският успех не е 3 месеца, както е при диети като 90 дневна диета, детокс  диета или друга диета за отслабване. Истинският успех е за цял живот.

Още полезни съвети от Станислав Чакъров и други експерти на: Aesthetic by Science

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара