Ицо Мусков е българинът, който в края на миналата година стана трети по силов трибой на Световното първенство в Маями. Още с дебюта си на межднародното състезание, чаровният силов атлет донесе гордост за страната и вдъхна вяра на нашите спортисти в тази дисциплина, че има смисъл от труда им.

Ico Muskov (11)

Снимки: Владислав Филипов

Освен с широка усмивка и секси тяло, магнетичният трибоец веднага печели нежния пол с полезни съвети и изтънчен маниер. Ицо има две дипломи от Националната спортна академия – по културизъм и фитнес и по педагогика. Започва със спорта от ранна възраст – първо тренира плуване 5 години, а след това се запалва по фитнеса и вече повече от 12 години се занимава сериозно с щанги.

От 8 до 13 юни Ицо бе на Европейско първенство по силов трибой в Рига, Латвия, а през есента – на Световно първенство в Португалия. Стискаме му палци да има големи успехи през тази година. А той любезно се съгласи да даде някои полезни съвети за поддържането на фигурата и спорта на читателките на „Жената днес“.

Ico Muskov (8)

Мотивацията

Мотивацията е най-важният момент и условие по пътя към постигане на всяка цел – както и за извайването на красиво  и хармонично тяло. Много жени пренебрегват факта, че през годините трябва постоянно да се полагат грижи и усилия за поддържане на пропорционална и спортна фигура. Често те виждат недостатъците във фигурата си, но отлагат взимането на решение и мерки за промяна. Докато не се стигне до момента, в който не желаят да виждат отражението си в огледалото и започват да мразят тялото си. Това е като снежна топка, пусната по нанадолнище – колкото повече време минава и се търкаля, толкова по-голяма става. Затова и не трябва да се чака нещата да излязат извън контрол и да изискват повече труд и лишения. Разбира се, няма нищо неразрешимо и непоправимо, затова стимулът и мотивацията, решението да се започне, са най-важните крачки в процеса. А това се случва най-лесно, когато поставите цел пред себе си: какво искате да постигнете, какво сте готови да направите, на какви лишения сте готови. И да започнете с постоянство да следвате своя план. След първата седмица, две или месец, когато резултатите са факт, идва и насладата от постигнатото с труд и воля. Това е достатъчно да продължите напред, устремени към по-добри резултати, преследвайки крайната цел. Тогава ще заставате пред огледалото с радост и възторг от успеха, а това неминуемо се отразява благоприятно върху самочувствието. Повдига духа, дава една приятна самоувереност у дома и навън сред приятели, колеги, партньори.

Ico Muskov (15)

Не на глада

Една от най-често срещаните грешки, особено при жените, е, че гладуват с ясната цел да отслабнат най-бързо, смятайки този метод за единствен и сигурен. Това е аболютно погрешно. Лишаването на организма от нужните хранителни вещества (протеини, въглехидрати и мазнини) води до забавяне на обмяната на веществата. Загубата на колограми при това положение е за сметка на мускулите, а не на мазнините. А така една дама не само няма да изглежда по-добре, но и физическата й форма ще е лоша, а двигателните функции – нарушени и затруднени.

Контролираният прием на въглехидрати влияе върху телесното тегло

Правилното разпределяне на храната на порциони през деня, както и качественият й състав, е работещият механизъм за контрол над килограмите и телесните мазнини. Много голяма част от жените пренебрегват закуската, а тя е много важна. Обилното сутрешно хранене не бива да се замества с кафе на път за работа или с цигара. Пропускането на закуската води до изостряне на глада през деня, съответно до по-трудното му контролиране и по-голямото количество консумирана храна и калории наведнъж. Затова разпределете яденето си от началото на деня на 4-5 приема на малки порции, така със сигурност ще можете по- лесно да регулирате апетита и килограмите си. Консумирайте храна, богата на протеини, и избягвайте мазнините и високовъглехидратните храни. В зависимост от поставената цел се определя и въглехидратният прием. Когато целта е понижаване на мазнините и теглото, въглехидратите в храната се намаляват. Съответно, когато желанието е за покачване на мускулна маса – се увеличава както приемът на  белтъци, така и на въглехидрати. Разбира се, всичко това зависи и от начина и методиката на тренировка, от това колко калории се приемат и изразходват. Повечето спортуващи грешат, като мислят, че приемът на мазнини е основната причина за затлъстяването и увеличаването на телесната маса. При жените е жизненоважно да се приемат мазнини заради нормалното функциониране на повечето органи, затова избягването или премахването на въглехидратите от менюто е по-добрият и ефикасен вариант за контролиране на телесните мазнини и килограмите. Много жени или не знаят, или пренебрегват важността на водата и течностите. Водата е основна съставка на нашето тяло и е около 70% в него, затова и то функционира по-добре, когато му даваме по-голямо количество от нея. Повишаването на водния прием (около 2-3 л. дневно) забързва и метаболитните процеси в тялото.

Ico Muskov 01

Спортът стимулира продукцията на хормона на растежа

Стареенето е свързано освен с физиологични, така и с психологични промени. Жените над 40-годишна възраст могат много трудно да бъдат убедени в ползата от активното спортуване. Докато при 20-годишните метаболизмът е бърз и здравословният начин на живот е гаранция за стегнато тяло, красива фигура и прилив на самочувствие, при жените на средна възраст по-трудно се забелязва и по-трудно се постига ефектът от фитнес тренировката. Въпреки това интензивното натоварване оказва „невидимо“ здравословно влияние върху зрелия организъм, особено когато се стимулира продукцията на хормона на растежа. В повечето случаи този хормон забавя и процесите на стареене и възбужда деленето на клетките, като поддържа тялото витално и енергично. Откровена лъжа е, че в по-напреднала възраст фитнесът е противопоказен. Леките натоварвания са основата на спортуването на тази възраст, но в по-голямата интензивност се крие същината. Най-доброто решение е да се комбинират аеробни с анаеробни упражнения. Умерени тежести с повече повторения в различни и разнообразни упражнения. Задължително е да се акцентира на кардиоупражненията (колело), пътечки, степъри и други от този вид уреди. Практиката сочи, че само 30 минути каране на колело са крайно недостатъчни. С това може да се завърши тренировка, като преди това са преминати упражнения за отделните мускулни групи, разпределени съобразно целта, вида на тренировката и съобразени с възможностите на човека. За това ще помогне компетентен трениращ или инструктор в залата, към който да се допитате. Тренирайте разумно и живейте здравословно.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара