Българите са на първо място в Европа по използване на технологиите за достъп до социалните мрежи (92%), което е и една от основните причини за употребата на мобилни телефони, PC/лаптоп и таблети наред с достъпа до имейл (95%) и търсене на информация чрез търсачки (92%).

Galaxy S6 edge - Green Emerald 6

 

Данните са резултат от годишното изследване на Samsung Techonomic Index, което предлага цялостен поглед върху поведението и нагласите на 18,000 европейски потребители към технологиите.

Бързият интернет и широкото разпространение на мобилните телефони са сред основните причини за популяризацията на социалните мрежи у нас. Българите не само са най-активни в Европа в използването на социалните мрежи, но са и на първо място по използване на тези устройства за правене/публикуване на снимки – 74% и заснемане/публикуване на видео – 47%, следвани от гърците респективно 66% и 45%.

Очаквано за България общият процент е най-висок при потребителите на възраст 16-24 години и почти равен при мъже (75%) и жени (78%).

ipad-718411_640

  • 95% от българите използват своите мобилни телефони, PC/лаптоп и таблети за достъп до имейл, което е и най-популярната причина за европейците – 94%.
  • 92% от българите използват технологичните си устройства за достъп до социални мрежи, срещу 75% средно за Европа.
  • 74% от българите, участвали в изследването, използват технологичните си устройства за правене, разглеждане или публикуване на снимки, като средно за Европа това е любимо занимание за 51% от анкетираните.
  • 47% от българите използват технологичните си устройства за заснемане или публикуване на видео, срещу 25% от европейците.

Половината от българите извършват разплащания през своите устройства

За разлика от българите обаче, при европейците четвъртата основна причина (75%) за използване на мобилни телефони, PC/лаптопи и таблети е за достъп до банкова сметка като 68% от тях използват тези устройства, за да извършват разплащания. При българите 63% от респондентите използват съответните устройства за достъп до банковата си сметка и 50% правят разплащания. И българите и европейците обаче, за тези дейности най-често използват своя PC/лаптоп.

Говорим през интернет много повече от европейците

Разбира се една от основните дейности при използването на технологичните устройства е комуникацията и 77% от българите използват своите мобилни телефони, PC/лаптопи и таблети за изпращане или получаване на текстови съобщения. Също толкова са и българите, които използват устройствата си за извършване на интернет или видео обаждания, като отново изпреварваме значително европейците, при които този процент е едва 42%, за сметка на 81%, които използват устройствата си за изпращане или получаване на текстови съобщения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара