Стрес, имунитет, възпаление, токсичност – това са четирите основни фактора за развитието на болестите в 90 и повече процента. Те са все по-актуални в наши дни, защото към тях се добавят лошото качество на храната, повишената радиация, постоянно увеличаващото се електромагнитно поле, лекарствата, ваксините, химията и др.

sadness-831514_640

Нашият имунитет се изправя пред изключително трудната задача как да ни защити, кое по-напред да направи. При свръхнатоварване започват да се нарушават функциите първо на по-маловажните органи, след това на по-важните и накрая се изявява болестта, когато вече няма възможност за компенсация. Съвършената имунна система, с която сме родени, се нуждае от малка, но интелигентна грижа, за да работи добре, и с това се занимават холистичните лекари и алтернативната медицина. Всеки има своя вътрешен лечител, който може да ни лекува.

ПНЕИ системата

Доказано е, че психиката, т.е. стресът и психичните натоварвания, посредством нервната система, влияе на ендокринната и имунната система.

Ключовите органи в ПНЕИ (психо-нервно-ендокринно-имунна система), които поемат и реагират на стреса, са хипоталамусът и хипофизата, вегетативната нервна система, жлезите с вътрешна секреция (щитовидна, надбъбречни, полови, панкреас), кръвотворните органи, тимусът, органи, които стоят високо в йерархията на човешкото тяло по важност.

В резултат на стреса настъпват изменения в координацията между ендокринната и нервната система, смущение, най-общо, в обмяната на веществата, дисбаланс на чревната микрофлора в стомаха и червата, постоянен спазъм и лошо кръвоснабдяване на органите, идва възпалението и настъпва отклонение в състоянието на здраве – започват болестите.

Стрес и имунитет

Някога обръщали ли сте внимание какво правим при стрес?

Първата реакция при внезапен, остър стрес е спазъм на кръвоносните съдове и мускулите. Започваме да дишаме повърхностно или спираме да дишаме. Като защитна реакция се отделя много адреналин и кортизон от надбъбречните жлези. Това е реакцията: „Бягай или се бий“, която е спасявала нашите прадеди.

При хроничния стрес, който е приоритет на нашето време, спазъмът става продължителен, постоянен – мускули, кръвоносни съдове, бронхи.

Постепенно имунната система се срива, започва да реагира даже неадекватно на външните дразнители (кортизонът е хормон, който се дава за потискане на имунния отговор). В такива ситуации нуждите от витамини, микроелементи, незаменими мастни киселини, определени аминокиселини нарастват многократно. И когато няма адекватен баланс между вноса и потребностите, в един момент настъпва изчерпване на надбъбречните жлези, стига се до „синдрома на прегаряне“, депресия или каквато и да е друга диагноза.  Най-често срещаните симптоми при намалена или неправилна функция на надбъбречните жлези са:

  • прекомерна умора ● нервност и раздразнителност ● депресия или възбуденост ● прекомерна слабост ● трудно възстановяване след физическо натоварване ● безсъние ● главоболие ● трудна концентрация ● увеличаване на алергиите.

За съжаление, ако не се подходи правилно, в много такива случаи може да се стигне до пълен срив с тежки дегенеративни увреждания – диабет, автоимунни заболявания, хипертония, инфаркт, инсулт, рак и др.

Същото важи и за децата, при които все по-често има проблеми с имунитета и честото боледуване. Те реагират на това, което се случва около тях, още преди да се родят в майчината утроба. Грижата за тях започва още с желанието и на двамата родители да имат дете.

Природата винаги се е грижела за нас и е създала редица ценни продукти, които приемани по подходящ начин могат да лекуват ПНЕИ. И понеже в нашето забързано време най- важно е то, затова е изключително ценно да намерим лесен начин да се погрижим за себе си и децата си.

Аз наричам подхода си

холистична профилактика,

защото включва различни методи за поддържане и възстановяване на здравето. От практиката си разбрах, че няма еднозначно решение и преди всичко се старая да разбера дадения човек от какво има нужда, за да се пoчувства добре. Когато се намери „ключа“ навреме и се тръгне в правилната посока, нещата се случват лесно и бързо, особено ако организмът има резерви.

Казват да активираме резервите, но те трябва най-напред адекватно да бъдат попълнени, за да има какво да активираме. Само с активиране се стига пак до изчерпване.

Съчетанието на стил на хранене с хранителни добавки като суперхрани, водорасли, естествени витамини, ненаситени мастни киселини, оксиданти, попълва повишените изисквания по време на стрес. Движението е това, което помага на тялото да се справи със стреса. Разбирането и управлението на емоциите ни дава баланса.

Всеки има своя „вътрешен лечител“, който не бива да бъде потискан, а само нежно подпомаган!

 За холистична профилактика се свържете с д-р Попова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара