„Дни на класиката в Балчик“ се откриват днес и за шеста година ще съберат публиката с музиканти от различни страни. Събитието се определя от музикалните критици като бутиково – заради разнообразната програма в афиша на фестивала.

92

 

Сред имената, които гостуваха през последните години в Балчик, са Ласло Феньо, Юстус Франц, Мартин Пантелеев и Веско Ешкенази, звездният китарен дует „КАРизМа“, Роберт Ноч, Георги Черкин, Людмил Ангелов, Лия Петрова, Ангел Заберски и Живко Петров, Акага и много други.

GMТазгодишното издание ще бъде открито от световноизвестната пианистка Габриела Монтеро. Сравнително малко позната у нас, тя свири с филхармониите на Кьолн, Берлин, Люксембург, Токио и работи с големи диригенти като Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Василий Петренко, сър Роджър Норингтън и много други. Името на Монтеро нашумя в световните медии след участието й в церемонията по встъпването в длъжност на американския президент Барак Обама през 2009 г., когато свири с други топ музиканти като Йо-Йо Ма и Ицхак Пърлман.

Концертът й в Балчик в събота вечер ще бъде първата нейна изява в България. Въпреки огромната си натовареност, Габриела Монтеро прекъсна кратката си семейна ваканция, за да свири пред българска публика.

event_87587

Ансамбъл „Камерата Орфика“ ще дебютират пред публиката на фестивала във втората вечер. От Виена, за да свири с тях и да дирижира, пристига виртуозът Марио Хосен.

За пръв път в историята на фестивала ще има изцяло вокална вечер с участието на колоритния ансамбъл „Юлангело“.

Традицията да звучи джаз на фестивал за класическа музика ще бъде продължена тази година от „Бразил акустик“. Павлета Семова ще пее бразилска музика в компанията на класни музиканти като Димитър Семов, Шибил Бенев, Милен Кукошаров и Радослав Славчев.

Оркестърът на Бургаската държавна опера пристига в пълен състав, за да представи мултимедийния спектакъл „Цигулката в киното“ със солист Чавдар Вълков.

Композиции от Моцарт, Фаркаш, Фуре и Григ ще присъстват в програмата на младите музиканти от духовия квинтет „Уиндарт“.

Финалът на фестивала е поверен на състава на Софийската филхармония и формация „Акварел“ на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Славил Димитров.

Всичките седем концерта в програмата са безплатни за зрителите, а фестивалът се организира от фондация „Академия Класика“ с щедрата подкрепа на Община Балчик.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара