Попитай хората около себе си харесват ли телата си. Ще останеш удивен колко малко от тях ще ти отговорят с “да”. Някой ще ти каже, че му се иска да е по-висок. Друг, че не си харесва косата и не е достатъчно мускулест. Дамите ще се оплачат, че имат дебели глезени, широк ханш, малки гърди – ще те затрупат с информация за това какво искат да променят в тялото си.

woman-692802_640

Не си казвай “Слава богу, не съм само аз!”. Сприятели се с тялото си.То е единственото, което ще имаш в този живот. Колкото по-бързо свикнеш с него, приемеш го и се научиш да го харесваш, толкова по-добре ще се чувстваш – физически, психически и емоционално.

Това е и гигантска стъпка към правилния отговор на въпроса “Как да обичаме себе си”. Поляната учи как можеш да я направиш.

1. Опознай тялото си.

Трябва да си наясно какво всъщност не харесваш. Още по-добре е да се убедиш сам, че някои части на тялото ти може да не са съвсем перфектни, но други са направо божествени. А съчетанието им те прави човек, красив човек. Ако ти видиш красотата си, бъди сигурен, че останалите също ще я забележат.

2. Помисли можеш ли да промениш нещо.

Не, нямам предвид хирургическа намеса. Разумната диета, пиенето на много вода, спортът, сауната и подходящата козметика помагат да влезеш във форма, да стегнеш тялото, да имаш гладка, здрава, сияйна кожа. А това са неща, които зависят от теб. Не се харесваш? Промени нещо.

Добре подбраните дрехи също правят чудеса. Научи какъв тип панталони, блузи, ризи, поли/рокли  са най-подходящи за твоята фигура. Обърни внимание кои цветове карат кожата ти да изглежда свежа, подчертават цвета на очите ти, etc.

3. Докосвай се.

Изучавай тялото си не само с поглед, но и с пръсти. Научи къде имаш грапавини и бенки. Свикни да разпознаваш дали кожата ти е мека или има нужда от още малко крем. Открий можеш ли да обхванеш китката и глезена си с една ръка, действа ли ти освежаващо да натискаш онази невидима точка между палеца и показалеца си и как ти се отразява да си масажираш ушите. Приятелите се прегръщат и докосват, нали? Направи тялото си свой приятел.

4. Слушай тялото си.

Обикновено то най-добре знае какво му е необходимо. Ако ти се ядат неистово гъби, почерпи се с една порция. Ако на два пъти ти става лошо след като хапваш определен вид риба, не се насилвай да я ядеш отново какъвто и деликатес да е. И ако все пак внезапно изпиташ неутолимо желание за едно парченце от нея, вземи си. Когато тялото ти дава сигнал, че е уморено, не си казвай “ще свърша само още това и ще си почивам”. Просто си легни. На следващия ден ще си много по-продуктивен. Намери спорт, който ти харесва и го упражнявай редовно. Или танцувай. Или си прави дълги разходки в парка. Тялото ти е щастливо, когато се движи, не го лишавай от това.

5. Приемай се.

Не се ядосвай за неща, които не можеш да промениш. Просто ги приеми. Те са част от теб и без тях ти нямаше да си ти, щеше да е някой друг. А ти си прекрасен и твоите приятели, близки и любими – които изобщо не забелязват микроскопичните недостатъци на тялото ти – със сигурност са щастливи, че те има. Научи се да бъдещ щастлив със себе си и ти.

Източник: Поляната

Facebook Twitter Google+

0 Коментара