La Recyclerie (в свободен превод – рецикларницата) е ново интересно място в Париж, което се намира във и около старата гара Орнано в северната част на града. Гарата е била построена през 1869 година и е имала важна роля в икономическото и градоустройствено развитие на Париж. Поради редица причини е била затворена през 1934 година и оттогава сградата й е приютявала различни търговски обекти. Новият проект я реновира напълно и я превръща в екологично и социално място.

rec1

В самата сграда има ресторант, кафене и различни ателиета, а около нея – градска ферма с животни, кошери, насаждения с плодови дръвчета и билки. Всички допълнителни конструкции са направени с локален дървен материал. Има система за компост (главно с отпадъци от ресторанта). La Recyclerie е основана на принципа на все по-модерната максима old is gold. Собствениците са убедени – нищо не трябва да се губи, всичко може да се рециклира и да послужи отново.

rec2

Проектът продължава да се развива. Планирано е да се инсталира голяма оранжерия, както и иновативен парник, в който се отглеждат риби и растения в пълна синергия. Ще се отглеждат най-различни сортове гъби, както и ядливи насекоми.

rec3Дъждовната вода ще се събира и ще служи за напояване. Ресторантът предлага доколкото е възможно собствена продукция. Всеки може и да закупи плодове, зеленчуци, млечни продукти и яйца, отгледани на място.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара