Едва ли някой се съмнява в качествата на чешката бира. Дори и да не сте фенове на пивото, със сигурност ще го оцените още с първата глътка, която грабва небцето и ставате завинаги негови ценители. Това е успешна история, градена повече от десет века, пред която се прекланя цял свят.

В днешното модерно време чехите имат и друга успешна история, която макар и само малко повече от век, завладява пазари и признания, и също е един от символите на нацията – автомобилите Skoda. Някак не се връзват автомобили и бира, но когато си в Прага, успяваш да намериш правилната формула за всичко.

В горещия августовския ден сме в сърцето на Европа, за да видим отблизо най-новите допълнения към един от най-успешните модели на Skoda – Fabia. Няма да скрия, че имам и личен сантимент – от началото на тази година избрах личният ми автомобил да бъде именно третото поколение на модела и с всеки изминал месец се убеждавам все повече, че изборът ми е бил правилен.

Настоящата Fabia (трета генерация) се появява през август 2014 г. и в края на същата година печели българският приз „Кола на годината 2015”. Моделът, наследник на Шкода Фелиция, е спечелил и почти 4,2 млн. клиенти от появата си през 1999 г. и е най-продаваният след Octavia и Rapid, а само през миналата година са реализирани 181 хил. продажби в Европа. След четири успешни години живот, идва момент за ъпдейт, в който Fabia взема новостите, за да усъвършенства пътното си присъствие и да даде на все по-взискателните клиенти още повече комфорт при шофирането.

Модни дрехи

Тъй като автомобилите са емоции, екстериорният дизайн е първото нещо, което грабва. Fabia 2018 придобива някои елементи, които на пръв поглед трудно ще доловите, но те дават цялостен по-модерен и дори по-агресивен вид. Сега дизайнерският език е още по-ясен. Предната решетка е уголемена и още по-добре се слива със светлините, които за първи път вече са в LED изпълнение (те дават 39% повече светлина). Заедно с фаровете за мъгла имат леко променена линия и са още по-изразителни, а на пътя блестят великолепно.

Задните светлини също за първи път се предлагат с LED (като опция, а като стандарт във версията Monte Carlo) и заедно с цялата лека промяна в задната броня правят също много изразителна тази част на автомобила. Аз лично страшно харесвам и черните линии, които обрамчват на светлините и им придават задълбоченост. Всъщност знаете ли колко много елементи и достатъчно сложна технология има в едни светлини? В долната снимка са разглобени на отделните части.

Към новостите в екстериора прибавяме и възможност за избор на 18-инчови колела за хечбек версията, а изборът на джанти е наистина сериозен.

А ако държите на собствен почерк, наличните 15 екстериорни цвята може да комбинирате с опцията ColourConcept, която предлага възможност за контрастни покрив, A-колони, странични огледала и опционалните 16-инчови колела Vigo в черен, бял или сребрист цвят. Е, така със сигурност ще ви забележат на пътя!

Практичен и удобен дом

Интериорът също носи някои промени, които качват Fabia на следващо стъпало в оборудването. Като девойката, която получава част от семейните бижута, когато завършва образованието си.

Приборното табло е с обновен дизайн и най-вече прави впечатление уголеменият 6,5 инчов тъч дисплей на централната конзола (срещу 5 инча при досегашния модел). Така веднага правя разликата във видимостта, която значително е подобрена (виж какво прави само инч и половина!). Плочките на менюто също са по-хубави, със заемки от по-големите батковци. Нишата за предмети под централната конзола вече е осветена и така, когато е тъмно лесно се намират предмети (аз се опитвам моята да ми е подредена, ама все някак става бъркотия и почва едно ровене…).

Вече има USB порт и за задните пътници, особено ако те са децата ви, които сутрин и вечер транспортирате към и от училище, и им е супер важно да си заредят телефоните, защото от цял ден цъкане батерията е останала на 3%. Освен това вече се предлага и стойка за таблет отново за тях.

Fabia идва и с нови тапицерии, като топверсията е изключително добра микрофибърна имитация на Alcantara – ако затворите очи и само я докоснете, няма да я различите. Ако пък предпочитате нещо по-свежо имате цветен избор и с новите декорации автомобилът ви може да придобие много изискан вид.

Друга много практична придобивка е отварянето и затварянето на електрическите стъкла само с едно по-дълго задържане на бутона(налично и за 4-те прозорци).

В помощ на шофьора

Ревизираната FABIA осигурява широк спектър от помощни системи, които като цяло са запазени за по-високия клас автомобили. Съжалявам, че в моя автомобил няма например системата Blind Spot Detect, която сега вече е налична. Засичането на друг автомобил в мъртвата зона и светлинната сигнализация в страничното огледало (особено лудите от родните магистрали, които изпреварват в дясната лента!!) е невероятно полезно.

Диапазонът на оборудването за безопасност вече може да бъде разширен с допълнителния адаптивен круиз контрол, камера за задно виждане, паркинг сензори, които сигнализират визуално и аудио, когато отпаркирвате на заден ход и има опасност от сблъсък с друг автомобил. Има възможност и за Front Assist с вградена функция за аварийна спирачка на града, детектор за умора (Alert Driver), автоматична смяна на къси и дълги светлин, Hill-Hold Control.

Сбогом на дизела

Fabia казва сбогом на дизела. Тя се предлага вече само с 1.0-литров трицилиндров бензинов мотор в 5 вариации – MPI и TSI от 60 до 110 к.с. Те се комбинират с 5-6- и в най-мощната версия 7-степенна автоматична DSG скоростни кутии. Най-важното е, че са много икономични.

И за да продължава историческият успех на Fabia, който вече брои почти две десетилетия, вечерта в златна Прага, в най-старата пивоварна с история над 500 години U Fleku, с колегите си казваме „Na sdravi!”. И безаварийно шофиране на всички!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара