Тя е немски възпитаник с отлична диплома от гимназията. Следвала е „Връзки с обществеността“ в Софийския университет, но любовта към сцената надделява. Отлита от България и учи актьорско майсторство в колежа на легендата Лий Страсбърг в Лос Анджелис, където са трупали опит и знания звезди като Мерилин Монро, Марлон Брандо, Ал Пачино и Анджелина Джоли. Получава главна роля в Холивуд в независима продукция на Сърж Роднънски, работил със звезди като Кристина Ричи, Род Стайгър, Том Беринджър и Арманд Асанте. Достига до втори кръг на кастинг за главна женска роля в сериал по филма „Твърде лично”, продуциран от самия Люк Бесон.

В Лос Анджелис тя се изявява и на театралната сцена – играе в мюзикъла „Чикаго”, „Лов на вещици” и други. Школува гласа си при Дейв Строуд, вокален педагог на Майкъл Джексън, Джъстин Тимбърлейк и талантите на „Американ Айдъл“. Усъвършенства се и като композитор и текстописец в Калифорнийския университет (UCLA). Имала е възможността да се запознае лично със звезди като Пинк, Джим Кери, Бен Стилър и много др. артисти.

Живяла е в Холивуд Хилс, където всички известни имат големи къщи. „Да, имах известни съседи и понеже се движех в артистичните среди, се е случвало да попадам на знаменити личности. Но това ни впечатлява тук, а там някак е част от ежедневния живот и се свиква“, казва Петя Алекса. Композиторите на Роби Уилямс, които той кани от Австралия, са били не просто съседи на българката, а и нейни съквартиранти.

Дотук всичко това звучи повече от обещаващо.

Но какво накара русата красавица да се завърне на българската сцена?

Любовта или Монти от бившата група „Айс Крим“, с когото създадоха дует и вече имат три авторски парчета („Съдени“, „Нека бъде лудница“ и „Не слушай“). Отговорът е простичък: и заради двете, те са свързани. „Ние се познаваме от много време – около 13 години, и под една или друга форма винаги сме присъствали в живота един на друг“, обяснява Петя и допълва, че между нея и Монти се е получила добра спойка, изпълнена с ентусиазъм и вдъхновение.

На директния въпрос дали са гаджета, музикантите умело се измъкват с половин уста. „Това ще го оставим като въпросителна. Май никой не знае със сигурност.

На концерта Пловдив Мези едно малко момченце се провикна от публиката толкова силно, че го чух, въпреки че имаше 2-3 хиляди човека: „Вие гаджета ли стееее?“, споделя лъчезарната певица.

В действителност Монти и Петя Алекса сякаш са едно цяло, независимо дали са гаджета или не. „Творческата работа ни спори, защото много си приличаме. И двамата сме много емоционални и сме по-скоро интроверти. И двамата живеем повече в нашия си свят, отколкото в материалния такъв. Понякога имам чувството, че сме един човек. Това е много хубаво чувство“, откровена е младата дама.

Животът й в Щатите е интересен и щур.

Отлита отвъд океана през 2010 година. За заминаването й в страната на неограничените възможности я вдъхновява книгата на Лий Страсбърг „Мечта за страст“. Четивото разисква актьорската игра, в която младото момиче се припознава. „Заминах по детски импулсивно, без много-много да се замислям. Знаех само, че искам да уча там и за друго не мислих много. И учих. Животът е хубав в Лос Анджелис. Но не съжалявам, че през последните четири години съм предимно в България, защото вратата за мен все още не е затворена и в Щатите. Живеем в такива времена, че пътуването е много по-лесно. Интересното е, че аз се прибрах в България уж за ваканция през лятото, уж за един месец, а останах четири години. Дълга ваканция“ – смее се Петя,

„Някак си се „надушихме“ с Монти и…ами така се получи“.

А на въпроса дали би ли живяла в Америка за постоянно, тя е категорична, че и там, както и в България, се чувства като вкъщи и би могла да живее добре и на двете места. „Възприемам Калифорния нещо като втори дом, прекарах там пет години и съм свикнала с тамошния начин на живот. Като че ли ми беше по-трудно да се приспособя обратно тук след годините в САЩ, а България е моята страна – не е ли странно? И това е най-вече, защото в България понякога липсва уважението между хората. Простичкото уважение към друго човешко същество на улицата, в институциите, на работното място, навсякъде“, откровено признава хубавицата. В Америка я пленил гъделът, който усеща във въздуха – енергията на ентусиазъм, желание за развитие, за създаване, за работа. Харесва и това, че: „В Лос Анджелис някак получаваш повече насърчениеq и то съвсем не само парично, а и ментално. Лос Анджелис обича трудещите се хора. И всеки плод на твоя труд е оценен, дори все още да не е на нужното ниво – хората просто уважават положения труд и

ако видят, че си отделил време и усилия, ще ти кажат добра дума.

А тук ми се струва, че хората масово чувстват, че усилията им не са достатъчно оценявани. И сякаш не виждат смисъл да се развиват или да стават по-добри в това, с което се занимават. Другото, което ми харесва в ЛА, специално в музикалната сфера е, че новото, различно и оригиналното звучене е търсен ефект. Има надграждане, там е място, където се създават и/или популяризират нови течения. Експериментира се! Вълнуващо е. А тук сме малко по-назадничави и трудно приемаме новото и непознатото. Първо определен тип звучене трябва да бъде прието отвън и евентуално тогава го възприемаме и ние по някое време. Сами се сещате, че в такава среда трудно би могло да се роди нещо оригинално, а по-скоро копие на това, което вече се слуша на някое друго място… може би това ми липсва в професионален план. Тук това като че ли го няма във въздуха… този щур експериментаторски дух“, смята Петя Алекса.

Певицата си спомня с умиление за дните и безбройните часове, прекарани в театралните зали на школата на Страсбърг. Имала е възможността да срещне невероятни учители, а накрая дори е била в мастерския клас на сина на Лий Страсбърг – Дейвид Страсбърг. Твърди, че в школата не се е чувствала като чужденец, а напротив – уважавана и поощрявана.

Извън музикалната сцена младата актриса обича да търси себе си сред природата. Дори и в парка се чувства прекрасно, смята, че в днешно време много сме се отдалечили от естествения начин на живот. „Намирам време, защото ми действа много ободряващо. Така си почивам най-добре. Наскоро бях на почивка в Гърция – като че ли няма по-голямо удоволствие за мен от това да се разхождам боса в гората, да се порадвам на слънцето и природата, а после да сляза на плажа да поплувам. Животът може да бъде много простичък и чист – чист въздух, чиста храна и най-вече чисти човешки взаимоотношения. За мен това е дефиницията за вътрешно щастие.“

Въпреки че след издаването на последната й песен с Монти – „Не слушай“, изпълнителката се е отдала на създаване на нови песни, тя не е изгубила и страстта си към актьорското майсторство. С радост би играла, стига да попадне на подходящ за нея проект.

Любопитен факт от живота на чаровницата е това, че е била латинотанцьорка в ученическите си години. Още като тийнейджър изпълнителката се изявява и като бек вокалист на Стоян Роянов (Я-Я). Заедно с Я-Я, Петя пее на сцената на престижни музикални фестивали. Преди да отлети към Лос Анджелис, тя се появява в популярни комедийни предавания, реклами и кинопродукции.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара