Всичко започва преди четири години с обичайни алергии към определени храни – съдържащи глутен и млечен протеин. След няколко месеца състоянието й се влошава и Джоана Уоткинс е принудена да потърси лекарска помощ.

Диагнозата не е утешителна – синдром на Кунис, или остър коронарен синдром, причинен от алергии.

За това заболяване се знае малко. В човешкото тяло съществуват клетки, наречени мастоцити, които имат способността да освобождават „посредници“ – химикали, които помагат на организма да регулира имунните отговори. В случай на алергия тези „медиатори“ причиняват стандартните алергични реакции: главоболие, гадене, хрема и т.н. Но при пациенти със синдром на Кунис тези реакции са прекомерни – могат да доведат до сърдечен удар.

За Джоана това означава, че отсега нататък трябва да живее в пълна изолация. Нейната алергия се простира към всички, с изключение на близки биологични роднини (братя и сестри). Съпругът й Скот затваря херметически първия етаж в къщата им, където Джоана живее сама вече година и половина.

„Аз самият живея на втория етаж и понякога виждам Джоана през стъклото. Трудно е да я гледаш в това състояние. Аз наистина я обичам, но не мога да бъда до нея.“, казва Скот.

Храните, които Джоана може да яде, се броят на пръсти.  Скот ги редува, като готви ястия за нея от говеждо, целина, моркови, пащърнак, краставици и юфка. Дори оскъдна диета все още причинява алергичните реакции при съпругата му, но  поне не я убива.

През последната година и половина съпрузите никога не са се целували и дори не са били един до друг повече от 15 минути. Понякога двамата гледат една и съща програма по телевизията – но в отделни помещения. Остава им само да си говорят по телефона.

Затворена между четири стени, Джоана се възстановява много и се опитва да остане оптимист.

„Тя е най-силната жена, която познавам. Тя има вяра и надежда, намира радост дори в малкото, което изпълва дните й. Да, не е лесно, но продължаваме.“, казва Скот.

Източник: goodhousekeeping.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара