През уикенда Полша отмени два концерта на Роджър Уотърс, които трябваше да се следващата година, заради отворено писмо, което легендарният член на Пинк Флойд написа към украинската първа дама Олена Зеленска.

Краковският съветник Лукаш Вантух каза пред Асошиейтед прес че градът, няма да толерира арената на града да се използва от артист, разпространяващ нежелателни възгледи. „Той не осъзнава истината. Той не разбира какво става в Украйна. Той планира да свика гласуване за обявяване на Уотърс за „персона нон грата“ в страната.

Уотърс публикува отворено писмо към Полша на страницата си във Facebook в неделя, в което той изясни, че неговата  компания не е отменила представленията в Полша, както беше съобщено първоначално, и че служителите „изглежда не знаят нищо за моята история на работа, през целия ми живот, с някои лични цени, в услуга на правата на човека.“

А в понеделник Уотърс написа отворено писмо и до руския президент Владимир Путин. „Скъпи президент Путин, откакто Руската федерация нахлу в Украйна на 24 февруари тази година, аз се опитах да използвам малкото си влияние, за да насърча прекратяване на огъня и дипломатическо споразумение, което отговаря на нуждите от сигурност както на Украйна, така и на Руската федерация“, написа той.

Напоследък чета коментари в социалните мрежи, питайки защо съм писал на г-жа Олена Зеленска, а не на г-н Владимир Путин? Много добър въпрос, радвам се, че попитахте, ето го.

„Уважаеми президент Путин, откакто Руската федерация нахлу в Украйна на 24 февруари тази година, се опитах да използвам малкото си влияние, за да насърча прекратяване на огъня и дипломатическо споразумение, което отговаря на нуждите от сигурност както на Украйна, така и на Руската федерация.

В това начинание написах две отворени писма до г-жа Олена Зеленска, съпругата на украинския президент. Тези писма са лесно достъпни в интернет. Все по-често ме карат да пиша и на вас, така че – ето.

Първо, бихте ли искали да видите края на тази война? Ако трябваше да отговорите и да кажете „Да, моля“, това веднага би направило нещата много по-лесни. Ако излезете и кажете: „Също така Руската федерация няма други териториални интереси извън сигурността на рускоезичното население на Крим, Донецк и Любанск.“, това също би помогнало.

Казвам това, защото познавам някои хора, които смятат, че искате да завладеете цяла Европа, като започнете с Полша и останалите балтийски държави. Ако го направите, майната ви и ние всички можем да спрем да играем отчаяно опасната игра на ядрено пиле, в която ястребите от двете страни на Атлантическия океан изглеждат нямат проблем.  Да, просто се взривете един друг и направете света на пух и прах. Проблемът е, че имам деца и внуци, както и повечето ми братя и сестри по целия свят и никой от нас не би харесал този резултат. Така че, моля г-н Путин, угодете ми и ни уверете.

Добре, обратно към масата, ако съм прочел правилно предишните ви изказвания, бихте ли искали да договорите състояние на неутралитет за суверенна съседна Украйна? Вярно ли е? Ако приемем, че такъв мир може да бъде договорен, той трябва да включва абсолютно обвързващо споразумение да не нахлува никой никъде никога повече. Знам, знам, че САЩ и НАТО нахлуват в други суверенни държави мълниеносно или за няколко барела петрол, но това не означава, че трябва. Вашето нахлуване в Украйна ме изненада напълно, беше отвратителна нападателна война, провокирана или не.

Когато г-жа Зеленска ми отговори чрез Twitter, бях много изненадан и силно трогнат. Ако ми отговорите, ще ви уважавам много за това и ще го приема като почтен ход в правилната посока към устойчив мир.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара