Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой направи “възпоменателно гмуркане” на дълбочина от 27 метра до останките на кораба „Ланди“ в историческия подводен парк Галиполи. Паркът е част от Дарданелите и пролива Чанаккале, където се срещат Егейско и Мраморно море, а министър Ерсой бе в района заради фестивала „Културен Път Троя“.

В залива Сувла, където се намира потъналият военен кораб „Ланди“, заедно с министъра се гмурна и Исмаил Кашдемир, който ръководи историческия обект „Галиполи”. Гигантският 188-тонен кораб, построен през 1904 г., все още е в добро състояние и почти не се е променил от деня на потъването си през 1915 г.

„Усещането под водата е сякаш се разхождаш по кораба”, коментира след излизането си на повърхността министърът. “Миналата година открихме водолазния център тук и той привлече много международни туристи. Надяваме се броят им да се увеличава”, добави той.

Военните кораби, потопени преди 107 г. при полуостров Галиполи по време на битките за Дарданелите, крият много истории, които чакат да бъдат открити. Епичните корабокрушения край Чанаккале са част от първия подводен парк, посветен на Първата световна война. Амбициозната цел на турското Министерство на културата и туризма е да превърне Чанаккале в една от най-важните локации за подводен туризъм в света.

От 2019 г. изследователският център TÜBİTAK Marmara извършва теренни проучвания в партньорство с Катедрата за опазване на подводните културни реликви на Истанбулския университет. Благодарение на съвместните им усилия бе създадена дестинация, която позволява гмуркане в зона от 150 км.

В резултат Историческият парк „Галиполи“, открит на 2 октомври 2021 г., вече привлича вниманието на водолазите от цял свят със своите подводни съкровища.

Първата точка за гмуркане в парка „Галиполи“ е 120-метровият британски боен кораб „HMS Majestic“, потопен от германската подводница U-21 край бреговете на Седдюлбахир на 27 май 1915 г. В него на дълбочина от 24 метра все още се намират неексплодирали артилерийски снаряди.

“Андреа Масена”, който носи името на един от пълководците на Френската революция, и потъналият кораб Seghalien също очакват любителите на гмуркането на дълбочина от 5-7 метра в залива на Ертугрул. Корабите, запазили оригиналния си вид, създават впечатлението, че времето под повърхността на морето е спряло.

Helles Barges, използвани за осигуряване на доставки по време на десанта в Чанаккале, също са сред “звездите” на историческия подводен парк. Там могат да се видят още останки от корабите Tekke Bay (W Beach), шлепове Arıburnu, малки костни шлепове и др. На дълбочина от 10 метра в залива Акбаш се намира подводницата Mania Network.

Британският кораб HMS Triumph, потънал във водите със 73 души на борда на 25 май 1915 г., очаква своите посетители на дълбочина 70 метра в Кабатепе и прилича на мавзолей.

Рифовете Бебек, обитавани от стотици животински видове, пък са мястото, където Халеевата комета е видяна за първи път в историята.

Чанаккале се свързва с епичната битка за Галиполи, която се е провела на територията на полуострова по време на Първата световна. Макар да е едно от най-важните морски събития, то е известно на малцина. Доскоро недостъпни, военните му паметници са подводно културно наследство, разположено на различни дълбочини на морето.

https://www.divinggelibolu.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара