Благотворителна инициатива “Помогни на младежи от Украйна“, свързана с набиране на средства, които да подпомогнат украински младежи, обучаващи се в България, стартира на 24 април, 2024 г. Кампанията ще продължи един месец.

Инициативата се организира от единадесетокласникът от Американски Колеж в София – Никола Бобоков, Почетно Консулство на Украйна в Русе и Сдружение на украинските организации в България „Мати Украйна“.

Събраните дарения ще се разпределят отчетливо към нуждаещите се във всички украински образователни центрове в България.

Домакини на старта на кампанията са Софийска Градска Художествена Галерия, художникът Греди Асса и неговата юбилейната изложба „Пътувания“. Патрон на събитието е посланикът на Украйна в България – Нейно Превъзходителство г-жа Олеся Илашчук.

Като гимназист и бъдещ студент, Никола Бобоков не е безразличен, отбелязва и анализира неравностойното положение на украинските младежи, които желаят да получат качествено образование в българските училища и университети, но са финансово затруднени, притиснати от  жестоката реалност на войната.

Младежите, останали в България след февруари 2022г. са хиляди и тяхното добро обучение зависи и от финансовата и социална стабилност на техните семейства. По проучване в края на 2023г., желаещите да бъдат студенти в страната са 1050 украинци. Част от тях са представители на български общности и получават помощи като български граждани. Останалата част заплащат висока такса за обучение, като граждани на държави извън ЕС. Това е особено обезпокояващо за всеки млад човек, който иска да се развива и обучава, но е притиснат от обстоятелствата, които

кризите на войната създават.

Кампанията „Помогни на младежи от Украйна“ е в контекста на световните политически катаклизми, които нараняват най-уязвимите, младите, социално слабите, променят се житейски планове и съдби по най-безскрупулен начин.

За подкрепа на каузата, използвайте следните банкови сметки: Титуляр: Сдружение на украинските организации в България „Мати Украйна“

BGN: IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC: UNCRBGSF

EURO: IBAN: BG28UNCR70001524785246

BIC: UNCRBGSSF

USA: IBAN:BG68UNCR70001524785496

BIC: UNCRBGSSF

Основание за плащане: ДАРЕНИЕ ЗА УКРАИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ

Facebook Twitter Google+

0 Коментара