Акнето е често срещано кожно заболяване, което се характеризира с възпалителен процес на космения фоликул и мастните жлези.

Що се отнася до факторите, които водят до появата му, то те могат да бъдат изключително много, но основните са следните:

  • Хормонална структура
  • Генетични фактори
  • Фактори, свързани с околната среда (мръсен въздух, смог и други)
  • Начин на живот
  • Стрес
  • Небалансирана диета

Разбира се, при появата на акне, първото, което трябва да направите е да посетите дерматолог, но една добре балансирана и целенасочена диета може да помогне за противодействието и намаляването му.

Обикновено се проявява по време на пубертета, но от него страдат и хора в по-зряла възраст.

Храни, които е добре да включите менюто си

Сурови и варени зеленчуци

Разнообразния прием на зеленчуци е изключително важен при поява на акне, тъй като те съдържат важните за организма антиоксиданти, минерални соли и витамини.

Можете да си хапвате колкото искате зеленчуци и то в по-големи порции.

Плодове с нисък гликемичен индекс

С плодовете не бива да се прекалява, но ако хапвате по малко плодове с нисък или среден гликемичен индекс, това може да ви е от полза.

Плодове със среден до нисък гликемичен индекс са: грейпфрут, череши, сливи, ябълки, круши, ягоди, праскови, малини, кайсии, портокали.

Пълнозърнести храни

Добре е да замените рафинираните зърнени храни с пълнозърнести, тъй като те съдържат повече фибри, а това може да помогне за регулирането на инсулина (който стимулира мъжките хормони и увеличава риска от отключването на акне).

Храни, богати на Омега 3

При проучване, публикувано в  Lipids in Health and disease е установено, че хората, които приемат повече храни, богати на Омега 3 и антиоксиданти са успели да намалят както акнето, така и да укрепят психичното си здраве.

Ето защо е препоръчително да консумирате повече храни, богати на Омега 3 като мазна риба (скумрия и сьомга), орехи, авокадо, лешници, семена и чия, ленени семена и други.

Бобови растения

Консумацията на бобови растения поне два пъти седмично помага за увеличаването на приема на фибри, което е полезно както за фигурата ви, така и за намаляване на пъпките.

Храни, богати на антиоксиданти

Доброто снабдяване на организма с антиоксиданти също е много важно, тъй като те се борят активно с отрицателните ефекти от свободните радикали, които освен всичко останало допринасят и за процеса на възпаление, което стои в основата на появата на акне.

Така че увеличаването на консумацията на храни, богати на витамин А и Е като кафяв ориз, домати, спанак, боровинки и други е отлична идея.

Бяло месо

Замяната или силното намаляване на консумацията на червени меса с бели и постни меса също влияе положително за намаляване на акнето.

Храни, които е добре да избягвате

Храни, богати на глутен

Една от причините за появата на късно акне е прекалената консумация на храни, богати на глутен. Това е вид протеин, който присъства в пшеницата, ечемика, ръжта и в голяма част от пакетираните храни.

Затова е добре да намалите консумацията на храни богати на този протеин, доколкото е възможно.

Това не означава напълно да ги премахнете от менюто си, а по-скоро да редувате брашна и продукти от зърнени култури богати на глутен, с храни, които не  го съдържат като елда, просо, киноа и други.

Мляко и млечни продукти

Млякото и неговите производни съдържат аминокиселина, левицин, която може да стимулира ензимен комплекс  (mTORC1), който пък е в основата на появата на акне.

Според редица проучвания, едни от най-тежките форми на акне са свързани с прекомерната консумация на обезмаслено мляко, сирене и кисело мляко.

Казано иначе, препоръчително е да ограничите консумацията на млечни продукти доколкото ви е възможно.

Храни, богати на сложни въглехидрати

Обилната консумация на храни, богати на сложни въглехидрати като шоколад например може да благоприятства за появата на акне.

Ако не можете съвсем да се откажете от шоколада, то не е зле поне да ограничите силно консумацията му и да замените млечния с тъмен шоколад.

Разбира се, освен шоколада е добре да намалите силно консумацията и на сладкиши, газирани напитки и други храни, които са богати на сложни въглехидрати и са с висок гликемичен индекс.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара