Ситуацията с разпространението на коклюш у нас се усложнява. Вече има първи смъртни случаи – на бебета от Кюстендил, съобщи bTV.

Бебета са от ромската махала в Кюстендил, каза пред БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Бебетата са били под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу болестта.

Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, като бебенцата са починали съответно на 10 и на 14 април. Според Кунчев в двата случая късно е потърсена медицинска помощ. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, каквото е предложила Бърза помощ, и едва вече при влошаването, се стига до приемане в болницата в Кюстендил.

Прави се епидемиологично проучване, преценяват се контактните лица, но това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението, допълни д-р Кунчев.

От началото на годината до днес

в страната са регистрирани 205 случая на коклюш,

като е възможно да заболеят до 10 хиляди души, каза Кунчев. Според него единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме, защото имунизираните боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада. Важно е и при първите симптоми, хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици. От регистрираните 205 заразени не повече от 10% са хоспитализирани, каза Кунчев.

Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата в техните листи. Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ ще анализират тези данни и вече от вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика, заяви след заседанието на служебния кабинет министър Галя Кондева.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара