Сещате ли се за онези сцени от филмите, в които мъжете си затъкват салфетката в яката на ризата, подобно на лигавник, или пък дамите грабват чашата за вино за тумбестата част вместо за столчето и в този момент целият сексапил, грация и елегантност… рязко се изпаряват.

Същото е и в живия живот, когато метнем салфетката в чинията след хранене, размахваме приборите, докато говорим, и още други малки или дребни фалове, които може да не са големи драми, но са в състояние лесно да превърнат извършителя в повод за неприятни шеги в компанията.

Ето няколко базови и златни правила, които помагат за безпогрешно поведение и могат да се прилагат както по време на официални поводи, така и на лежерни приятелски вечери.

Салфетката

Ако поводът е официален и има домакин, то трябва да следите неговото поведение. Едва след като домакинът вземе салфетката от масата, разгъне я и я постави в скута си, можете да направите същото. Ако поводът е неформален, то е добре да поставите салфетката в скута си при сядане на масата. Ако не сте го направили – веднага при изнасяне и сервиране на ястията на маста ви, трябва незабавно да поставите салфетката си в скута си. Салфетката се сгъва на две, като гънката сочи тялото, а краищата са напред. По време на хранене и преди отпиване на напитка, устните леко се попиват с вътрешната страна на салфетката.

Салфетката остава в скута по време на вечеря, докато се храните. Ако трябва да ставате по някое време и планирате да се върнете, поставете салфетката отляво на чинията си или на стола. Традиционно салфетките се поставят на стола, заеман от съответния гост като знак, че мястото е заето. В днешно време това не се прилага толкова често поради хигиенни съображения. След приключване на хранене, салфетката се поставя от лявата страна на чинията.

Ако дама носи твърде ярко червило е добре да попива устните си с хартиена салфетка, която да държи през цялото време вляво на чинията си, а да остави платнената в скута си.

Ако решите да не слагате салфетката в скута си, може да я държите вляво на чинията си и пак да я използвате за попиване на устни преди да отпивате.

Приборите

В повечето случаи важи правилото за използване на приборите „отвън навътре“ – т.е. започваме да се храним с приборите, които са подредени най-далече от чиниите за предястието, следват най-близко поставените до чинията за основното и тези, които са поставени пред самата чиния – за десерта.

Понякога не се налага да следваме това правило, защото много ресторанти отнасят използваните прибори за предястието и дават чист комплект за основното, а десертът се сервира заедно с нужните прибори – лъжичка, виличка или и двете. В някои ресторанти могат да заменят стандартния комплект прибори с такъв, който отговаря на поръчаната по-специфична храна, като нож за стек, прибори за риба, раци, охлюви и т.н. В зависимост от атмосферата и стила на ресторанта, понякога приборите може да бъдат поднесени заедно, върху салфетката, вместо от двете страни на чинията.

Има два основни подхода при използването на приборите: континентален и американски. Континенталният предполага непрестанното използване на вилица и нож, като вилицата се държи само с лявата ръка, а ножът само с дясната.

Докато американския начин на хранене, считан от някои за уместен само за неформални и семейни поводи, предполага използването на вилицата с лявата ръка при нарязването на храната, след което ножът се поставя в края на чинията, вилицата се прехвърля в дясната ръка, подобно на лъжица, след което храненето се осъществява само с нея.

Вилицата се държи с лявата ръка, освен в съвсем неформални случаи, в които не се изисква използване на нож и се храним с дясната ръка или при консумация на типични за неформална вечеря ястия, като паста и ризото.

Ножът се държи с дясната ръка, като освен за нарязване ни служи и за набождане/загребване на храната на вилицата. Не нарязвайте цялата храна в чинията си, а само хапката, която ще изядете.

Лъжицата държим само с дясната ръка, като за да се избегне разливане е по-добре супата да се яде, като се загребва отвътре навън.

Малките прибори за десерт: лъжичката се държи с дясната ръка, а виличката – с лявата.

Използваните прибори никога не бива да се оставят на масата – дори когато почиваме по време на хранене, приборите се поставят в чинията на Х или леко допрени по средата. Когато сме приключили с яденето, поставяме приборите по диагонал на чинията, като дръжките сочат надолу надясно, а върховете на приборите – нагоре и наляво.

Кафе и чай можем да разбъркаме със съответните лъжички с дясната ръка, като лъжичките никога не се облизват, а се поставят в чинийката на съответната чаша. Ако се налага да задържите приборите си за следващото ястие, можете да ги поставите върху хартиена салфетка.

Храненето с клечки има регионални особености, като в отделните азиатски държави те се използват по различен начин. Общото правило е да се държат в дясната ръка, да не се жестикулира, докато са в ръката ни и да не се поставят вертикално в съдове като купи, както бихме постъпили с лъжица, например.

Чиниите и чашите

Във всеки ресторант има различен подход към подредбата на масата и поднасянето на храната. Някои слагат предварително основни прибори, чаша за вода или вино и чиния за предястие, в други всичко се подрежда пред гостите, след като те са направили своята поръчка.

Не размествайте сами чиниите, изчаквайте те да бъдат отсервирани. Същото се отнася и до чашите.

Обикновено чашите се подреждат отпред вдясно спрямо чиниите, като чашата за вода винаги се поставя централно а вдясно от нея е тази за вино. Чашите за вино винаги се държат за столчето, както за да не повлияваме на температурата на течността, така и да не цапаме самата чаша и да не оставяме отпечатъци от пръсти. Посягаме към чашите си с дясната ръка, не се протягаме с лявата през чиниите.

Никога не се отпива с пълна уста. След сдъвкване и преглъщане на храната е добре да попием устни със салфетката си и чак след това да отпием. Когато отиваме от чашата си – независимо дали вода или вино, приборите ни си почиват в чинията, а не стоят в ръцете ни.

Основно или неформално сервиране:

етикет сервиране

1 – чиния

2 – чаша за вода

3 – чаша за вино

4 – вилица за салата/предястие

5 – вилица за основно ястие

6 – лъжица

7 – нож за салата/предястие

8 – нож за основно ястие

Формално сервиране: 

етикет сервиране

1 – сервизна чиния

2 – чиния – може да бъде за супа, предястие, салата

3 – чинийка за хляб

4 – нож за масло

5 – чаша за вода

6 – чаша за червено вино

7 – чаша за бяло вино

8 – вилица за риба

9 – вилица за основно ястие

10 – вилица за салата

11 – вилица за стриди

12 – лъжица за супа

13 – лъжица за чай

14 – нож за риба

15 – нож за основно ястие

16 – нож за салата

17 – лъжичка за десерт

18 – виличка за десерт

В случаите, в които имаме сервизна чиния, то тя не се вдига докато всички не приключат с храненето, преди поднасянето на десертите. Сервизната чиния не се използва – нейната роля е да пази покривката и да придава по-елегантен вид на масата.

В случаите, в които имаме чинийка за хляб, която винаги се поставя горе вляво спрямо основната ни чиния, там поставяме хляба си.

Наздравиците

Когато има формален повод, наздравиците и тостовете са нещо обичайно. Обикновено домакинът се изправя, благодари на гостите за присъствието и вниманието и по този начин дава началото на вечерята. В по-големи компании и неформални вечери наздравиците са в началото, преди започването на храненето и е добре да бъдат кратки.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара