Едва ли има човек, който се интересува от здравословно хранене, и който не е чувал препоръката за пиене на топла вода с лимон сутрин! Този съвет ще откриете в повечетo здравни портали, списания и предавания за здравословно хранене, пише нутриционистът Магдалена Пашова в своя блог Magipshova.

lemon-water-2

Редица тестове и проучвания потвърждават ползите от този сутрешен коктейл, който:

 • алкализира организма
 • действа детоксикиращо
 • действа антибактериално и антивъзпалително
 • повишава имунитета
 • съдържа антиоксиданти
 • подопомага перисталтиката

Когато започнах да пия такава вода преди няколко години, пише Маги, имах доста нередовен стомах – неудобство, което изпитват много жени и част от мъжете. Пояснявам: липсата на редовна елиминация минимум веднъж на ден, за предпочитане сутрин, е нередовен стомах!) Само за няколко месеца редовно започване на деня с лимонова вода, перисталтиката ми се нормализира и не ми създаваше проблем. През този период, дори когато пътувах, носех със себе си бързовар за затопляне на вода и лимони, за да не пропусна сутрешния си ритуал. Оттогава продължавам да го практикувам с периодични прекъсвания за по 2-3 седмици. Преди време попаднах на предложението на Рос Бриджфорд, един от пионерите на алкалното хранене, за подобрена лимонова вода, която освен лимон съдържа корен от джинджифил, корен от куркума и люта чушка. Побързах да я опитам и се влюбих в този коктейл! Именно него включвам в дневното си меню за алкално презареждане.

lemon-water-4

Чистата лимонова вода има редица здравословни ползи като освен вече изредените, ще добавя факта, че ускорява метаболизма и помага за по-добрия вид на кожата като предпазва от образуване на бръчки и акне, благодарение на антиоксидантните си свойства.

В допълнение към тези ползи, коренът от джинджифил е доказан лек срещу лошо храносмилане, газове и сутрешно гадене, подсилва имунитета, действа като естествен антибиотик, подпомага черния дроб и понижава кръвното налягане, облекчава мускулни болки и симптоми на астма. Към всичко това можем да добавим и ползите от куркумата, която подсилва антивъзпалителния ефект, подобрява функцията на мозъка, предпазва от рак и подпомага за преодоляване на хроничната умора.

Всички знаем, че лимонът е кисел. Защо тогава говорим за алкалните качества на лимоновата вода? Един много важен въпрос, на който си заслужава да отделя специална публикация, е че от значение при алкалното хранене е не дали самата храна е кисела или алклана, а какъв е ефектът й върху организма при разграждането й. Например лимонът е кисел, но алканизира организма, докато един банан е сладък, но като повечето плодове има вкиселяващ ефект върху тялото. Представихте ли си го? Преди да бъде разграден, лимонът си остава кисел. Пиенето на кисели напитки може да увреди зъбния имейл. Заради това е препоръчително да пиете лимонова вода със сламка, което намалява контакта със зъбите или да измивате зъбите си след като сте пили лимоновa вода. Ако не използвате органични лимони, бъдете внимателни кората на лимона да не влиза в контакт с вашата напитка. Внимателно изцеждайте лимона и използвайте само сока. В никакъв случай не накисвайте цели парчета лимон във водата, тъй като корите на индустриално (не-органично) произведените лимони се обработват с много химикали, които могат да изтекат във вашата вода (или чай, ако имате навик да пиете чай с лимон).

Добре е лимоновата ви вода да бъде затоплена, но не гореща. Много горещите и много студени течности стресират организма. Освен изредените съставки, можете да добавите към вашата лимонова вода различни билки, за да разнообразите вкуса й – например мента, розмарин, джоджен и др. по ваш вкус. В никакъв случай обаче не добавяйте мед или друг подсладител, тъй като захарта (дори естествената) веднага ще неутрализира алкалния ефект на лимоновата вода, превръщайки го в киселинен.

Лимонова вода за алканизиране на организма

 • 1 л. изворна или филтрирана вода
 • сок от 1 малък лимон или 2/3 по-голям
 • 1.5 см корен от джинджифил
 • 1 ч.л. куркума
 • щипка лют червен пипер (по желание)

Сложете половината от водата в съд на котлона да заври. Прибавете към нея обеления и нарязан на тънки шайби джинджифил и куркумата. Оставете да къкри 3-4 минути на тих огън. Отдръпнете от котлона и смесете с останалта вода и прясно изцедения лимонов сок. Разбъркайте. Количеството е достатъчно за двама души или за два дни, като можете да съхраните остатъка в стъклена бутилка. За периода на алкалното презареждане обаче спокойно можете да изпивате цялото количество лимонова вода в рамките на един ден – 2 чаши сутрин и още 2 по-късно през деня, редувайки със зелен сок, вода и билков чай.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара