След години усилени технологични разработки Филип Старк и словенската компания Riko пуснаха на пазара серията сглобяеми технологични къщи P.A.T.H. (Prefabricated Accessible Technological Homes; path – англ. път), разказва Благослава Банчева от Наш дом.

kushta 1

снимки starckwithriko.com

Те са проектирани с интегрирани високотехнологични еко системи (соларни, вятърни, термални и фотоволтаични), благодарение на които производството на електроенергия е повече, отколкото домакинствата могат да използват.

kushta 2

„Строителството на собствена къща може да причини много неприятности. В действителност, всички знаем кога процесът започва, но никога не знаем кога ще приключи или колко ще струва. Благодарение на P.A.T.H. и производствения процес, базиран на готови елементи, всеки може да получи достъп до собствеността си за срок от шест месеца, в рамките на определен бюджет и без никакви изненади” – казва Филип Старк.

kushta 3

Изработването на една къща P.A.T.H. отнема 6 месеца от датата на поръчка, а сглобяването и довършителните работи – около 3 месеца. Цените варират от 2500 до 4500 евро на кв.м. в зависимост от предпочитанията на клиентите.

В момента линията P.A.T.H. включва два модела къщи – Formentera (едноетажни) и Montfort (едноетажни или двуетажни с веранда) – и трети модел, предназначен за използване като стая за гости, гараж или студио. Бъдещите собственици могат да избират от 34 плана за вътрешно разпределение с различен брой помещения (от 1 до 8) и обща площ, варираща от 140 кв.м до 350 кв.м. Всеки модел се предлага с три вида конструкция (изцяло стъклена фасада, комбинация от дървени стени и стъклени повърхности или изяло дървена) и с няколко типа на покриви. Накрая клиентите могат да избират и комбинират интериорни и екстериорни облицовки и покрития, обзавеждане и оборудване, селектирано лично от Филип Старк за каталога на P.A.T.H.

kushta 4Еко-технологичните системи за производство на електроенергия са монтирани на покрива на къщите. Интегрирането им в цялостната архитектура е елегантно и ненатрапливо. „Те трябва да бъдат невидими за потребителите” – казва Старк. Различните системи позволяват на домакинствата да бъдат енергийно независими и дори повече от това – да произвеждат повече електроенергия, отколкото могат да изразходват. Къщите Montfort например произвеждат 50% допълнително енергия, в сравнение с това, което консумират.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара