Как да запалим интереса на едно дете към книгите? Знаем колко често днес виждаме децата втренчени в компютъра или таблета. Знаете ли, че в детските книги разнообразните думи са с 50% повече в сравнение с най-гледаните телевизионни предавания?

read-316508_640

Как детето ви да расте с любов към книгите? На този въпрос отговаря компанията PocketBook, която предлага на всички родители – любители на електронните книги, шест практични съвета как да събудим у детето страстта към четенето.

Давайте пример

Не забравяйте, че за детето родителите са основен ролеви модел. Ако искате детето ви да чете – четете и вие. Когато вашето дете расте заобиколено от книги и хора, които четат, бъдете сигурни, че то ще продължи традицията.

Четете на децата си на глас

Изследванията показват, че деца, на които от ранна възраст се чете редовно, като пораснат се превръщат в запалени читатели. Препоръчително е на децата до 11-годишна възраст да им се чете на глас поне 5 дни в седмицата.

Изберете книги с картинки

Илюстрациите задържат вниманието на децата. Разглеждайте картинките заедно. Обсъждайте онези части от историята, които изобразяват. Въведете детето си в света на приказните герои, в света на приключенията, в света на четенето.

Експериментирайте с жанрове

Изберете разнообразни истории и жанрове – от Пипи Дългото Чорапче, до енциклопедии за света на животните или динозаврите. Така детето ви няма да се отегчи. Не давайте възможност  на детето си да остане с впечатлението, че четенето е нещо скучно и еднообразно.

Уважавайте предпочитанията на детето

Не налагайте на детето неясни книги. Четете заедно тези, които са най-интересни за него. Дори синът ви да харесва приказката за Пепеляшка повече от тази за Храбрият оловен войник, не се притеснявайте – в бъдеще той ще се превърне в истински принц.

PocketBook_Mother-and-Child

Използвайте модерни технологии

Технологичните джаджи могат да ви помогнат да спечелите интереса на едно дете към книгите. Например четенето на E Ink електронен четец може да се превърне във вълнуваща игра – поддържането на разнообразни електронни формати позволява да изтеглите от Интернет най-известните приказки с илюстрации.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара