Здравето и болестта са двете страни на една монета, а тази монета се нарича баланс. Всяка една болест може да се възприеме като симптом за дисбаланс в тялото и да се лекува ефектно не с отстраняване на симптома, а чрез възстановяване на баланса.

Един от жизнено важните показатели на здравето е pH балансът на тялото. Нивото на киселинност или алкалност, обозначавано с рН, зависи от количеството на водородните йони (Н) в дадено вещество и се измерва със скала от 1 до 14. Водата се намира по средата на скалата и се приема за неутрална с рН=7, защото има равни количества Н+ и ОН-. Когато индексът на рН е под 7, се счита, че средата е кисела, а когато е над 7 – алкална.

В здравото човешко тяло повечето телесни течности

(с изключение на стомашния сок и влагалищните секрети) са леко алкални с рН около 7,4. Наличието на алкална среда определя доброто здраве и ефективността на имунната система.

Един от най-отдадените изследователи на алкалния баланс на човешкия организъм, американският учен д-р Робърт Йанг, установява, че коренът на почти всяка болест на нашето съвремие – от обикновени гъбични и бактериални инфекции до различни форми на рак – може да се проследи до състояние на повишена киселинност на човешкото тяло.

Още по-рано, през 1931 г. немският учен Ото Варбург получава Нобелова награда за медицина заради откритието си, че всички ракови клетки имат два основни признака – висока киселинност и кислородна недостатъчност.

Друг известен учен, д-р Габриел Казънс, споделя в книгата си „Съзнателно хранене“, че повечето болести са резултат от опитите на тялото да възвърне равновесието на вътрешната си среда.

Какво нарушава pH баланса на тялото?

Редица фактори, на които сме изложени всекидневно, влияят на алкалния баланс на тялото. Водещи сред тях са: неподходящата храна, замърсените въздух и вода, алкохолът, лекарствата, цигарите, козметиката, стресът.

Всяка храна, внесена в тялото ни, променя киселинно-алкалната среда на организма. Посоката, в която влияе дадена храна, се определя от минералното й съдържание. Храните, които съдържат алкално-образуващите елементи като калий, натрий, магнезий, калций, желязо, подпомагат поддържането на баланса, а храните с киселинно-образуващи елементи като фосфор, сяра, хлор, йод, манган, нарушават равновесието.

Когато в тялото се внесе храна с киселинно рН, то се стреми да неутрализира киселинността и да възстанови неутралното рН на кръвта и течната среда, като издърпва от собствените си запаси на алкални елементи. Най-често възстановяването на баланса е за сметка на издърпването на калций от кости, зъби, стави и хрущяли. Но тялото не е способно вечно да компенсира киселинния дисбаланс и при системно злоупотребяване с небалансирано хранене, се разболява. Заболяванията, свързани със скелетно-мускулната система, както и лошото състояние на зъбите, ноктите, косата и кожата са директен знак за повишена киселинност на организма.

Обратно, редица здравословни проблеми могат значително да се подобрят и напълно да изчезнат при преминаване към алкално хранене и възстановяне на рН баланса на тялото.

Алкални и киселинни храни

За жалост се оказва, че преобладаващият брой храни в менюто на съвременния човек са предимно киселинни – като започнем от сутрешното кафе и преминем през любимите на много хора тестени изделия, млечни продукти, месо, десерти с добавена захар, газирани напитки, алкохол, мая, яйца, рафинирани храни, хидрогенирани мазнини, както и всички Е-та, изкуствените добавки и химикали в храните, синтетичните добавки и лекарствата. Допълнително киселинността на храните се повишава или съответно алкалността намалява при термичната им обработка.

За алкални се считат повечето зеленчуци, зеленолистни, треви и билки, горски плодове, лимони и лайм, грейпфрут, кокос, авокадо, бадеми, лешници, тиквено семе, студено пресован зехтин, суров мед и сурово мляко, алкална изворна вода. В много класации погрешно като алкална храна се посочват всички плодове, което не е коректно заради високото съдържание на захар в тях. Алкални са само плодовете с ниско съдържание на захар.

За поддържане на алкалния баланс на тялото е необходимо 70- 80 на сто от дневното меню да включва алкални храни, комбинирани с 2 до 4 литра алкална вода дневно. Това на практика означава дневното меню да включва много зеленчуци, за предпочитане с органичен произход, сурови или претърпели лека термична обработка, цели или под формата за прясно изцедени зеленчукови сокове. Компенсиращите 20% – 30% от дневното меню могат да бъдат готвени храни, пълнозърнести, бобови, ядки и семена, органично месо, яйца и по-сладки плодове.

Такова съотношение на храната не е трудно да се постигне, особено през пролетта, лятото и ранната есен, когато изборът от пресни зеленчуци е по-голям. Лесен начин да се храните по-алкално е като започнете деня си със зелен сок или смути, добавете голяма салата към обяда и вечерята си и превърнете зеленолистните зеленчуци в ежедневна храна.

Зеленолистните са група храни, която е сравнително пренебрегвана в традиционното българско хранене, а на практика това са едни от най-алкалните храни, богати още на фибри, ензими, витамини и минерали, и едновременно с това с изключително ниско съдържание на захар и калории. По-долу ви предлагаме две интересни и лесни за приготвяне рецепти със зеленолистни, с които да обогатите пролетното си меню.

Храна, но не само

Важно е да се знае, че освен храната вкиселяващ ефект върху тялото могат да имат стресът, негативните мисли и умората, контактът с „кисели“ хора. Балансиращ ефект може да се постигне с избягване на хроничното преуморяване, спорт, йога, релаксации, позитивни утвърждения и зареждащо общуване.

Иначе казано, ключът към доброто здраве е в преобладаващо алкално хранене, съчетано с умерено движение, почивка, позитивни емоции, смях, сън и приятни преживявания.

Спагети от тиквички с песто от грах и зеленолистни

Продукти за 2 порции:

* 2 сурови тиквички

За пестото:

* 1 чаша пресен или замразен грах

* 1 връзка магданоз

* 3-4 стръка мента

* ? авокадо

* сок от 1 малък лимон

* 2 с.л. зехтин

* щипка сол

Приготвяне:

Тиквичките се обелват и се нарязват като спагети с помощта на спиралайзер или картофобелачка. Разпределят се в две чинии.

Грахът се пуска за 2-3 минути във вряща вода, след което се потапя в съд с ледена вода, за да спре процесът на готвене и се изцежда. Отделят се една шепа цели зърна, а другите се изсипват в купата на кухненския робот заедно с останалите продукти за пестото. Всичко се пасира до хомогенна смес. Готовото песто се разпределя в двете чинии.

Спагетите могат да се овкусят допълнително с лимонов сок и зехтин, да се гарнират с целите зърна грах и пожелание с пресни аспержи – сурови или приготвени на пара.

Сурова супа

Продукти:

* 2 шепи зеленолистни (спанак, киселец, магданоз или комбинация)

* 1/2 връзка копър

* 1 шепа суров шамфъстък (или бадеми)

* 1 шепа грах (пресен или замразен)

* 1/2 авокадо

* 2 с.л. сусамов тахан

* сок от 1/2 лимон

* 2 чаши филтрирана вода

* сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Всички продукти се изсипват в блендер, така че зеленолистните да бъдат на дъното. Пасират се до еднородна смес. Супата се овкусява със сол и пипер. Ако е много гъста, може да добавите допълнително вода.

Още от Маги Пашова на www.naturelita.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара