Постите – и християнските, и мюсюлманските, са полезни за здравето, открива съвременната наука в редица изследвания за храненето и дълголетието.

Постите според канона на православната църква включват определен период на въздържание от животинска храна и алкохол. Редица изследвания доказват, че ако се храним с растителна храна, ще бъдем по-здрави. Наблягането на растителна храна в режима ни е залегнало във всички препоръки за здравословно хранене и лечение в съвременната медицина.

Аюрведа – древната индийска наука за лечение и хранене също е изцяло базирана на растителната веган храна.

Растителната диета предоставя множество ползи за здравето и организма. Например подобрява здравето на червата – фибрите и антиоксидантите в растенията подхранват чревната флора и регулират перисталтиката, допринасят за усвояването и разграждането на храната.

Растителните храни са един от основните източници на витамини и минерали. Всички те участват активно в изграждането на добър имунитет.

Изследванията показват, че хората, които ядат предимно растителна диета, имат по-нисък индекс на телесна маса и по-ниски нива на затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

Освен това растителната диета може да ви помогне да отслабнете.

Постът при мюсюлманите,

при който вярващите се въздържат от храна и напитки в светлата част на деня е на практика много популярният днес интермитент фастинг или периодично гладуване, при което идеята е да не поемаме храна в период от часове – 12, 14, 16 или дори 24.

Медицински изследвания доказват много потенциални ползи за здравето от периодичното гладуване – профилактика на сърдечните заболявания, за хората с диабет тип 2, профилактика на болестта на Алцхаймер и инсулт, подобряване на неалкохолната мастна чернодробна болест и, разбира се – намаляване на телесното тегло. Най-важната полза от него е, че в прозорците с гладуване даваме време на тялото да храносмели добре поетата храна и да се изчисти от ненужните му клетки чрез процес на автофагия.

Великденските пости през 2024 г.

Великденските пости, които започват на 18 март 2024 г. и продължават до 4 май включително, са много подходящи, дори и да не сте вярващи християни, да подарите на тялото си истински детокс.

Продължават 7 седмици или 49 дни. Великденският пост обаче се води 40 дневен, защото не включва последната седмица преди Великден – така наречената Страстна седмица.

Какво се яде и как се пости по Великденските пости?

Болни, бременни, малки деца и други, за които постенето би било здравословно противопоказно, са освободени от него.

Яде се и е позволена само растителна храна без месо и каквито и да е други животински продукти, без вино.

Изключенията за постене във Великденските пости:

  • В събота и неделя се разрешават растителни мазнини и вино в ограничени количества;
  • На Благовещение е позволена риба;
  • На Цветница (Връбница) е позволена риба;
  • По време на разпети петък в последната седмица – страстна седмица преди Великден не се яде и пие нищо, включително вода.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара