Като всяко лакомство сладоледът минава за вкусно, но вредно удоволствие: я кариеси, я ангина, я някое килце отгоре ще ти докара.

Но както обикновено се случва, предразсъдъците живеят кратко, а сладоледът е вечен. И в никакъв случай – банално еднакъв. В кофичките с ледена сладост вече има всичко за всеки: за изнежени, за отслабващи, за плачливи. Има даже с витамини. А историята му е пълна с неподозирано оригинални и в същото време лесни рецепти, които могат да задоволят всеки вкус.

dessert-282253_640

Заменете с него обяда

Обвиненията, че от сладоледа се пълнее, са абсолютно несправедливи. Напротив, сладоледените диети са едни от най-ефективните, и то без да лишават организма от важни вещества: в 200 г порция се съдържа иялата дневна доза минерали и микроелементи.

Естествено, сладката диета не означава да ядете до насита или задължително да допълвате менюто си с десерт сладолед, а да заместите едно хранене (най-добре обедното) с него. Най-подходящи за диета са фруктовите сладоледи и всички останали, в които млякото или сметаната са заменени със смес от растителни мазнини. По вкус те по нищо не се различават от традиционния сладо­лед. Този вид сладоледи са раз­решено удоволствие за диабе­тици или за хора с висок холестерол.

Освен това технологията на приготвянето им запазва витамините от плодовите суро­вини, които са включени в със­тава им.

Диетичен и полезен сладолед може да си приготвите и сами.

По гръцки

50 г стафиди, 2 с.л. ром, чаша сме­тана от растителни мазнини, щипка ванилия.

Залейте стафидите с вряла во­да. След час ги прецедете и ги накиснете в рома за половин час плътно покрити отгоре. Разбийте сметаната с ванилията, добавете стафидите с рома и сложете сместа в хладилна ка­мера да замръзне.

317 ккал

За капризни зъби и гърло

soft-ice-cream-cone-617724_1280Зъби, чувствителни към сту­дено, или гърло, което се стяга от болка при охлаждане, са дос­татъчни да ви откажат от ледения деликатес. Не се примирявайте с капризите им.

За вас изборът е мек сладолед, познат още като сладолед от машина. Той се отличава с въздушна консистенция, нежен вкус и „топлота“ (само минус 3-5 градуса). Приготвя се от готова млечна смес, която се миксира силно в специални апарати – фризери. В тях млякото, сметаната и ледът се превръ­щат в ефирна, наситена с кис­лород кремообразна смес. Пър­вият такъв агрегат бил изоб­ретен в средата на XIX век в САЩ, където мекият сладолед и досега е национално ястие. Автор на апарата, който ед­новременно приготвя и охлаж­да, е обикновена домакиня – На­ни Джонсън.

За влюбени

Романтичните натури могат да изненадат половинките си със сладолед от теменужки. Нежните виолетови цветчета били добавяни към ледения де­серт още по времето на Ромео и Жулиета, затова и следваща­та рецепта е известна сред майсторите на кулинарното изкуство като сладоледа

на Ромео и Жулиета

1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. вода, чаша сок от грейпфрут, сокът от 3 лимона, 3 букетчета теменужки.

Цветчетата се почистват от дръжките и се измиват. После се слагат в съд с водата, за­харта и плодовите сокове и след завиране се държат 10 ми­нути на бавен огън. След това се охлаждат, претриват се през сито и заедно с получения от варенето сироп се слагат във формички и се замразяват във фризера.

285 ккал

Срещу лошо настроение

popsicle-154321_640Още Хипократ е твърдял, че млякото „изцелява вялост“. Млякото и другата класичес­ка съставка на сладоледа – сметаната, съдържат триптофан – природен антидепресант, който повишава наст­роението и жизнения тонус. Осъвремененият модел на сладолед антидепресант е ескимото. Шоколадовото му покритие съдържа вещество, подобно на хормона адрена­лин, което повишава кръвното и честотата на пулса. Та­ка, освен че топи мрачните мисли, ескимото действа и ободряващо.

От депресията може да се из­мъкнете и със собствените си ръце, като приготвите сами една

екзотична мелба

1 диня, половин пъпеш (от кръгли­те), 200 г праскови, 2 лимона, 2 портокала, 500 г захар.

watermelon-605776_640Динята се разрязва на две по­ловини. Меката част се изваж­да внимателно и се почиства от семената (пазете зелените полусфери, ще ви потрябват накрая). Сварява се сироп от чаша вода и 200 г захар. Динята се смила с пасатор, пос­ле към нея се добавят сиропът и соковете от половин порто­кал и половин лимон и отново се разбърква с миксер. Накрая се слага във фризера да стегне. По същия начин се приготвят и останалите два вида сладо­лед – от пъпеш и от праскови. Ако не сте изяли продуктите по време на приготвянето, ос­тава да сервирате грамотно крайния резултат.

Сега идва ред на динените кори, които в този момент се превръщат в оригинални купи за вашето произведение. Едното полукъл­бо се пълни първо със сладоле­да от пъпеш, а отгоре – с поло­вината количество от сладо­леда от диня. В другата за ос­нова се слага сладоледът от праскови, а отгоре – останали­ят сладолед от диня. Държат се още час във фризера и се нарязват на резени. За да при­дадете автентичност, може да украсите резенчетата сла­долед с предварително изми­тите семки от динята.

Яде се с жизнерадостна компа­ния!

516 ккал

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара