Нещо средно между сладкарница и магазин. Сядаш, поръчваш си вкусна салата за вкъщи или домашно изпечен хляб. Четеш книга и пиеш ароматно кафе. Приятно и уютно място без претенции, но вече с много обожатели. Тук дизайнерските решения са успешната гарнитура към всяко предложение в менюто. А когато един архитект и един екзотичен chef си подадат ръка, резултатът е налице. LIME е дело на арх. Николай Николов от ZOOM Studio и кулинарния майстор ДЖУН ЙОШИДА. Споделете неговата философия за храната.

Amus-sau pasta0001

Кажи ми как се храниш, за да ти кажа кой си. Споделяш ли тази философия?

Да, разбира се, това са думи на Лукреций, а той е много мъдър човек. Много хора биха казали, че като си финансово органичен, нямаш голям избор. Отделно времето те притиска и не всеки има възможност да се храни в добри ресторанти. В България обаче дори обикновеното пазаруване на качествени храни излиза много по-скъпо спрямо стандарта ни в сравнение с другите страни. Важна е и самата култура на хранене.

Напоследък децата масово са с наднормено тегло. Грижа на родителите е да ги научат да се хранят добре, а не само с боклуци. Всеки родител може да намери време да приготви на детето си един здравословен сандвич от качествени продукти.

Храната като враг

Храната се превръща във враг, когато не се ограничаваш и не спазваш мярката. Когато се пристрастиш към пиците на парче, мазните банички и т. н. fast food, това в един момент задължително ще се обърне срещу тебе. Има толкова много консерванти в тях.

Аз също обичам хамбургери, но предпочитам да са от истински продукти и истинско месо. По примера на един експеримент, който гледах в интернет, си купих картофки от „Макдоналдс“ и ги затворих в буркан, за да видя за колко време ще мухлясат. Това се случи на 3-ия месец. Тази храна не само не храни тялото, но и вреди, защото не се разгражда.

The Best Of

Продуктите, с които работим, са качествени, винаги използваме сезонни плодове и зеленчуци. Затова не предлагаме десерт с ягоди в средата на декември. При нас идват най-вече хора, които обичат сладки неща. Ние се опитваме да им предлагаме авторски рецепти. Например нашите трюфели са овкусени и вместо традиционния шоколад и сметана използваме два варианта – с мащерка и лимон и Earl Grey. Шоколад и билки е доста приятна комбинация. Най- предпочитаният от сандвичите е вегетарианският с патладжани.

Паста-салатите също имат много почитатели. Българите явно обичат паста. Имаме чийзкейк, който е сезонен – с печена тиква и бърбън. Това са два вкуса, които много добре се допълват. Предлагаме и маков кейк. Това е традиционен австро-унгарски десерт, който все пак е малко модернизиран.

Вкусовете на българите

Като цяло българите са супер традиционалисти. Рядко експериментират и опитват нови неща. Онези, които са пътували по света, обикновено имат големи претенции към дадена рецепта, приготвена тук. Опитат ли веднъж „суши” някъде, настояват, че точно така се прави. Демонстрират познания, без всъщност да имат такива. Което е малко дразнещо. Аз не налагам вкусове, просто приготвям нещата по мой начин. Когато знаеш базата на една оригинална рецепта, би могъл да импровизираш – малко или много.

Международен обмен

Много е трудно да се каже чия национална кухня е най-добра. Всичко е много индивидуално, изградено върху традициите и култура на дадена страна. Гледах един интересен документален филм по Discovery Channel. Китайците имат стара рецепта. Заравят сварени яйца в земята, които престояват там определено време, после ги изравят и ги изяждат. Много голям деликатес с отвратителна миризма на сяра. Предложиха на един французин да пробва деликатеса. И той беше ужасен. После пък предложиха „Рокфор” на китаеца. Той се възмути от мухлясалия вид на сиренето и миризмата и попита: „Защо трябва да ям такова нещо?” Това световно културно различие е отговор на спора коя национална кухня е най-добра и кои са най-големите кулинари.

Здравословно и вкусно

Това е напълно достижима комбинация. Друг е въпросът, че храната може да бъде добре или зле приготвена. Здравословното хранене е доста условно, защото всеки организъм има различни нужди. Тайландската и виетнамската кухня са много здравословни и леки. Заради жегите там се готвят леки бульони и оризово фиде. Нищо вредно няма в това и е изключително вкусно. Всеки си мисли, че от пастите пък се дебелее. Дебелее се от сосовете към нея, иначе италианската паста е една много здравословна храна.

Тайната рецепта

За мен това е комбинацията от качествени продукти, добри умения и любов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара