На десет месеца вашето бебе ви е из­ненадало с първите думи „мама“, „баба“, „тата“. Минават още 2-3 ме­сеца, а то продължава да повтаря съ­щите думи и не прибавя нови към тях. Нормално ли е това? Дали не изостава умствено?

autumn-165184_640

В повечето случаи е напълно излишно да се тревожите от този въпрос. Всяко дете прави следващата крачка в развитието си, когато се почувства готово за нея. Вие можете леко да ускорите темпото, но без да го притеснявате. Ето как:

Първо трябва да се освободите от страховете си. На годинка средностатистическото дете произнася около 10- 12 думи. Но това не е задължителна норма. Доста деца едновременно с първите думи се опитват и да проходят. Това са две грандиозни промени, които изцяло ангажират усилията и концентрацията на малките същества. В даден момент детето само избира върху коя от двете да се съсредоточи и коя да остави на втори план – най-често изборът е прохождане за сметка на проговаряне. Това е временна спирачка: някъде около 1,5 г., когато то вече спокойно се разхожда, новите думи се появяват бурно, като водопад. Ако проходи около 18-ия си месец, то пороят от думи ще се отприщи малко преди да навърши две години. Може да се съди, че детето силно изостава, ако към 2-годишна възраст то все още не умее да седи или да се изправя само.

babies-453141_640

Въпреки че в началото е доста пестеливо на думи, между първата и втората си година де­тето започва да разбира разнасящата се около него реч, но му е трудно да преодолее вътрешните си задръжки и да се разприказва. Същото е като при уче­не на чужд език – разбирате всичко, но не можете да се отпуснете и да го говорите.

За да го освободите, трябва всеки ден целенасочено да се занимавате с него. Поставяйте му елементарни за­дачи, като се обръщате към него с прости изречения: „Донеси ми колата, вдигни книжката, отвори врата­та.“ Когато говорите с него, следете дали ви гледа, което означава и че ви слуша, а умението да се слуша е важна предпоставка за развиването на речта. Показ­вайте му картинки, като назовавате по няколко пъ­ти предметите на тях. Питайте го често „Какво искаш?“, като го подтиквате да ви отговори с дума, макар и не съвсем правилно изречена. В началото може сами да изреждате по няколко възможни отговора, до­като то усвои модела на общуване.

Ако досега сте се съмнявали в констатацията, че трудът е направил от маймуната човек, то имате възможност да се убедите сами в правотата й. Доказано е, че именно фините движения на ръката стимулират отговорните за речта зони в мозъка. Затова са изключително важни заниманията с играчки, които усъвършенстват фината моторика на ръцете: подреждане на кубчета, нанизване на пластма¬сови кръгчета върху поставка. Карайте го и само да разлиства книжката, а освен това не пресичайте опи¬тите само да държи лъжичката си и да се опитва да се храни с нея.

 

blocks-503109_640

За детето от голямо значение е и т.нар. рече­ви климат в семейството. Ако възрастните често се карат помежду си, то проговаря късно – вероятно защото инстинктивно свързва думите с отрицателни емоции. Не бързат да проговорят и децата, чиито родители през повечето време напрег­нато мълчат, включително и докато се занимават с преобличането или храненето на детето. Ако досега сте се съмнявали в констатацията, че трудът е направил от маймуната човек, то имате възможност да се убедите сами в правотата й. Доказано е, че именно фините движения на ръката стимулират отговорните за речта зони в мозъка. Затова са изключително важни заниманията с играчки, които усъвършенстват фината моторика на ръцете: подреждане на кубчета, нанизване на пластма­сови кръгчета върху поставка. Карайте го и само да разлиства книжката, а освен това не пресичайте опи­тите само да държи лъжичката си и да се опитва да се храни с нея.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара