Курортният град Памуккале се намира на около 30 км от град Денизли в Турция. Той е известен със своя изумителен природен феномен – скалните варовикови образувания.

pamukkale-14998_1280

В превод от турски език „памуккале“ означава „замък от памук“ и наистина приумицата на природата сътворява неповторим пейзаж – планина, досущ като от памук. И всичко това на фона на искрящата зеленина на близката гора.

pamukkale-15009_1280

Феноменът Памуккале по необясним начин прилича на замръзнал водопад, който ти се иска да докоснеш. Белотата на скалите, които се простират по протежение на около 3 км,  привлича ежегодно хиляди туристи от цял свят. В хотелите около Памуккале ви очакват интересни преживявания, както и възможности за истинска СПА почивка.

pamukkale-321179_1280

Ако не бяха горещите извори на Памуккале, „замъкът от памук“ нямаше да съществува. Тук водите извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Температурата на водата е 35 градуса и излиза, клокочейки, изпод земята. Каскадите, които образува, се спускат надолу досущ като водопад, и живописно създават около 100 тераси и малки басейни. Водата в повечето от тях е лазурно синя или кристално бяла.

pamukkale-14971_1280

Изворите на Памуккале са лечебни – историята е запазила свидетелства, че много владетели посещавали този район, за да лекуват.

Отдалече белоснежната маса създава илюзията за огромна памукова плантация или за замръзнал водопад.

Загадъчните археологически останки на античния град Хиераполис могат да се видят в непосредствена близост до Памуккале. Основан е през 190 г.  пр.н.е. от владетелите на Пергамон. Крал Бергама Еуменес II му дава името Хиера в чест на съпругата на основателя на Пергамон.

hierapolis-14966_1280

В разцвета на елинистичния му период градът се превръща в един от важните културни центрове. По-късно попада във владенията на Римската империя. През 17 година от новата ера, в епохата на Тиберий, и в 69 от новата ера, в епохата на Нерон, Хиераполис бил разтърсен от две огромни земетресения, които буквално го изтрили от лицето на земята, след което той отново бил възроден.

pamukkale-423481_1280

Градът достига блестящ културен и икономически разцвет по византийско време, когато селището било провъзгласено от Константин Велики за столица на областта Фригия.

Останките от различни исторически периоди и култури днес превръщат Хиераполис във важен археологичекски център. Най-забележителните са Театъра, Храма на Аполон, Римските бани, Некропола и различни саркофази.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара