Ако някога сте с задавали въпроса „Защо не отслабвам?“ тази статия е за вас. Преди да сте се отчаяли напълно и да прекратите всички опити да свалите излишните килограми, отделете 5 минути и я прочетете.

Въпреки че този въпрос е като за 100 000 лв, отговорът му не е чак толкова труден, ако разсъждаваме логично. Точно както и в играта за гореспоменатата сума…

Най-често „Защо не отслабвам“ се питат

 • хора, които са положили усилия;
 • хора, които са вярвали, че този път ще успят;
 • хора, които имат желание да се справят с излишните килограми.

Най-вероятно това са хора, като вас. Какво се е объркало? Защо не са успели? Възрастта? Здравословното състояние? Стресът? Не. Причините за състоянието „Не отслабвам!“ се крият на съвсем друго място.

В тази статия ще ви разкрия кои са те. Представям ви моята гледна точка, базирайки се на дългогодишния си опит като консултант по хранене.

За 17 години съм чул и съпреживял над 21000 истории на хора с проблеми с килограмите. Всички тези истории са различни и уникални, но в разказите на хората, които заявяват „Не мога да отслабна.“ винаги има няколко общи неща. И точно те са търсените от нас отговори на въпроса „Защо не отслабвам?“.

Ето ги и тях.

Най-често срещани причини за липсата на прогрес в борбата с килограмите:

 • Причина №1: Липсата на правилна и обективна информация

В днешно време имаме неограничен достъп до информация. Предизвикателство се оказва филтрирането на това огромното количество информация. Филтрирането на нужното от излишното и на правилното от грешното.

Тук няма да говорим за информацията като цяло, а за информацята относно храненето, диетите и отслабването. А нейният обем е огромен. И продължава да расте.

Почти за всяко твърдение, на което попаднете относно храненето, диетите и отслабването, съществува и такова, което го отрича напълно. Информацията е безкрайна, противоречива и объркваща.

Ако не подхождате максимално кричитно към всяко твърдение, е много вероятно да се доверите на информация, която ще ви подведе.

И какво се случва? Сценариите са два:

1. Според информацията, на която сте се доверили, не е нужно да полагате никакви усилия, за да отслабнете (това е най-често информация за всякакви видове чудодейни средства за сваляне на килограми – хапчета, чайове, магнитни гривни и т.н.)

Какво се случва:

Вие как мислите? Да, прави сте. Не се случва нищо.

Но хората, които са се подвели считат, че проблемът е в тях, а не в метода, който са избрали. И започват да се питат „Защо не отслабвам“…

2. Според инфомацията, на която сте се доверили трябва да насочите усилията си в конкретна посока за определен период (например да изключите цели групи храни от менюто си; да не ядете нищо в продължение на определен период; да консумирате само определен цвят храни т.н)

Какво се случва:

Вие насочвате усилията си в точно указаната посока. Впрягате цялата си воля. Знаете, че можете да се справите, защото трябва да изтърпите само 5 дни/2 седмици/90 дни/ – определен период от време.

Но волята е ресурс. След известно време тя се изчерпва… И тогава отслабването спира. Вината не е във вас. Никой няма неизчерпаем запас от воля. И не е нужно.

Ако желаете да постигнете трайни резултати с килограмите, не залагайте на волята.

 • Причина №2: Мотивацията ни да свалим килограми

Какво ви мотивира да свалите килограми? Предстояща почивка? Здравето ви? Суетата? По-малък размер дрехи?

Замислете се дали бихте отказали лесно парче торта заради по-малък размер дрехи или заради високото кръвно?

Знам, знам. За кръвното има хапчета, а това с дрехите, може и да се отложи малко…

А сега си помислете дали бихте отказали парчето торта, ако сте решили да се грижите добре за себе си.

Много по-вероятно е. Дори бихте били горди от постъпката си, ако зад нея стои правилната мотивация.

Единствената мотивация, която може да оправдае всичките ни усилия, е желанието да се грижим за себе си.

С правилната мотивация, дори и да стигнем до въпроса „Защо не отслабвам?“, ще открием причината и ще продължим напред. В този случай, най-вероятно тя ще е една от следващите две в нашия списък.

 • Причина №3: Организация. Организация. Организация.

Третото място в нашата класация за причини, спиращи отслабването, заемат организационните ни умения.

Когато разполагаме с правилна информация за отслабването и сме истински мотивирани да се справим, това което може да ни препъне е организацията.

Не е новина, че добрите организационни умения са изключително полезни за всеки един аспект от живота. И е важно да работим върху тях, за да направим живота си по-лесен и по-приятен.

Но нека да се върнем на темата за отслабването. Дори и огромното желание за спазване на най-правилния точно за вас, балансиран хранителен режим, може да се препъне в невъзможността да организираме храненето си. Организацията на храненето включва всички процеси – от планиране на покупките и пазаруване на храна, през готвене, до отделяне на време за редовно хранене.

Много често неумението ни да се организираме, е причина за застопоряването на стрелката на кантара. А организацията се учи. Към нея се привиква.

Едно от нещата, които най-често обсъждаме с клиентите ми в кабинета и онлайн, е точно как да организират храненето си. Подреждайки всички елементи, те успяват да намерят и време, и настроение да се придържат към подходящия за тях режим.

Дори да звучи трудно, организацията на храненето в действителност е умение, което лесно можем да овладеем. Зависи изцяло от нас. И си заслужава.

 • Причина №4: Дисциплина

Четвъртата най-масова причина за стигане до въпроса „Защо не отслабвам?“ се крие в липсата на дисциплина, постоянство и послeдователност в действията ни.

Много често позволяваме една допусната грешка в режима, който спазваме, да е препъникамъкът, който обръща цялата каруца. Искаме да сме перфектни с изпълнението си, но поради липсата на дисциплина и постоянство, само една грешка от наша страна, ни хвърля в другата противоположност…

Не трябва да бъркаме „дисциплината“ с „воля“. Разликата е съществена и се изразява в това, че

дисциплината изисква усилия, а не търпение.

А точно усилия са ни нужни, за да взимаме правилни решения и да правим правилните избори, свързани с храненето ни.

Липсата на дисциплина най-често води до грешни решения и основно до превръщането на „храна за вкус“ в основна храна. Под „храна за вкус“ имам предвид храна с ниска или нулева хранителна стойност, която обаче е вкусна (junk food).

Не можем да очакваме да постигнем значими резултати в борбата с килограмите, без да положим усилия. И точно дисциплина ни е нужна, за да не се откажем още на първото препятствие. Не военна дисциплина, а дисциплина на духа. Спортна дисциплина – такава, която ни помага да вървим напред, дори когато е трудно.

В заключение, можем да кажем, че ако:

 • разполагате с точна и проверена информация за процеса на отслабване и метода, на който смятате да се доверите;
 • започнете с правилната мотивация;
 • положите усилия да организирате храненето си и
 • имате необходимата дисциплина

тогава няма да стигнете до въпроса „Защо не отслабвам“.

Оказва се, че най-честите причини за застоя в килограмите са по-скоро психологични, а не физиологични. Добрата новина е, че са изцяло под наш контрол и промяната зависи от нас самите.

Можете да видите още съвети за здравословно отслабване от мен и да изберете своята програма от www.ipokratis.bg.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара