Бебето има нужда от топлина, от храна, от легло, от люлка и от гушкане, от общуване, от добър съветник. От една щастлива и спокойна майка.

По време на кърмене бебето не може да остане в една позиция. То, както и майката, има нужда от смяна на позицията. Променяйте позата, създайте си такъв комфорт, че времето, прекарано в кърмене, да ви е приятно.

Майчината кърма променя състава си непрекъснато. На първия ден тя има едни хранителни качества, на петия – други, на десетия – трети и т.н. Във всеки един ден кърмата има такива съставки, каквито са нужни на бебето в този момент. Никое адаптирано мляко не си променя хранителните съставки според

нуждите на вашето бебе.

Ключът за стимулиране на кърмата е бебешката уста върху майчиното зърно. Никакви лекарства, билки, помпи и други не могат да стимулират кърмата.

Масаж се прави на бебето след 40-ия ден от раждането и когато то тежи повече от 4 кг. Преди това ставите и сухожилните връзки са изключително крехки.

Грешно е твърдението, че бебето не трябва да се поставя по корем, преди да стане на 3 месеца.

То може да се слага по коремче веднага след като се роди. Тази поза стимулира развитието на двигателната дейност и гръбначния стълб.

Обработката на пъпа се прави с 90-градусов спирт. 75-градусовият не може да изсуши достатъчно бързо пъпния остатък. Къпането се разделя на 2 етапа: преди да падне пъпа и след като падне.

Темата С бебето у дома е представена от Павлинка Герина на Академия за родители“. Повече по темата можете да научите от лекцията на Павлинка Герина:

Източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара