Хората с установена паркинсонова болест ще имат възможност за безплатни прегледи при водещи невролози от до края на ноември. България разполага с всички съвременни методи в терапията и в късните фази на болестта, които се плащат изцяло от здравната каса. Това съобщи акад. проф.  Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология (БДН), изпълнителен директор на УМБАЛНП „Св. Наум“.

Кампанията ще се проведе в определени лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора (вижте графика).

„В България пациентите са между 12 000 и 15 000. Напоследък идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4 г. – 5 г. Това е характерно и в Европа, където 30% от пациентите се диагностицират с 2 до 3 г. закъснение. У нас е малко повече“, обясни акад. проф. Миланов. Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерно е треперенето,

несръчност на едната ръка

също е сред първоначалните симптоми. Впоследствие тя спира да се движи при ходене, уточни акад. проф. Миланов.

„Депресията, особено когато се появява внезапно на 55-60-годишна възраст, трябва да се проучи по-внимателно, защото често е сред първите симптоми на болестта на Паркинсон“, каза акад. проф. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“, зам.-председател на БДН. Той обърна внимание и на друг характерен ранен симптом – нощните кошмари и бурните резки движения насън, които при много пациенти се появяват преди двигателните оплаквания при паркинсонова болест.

Кампанията „Върни си контрола над паркинсона“ е насочена предимно към пациентите, които от години са на терапия, но чувстват, че тя все по-малко им помага. За пациентите е много важно да бъдат диагностицирани в прехода към късните фази на болестта, за да запазят качеството си на живот. Късната болест на Паркинсон е настъпила, когато пациентът все по-често се нуждае от минимум 5 дози леводопа дневно,  периодът без симптоми е само 2 часа дневно и търпи поне 1 час обезпокоителна дискинезия дневно.

„Когато приемите на стандартните лекарства под формата на таблетки станат над 4 на ден, това е белег, че с този вид лечение трудно ще се справим. Тогава

идват на помощ съвременните лечения,

които дават възможност за нов начин на живот на пациентите, с равномерна доза лекарство през денонощието, подавана директно“, обясни акад. Трайков.

„Става дума за съвременните терапии при болестта на Паркинсон, които се заплащат от НЗОК вече 10 г. Става дума за вливания на лекарството, дозирано от компютър, чрез помпичка директно в дванадесетопръстника. Изкуството е да се настрои необходимата индивидуална доза за пациента“, каза акад. Миланов. Той обобщи експерименталните иновативни подходи в лечението на Паркинсона, по които се работи в момента – насочен ултразвук, чрез който се унищожава определено ядро в мозъка, и ваксина.

„Съпругата ми бе диагностицирана с болест на Паркинсон, когато и двамата бяхме на 36 г. Премина през 10-годишна терапия с всички възможни лекарства, но в края на онзи период бе много зле, с няколко тежки падания. В този момент здравната каса започна да финансира новата терапия с помпа и съпругата ми бе включена. Оттогава 10 г. поддържа възможно най-доброто качество на живот, каквото позволява развитието на заболяването“, разказа Антон Константинов от „Национална организация на болните от късен паркинсон“. Той изрази

безпокойство за много болни от страната,

които питат къде може да получат консултация при специалисти и информира, че се работи по идея за създаване на дневен център за пациенти в София.

Акад. Миланов и акад. Трайков подчертаха, че достъпът на пациентите от цяла България до водещите центрове в лечението на паркинсоновата болест е свободен и гарантиран. В УМБАЛНП „Св. Наум“ и в Александровска болница всеки пациент може да дойде за преглед и консултация всеки работен ден, със или без направление от здравната каса. „Никога не е връщан пациент“, увери акад. Миланов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара