VIVACOM обяви, че е направила успешни тестове на 5G мрежата и е технологично готова за старта й. На специално събитие компанията демонстрира малка част от възможностите на 5G.

Гостите видяха на живо как се провежда дистанционен урок, при който учител и ученици са на две различни места, но общуват онлайн като използват виртуална черна дъска и таблети.

Във втората демонстрация Любо Киров и Павел и Венци Венц изпяха на живо новия си хит, докато физически бяха в различни точки – в пълен синхрон и без никакво забавяне на звука и картината.

В третата демонстрация гостите наблюдаваха свободно падане от 1000 метра с VR очила. Скокът бе изпълнен от парапланериста Веселин Овчаров.

5G мрежата, когато бъде въведена, ще ни гарантира светкавичен интернет стрийминг и пренос на данни, идеални онлайн връзки, с които не просто да се забавляваме, но да се управляват и стотици системи и производства.

„5G e съвсем различна от предишното поколение мрежи. Една от основните разлики е в скоростта – 4G мрежите работят в честотния диапазон до 20gHz, а 5G достига 100 gHz. Освен това 5G позволява свързването на много по-голям брой устройства, което отваря вратите за много индустрии – сигурност, транспорт, развлечения“, обясни техническият директор на VIVACOM Радослав Златков. Новото птоколение телекомуникации могат да улеснят масовото развитие на умните градове – с видеонаблюдение, контрол на трафика, мониториг на околната среда, умно паркиране, умно сметоизвозване, умни къщи. „България и сега е сред водещите в света по бързина на мобилните и фиксираните мрежи, но 5G означава качествено ново равнище. Мрежата на VIVACOM ще може да се ползва от болници, училища, полиция и др.“, обясни Златков.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара