Често ми задават този въпрос. Краткият отговор е „като контролираш количеството и вида храна, която те заобикаля“. Наскоро леко загатнах тази тема в друга статия. А в тази ще навлезем в малко повече подробности какво точно значи това…

Защо контролът над храната, която ни заобикаля, е важен?

Повечето хора просто се хранят с това, до което имат достъп вкъщи  и на работното си място и това определя колко здравословно и пълноценно се хранят и до колко успяват успешно да постигнат целите си, ако спазват хранителен режим.

Ето два сценария по темата, над които ще те накарам да помислиш:

Сценарий 1: Отиваш на работа, идва време за обедна почивка, отскачаш до близката будка и удряш една балатонка и безалкохолно. Прибираш се вечер след работа, отваряш хладилника, там има вчерашен пържен боб, наденичка на скара и торта, изпратена от баба.

Хапваш от всичко, което има в хладилника се чувстваш сит и пълен. На излизане от кухнята се сещаш, че има чипс в шкафа и грабваш един пакет за пред телевизора… Без да мислиш за факта, че вероятно си приел и дори надвишил препоръчителния си дневен калориен прием само с едно хранене. Или пък точно обратното – виждаш, че нямаш храна, подходяща за режима ти и решаваш да пиеш една чаша вода и да легнеш гладен…и така ден-два, докато гладът не преодолее принципите и не подкараш хладилника наред…

Сценарий 2: Отиваш на работа, идва време за обедна почивка, вадиш от чантата предварително приготвена домашна храна – пилешка пържола, варени картофки, салата. Хапваш добре. Време е за прибиране вкъщи. Отваряш хладилника – там отново те чака готова порция предварително приготвена вечеря, без излишни неща около нея, които да те разсеят. Хапваш здравословно и засищащо. В шкафа чипс няма и дори да се сетиш за чипс пред телевизора, ще трябва да идеш до магазина, а след работа не ти е до магазини…

Е, в кой сценарий мислиш, че се спазва по-лесно хранителен режим и се постигат добри резултати?

А ето и няколко практически съвета как да нагодиш хранителна си среда така, че да се впишеш добре и безпроблемно във втория пример. Някои от тях може би звучат излишни, неефективни или налудничави. Но от опит знам, че в комбинация всички заедно наистина помагат за преодоляването на изкушенията и по-лесното придържане към режима.

Практически съвети за по-лесно придържане към хранителен режим

  • Ако храната не е в непосредствена близост до теб – най-вероятно няма да се храниш с нея.

А това е добре да се знае, когато се загледаме по щанда със сладолед в магазина… Сладоледът е вкусен и не е кой знае колко проблемен за един режим, ако хапваш от него малко и от време на време. И ако трябва да идеш до магазина, за да си вземеш, няма да хапваш толкова често. Но ако всяка вечер те чака в кутия в хладилникът ти е много вероятно да станете първи приятели и да прекалиш… С много други храни също е така. Затова, за по-лесното спазване на един режим е важно както да купуваме и да се зареждаме с едни храни, така и да избягваме да купуваме и зареждаме рафтовете вкъщи с други.

  • Дръж висококалоричните, но незасищащи храни на по-скрито и труднодостъпно място.

Говоря за пуканки, бонбони, сладкишчета, чипс и други подобни. С деца вкъщи, с по-социален живот с много гости или с членове на семейството, които не спазват хранителен режим, такива храни не винаги могат да бъдат изцяло изключени от списъкът с покупки и ще представляват известно изкушение. Но ако ги качиш на горния шкаф, до който се стига само със стол, или ги заточиш най-отзад в чекмеджето или килера, няма да ги виждаш, няма да мислиш толкова много за тях и рискът да се отклониш остава сравнително малък.

  • Подреди хладилника правилно и с умисъл

Следвайки логиката дотук – нека плодовете и зеленчуците, печеното месо и салатата, водата и  другите основни за режима ти храни са на първа линия и разположени главно в средните рафтове на хладилника, г/д на нивото на очите, където са най-лесно видими и достъпни. И обратното – дръж по-висококалоричните, но незасищащи храни и сладкиши наредени по-назад, във вътрешния край на рафта и по най-високите или най-ниски рафтове на хладилника. А ако в него има храна, която нарушава режима ти, добра идея е тя да се съхранява в непрозрачна опаковка или съд.

  • Разнообразието е приятел на апетита. Използвай го разумно!

Заглавието на тази точка звучи като социалистически лозунг, но наистина е така. Разнообразието в храната подобрява апетита и желанието за хранене с нея. Така че ако се заредиш с разнообразие от здравословни храни, подходящи за режима ти, ще ти е много по приятно да се придържаш към него, а и по-лесно в дългосрочен план, защото няма да се налага да се храниш с едно и също нещо месеци наред (грешка, която много бързи диети правят).

И обратното – колкото по-малко разнообразие от вредни, незасищащи и висококалорични храни имаш вкъщи, толкова по-рядко ще ти се иска да прибягваш към тях.

  • Докато се храниш – съсредоточи се върху храната

Много хора (сред които някога съм бил и аз) често правят грешката да се хранят пред включен телевизор, докато гледат любимо предаване, докато ровят в телефона си и т.н.

Но така вниманието ни се измества от това колко и как се храним. Количеството лесно може да се контролира, когато порциите са предварително приготвени. Но остава въпросът с качеството – да дъвчем достатъчно, да се храним бавно, да не се наливаме с течности, докато се храним и т.н. Все неща, които са от изключително голямо значение за правилната консумация и обработка на храната и извличането на ползите от нея. Така че ако може – изключи телевизора и телефона, докато хапваш и се съсредоточи над съдържанието в чинията.

  • Ако сервираш от по-голям съд, не го дръж на масата.

Какво имам предвид – по празници и събирания често храната е в големи купи и тави, наредени по средата на масата, за да може всеки да си взема колкото и каквото пожелае. Лошото за режима в случая е, че когато всичката тази храна е на 30 см от теб, шансът да посегнеш към допълнително кюфте или сърма е голям. Ако купите останат на плота в кухнята или над печката и трябва да станеш и да идеш до там , за да допълниш чинията, контролът над порцията е много по-лесен.

  • Когато не можеш да държиш храната далеч от себе си – дръж себе си далеч от храната.

Този съвет е особено полезен в ситуации като партита и събирания навън с осигурена блок маса и аперативи, както и в работна офис обстановка. Ако имаш възможност – в тези случаи се позиционирай по-далеко от блок-масата с храни и напитки, за да подсилиш психическата си бариера към нарушенията с физическа такава.

В заключение…

Ако искаш да направиш спазването на режима си значително по-лесно и ненатоварващо – една от най-добрите стратегии и е да контролираш храната, която те заобикаля. Било то с отговорно и организирано пазаруване, с умно подреждане на храната вкъщи и със самостоятелното й приготвяне от теб.

Защото околната ни среда ни влияе по купища различни начини и храната в нея не е изключение. Изгради си положителна среда за развитие и развитието ти ще е изцяло положително! Знам, звучи простичко… за изпълнение е малко по-сложно, но е напълно възможно и препоръчително, ако искаш успешно да постигнеш целта си – каквато и да е тя!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара