Река Дунав се слави с цяла плеяда красиви градове по бреговете си – с  древна история и модерен дух. Братислава, макар и често засенчвана от по-големите си дунавски съседки Виена и Будапеща, както и от братска Прага, категорично свети със собствена светлина и предлага много и разнообразни възможности за приятни преживявания както на жителите си, така и на многобройните си гости. Словашката столица е пълна с живот, но и с релаксираща атмосфера, гостоприемна, артистична и чиста.

Хубавата част е, че Братислава е много достъпна за българите – в момента Wizz Air предлага полети на атрактивни цени до летището в града. Може, разбира се, да летите и до Виена – от аерогарата в австрийската столица до стария град на Братислава ще стигнете за около 50 минути с автобус срещу 5-8 евро. Братислава е и само на 2 часа с кола или автобус от унгарската столица Будапеща.

Видът, духът на града, усещането, че сякаш тук хората не са в обичайната луда надпревара, както и високият стандарт на живот в Братислава няма как да не предизвикат поне лека завист у всеки турист от постсоциалистическа държава.

В малката иначе Словакия с население от 5,5 млн. души (в столицата живеят около 550 000) са влезли милиарди евро чужди инвестиции, очевидно успешни. Ще спомена мимоходом, че пет големи марки сглобяват финално автомобили тук, които тръгват за цяла Европа. Десетки други световноизвестни компании от различни сектори също работят в Словакия. Което неминуемо вдига доста стандарта – средната заплата в Братислава е около 1500 евро, а цените са съпоставими с тези в близката Виена. Засега Словакия и Словения са единствените нови членки на ЕС, които са в Еврозоната и еврото е официална валута.

Старият град

Старият град е малък, близо до Дунав, и е изцяло пешеходна зона, в която може да прекарате чудесен ден в разходки, пазаруване, пиене на кафе, бира, вино или каквото ви се пие, похапване, фотосесия в ролята на крал или кралица, обиколка на църкви, ръчно изработване на бонбони…

Ако започнете разходката си от президентството (тук не пропускат да отбележат, че държавният глава е жена – 46-годишната адвокатка и защитничка на човешките права и екологични каузи Зузана Чапутова бе избрана на поста през март) – ще влезете в Стария град от Михалската порта.

Тя е една от най-старите сгради в Братислава. Построена е през XIII век и е единствената запазена порта от крепостните стени. Името ѝ датира от 1758 г.,  когато е реконструирана и на върха ѝ е поставена статуя на архангел Михаил. Кулата на Михалската порта е висока 51 м. В нея се помещава експозиция от средновековни оръжия, а на шестия етаж има балкон, откъдето се открива великолепна панорама към Стария град.

Тук може да се снимате и като крал или кралица на Братислава – ще ви дадат корона, скиптър и плащ и изображението ви ще цъфне на подходящ декор.

Най-големият храм в града е катедралата Св. Мартин, в готически стил. В нея са били коронясвани австро-унгарските крале.

В центъра на главния градски площад (Hlavné námestie) е най-известният фонтан – Роланд, издигнат в чест на известен рицар.

Една от най-симпатичните и най-сниманите забележителности на града е т.нар. Man at work – бронзова част от фигура на работник, показващ се от шахта и гледащ закачливо. Според местния гид изражението му е така доволно, защото може да наднича под полите на жените. Мнозина го галят по главата за късмет, затова и шапката му е леко излъскана.

Bon Manufaktur е сладкарска работилница и магазин, предлагащ огромно разнообразие от ръчно изработени шоколадови и захарни изкушения, само на няколко метра от централния площад. Тук, освен че може да купите лакомства за всичките си близки, може и сами да им ги сътворите, по ваш дизайн, с помощта на майсторите на бонбони.

Продължете към следващия голям площад – Hviezdoslavovo námestie и красивата сграда на Словашкия национален театър. Тук може да вземете Prešporáčik – или модерно копие на стария модел на Шкода 1203, изключително симпатични яркочервени малки  автобусчета, които тук играят ролята на туристическите hop on – hop off открити двуетажни автобуси, познати от други европейски градове, и да се качите до емблемата на Братислава – замъка на хълма. Те разполагат с аудио гид на 18 езика за всички забележителности по маршрутите им.

Замъкът Братислава (Bratislavský hrad) се издига на изолиран скалист хълм точно над река Дунав в центъра на града. Видим е от всички точки на словашката столица, а от него се открива невероятна гледка към града, към Австрия, а ако е хубаво времето, – и към Унгария.

Братислава е чудесен за нощни разходки и улиците са оживени дори и в малките часове. Шансът да попаднете на някой фестивал е огромен – градът има много богат културен живот през цялата година. А на разположение на всички гости на града е и безплатна WI-FI мрежа VisitBratislava.

В центъра на Братислава случайно се натъквам на портрети и цветя в памет на убития журналист Ян Куцияк. Словакия влезе в световните новини с жестокото покушение през февруари 2018 г. Тогава 27-годишният разследващ журналист и приятелката му бяха намерени разстреляни в дома им близо до Братислава.

Убийството предизвика масови антиправителствени протести, довели до оставката на премиера Роберт Фицо. Днес заподозреният поръчител – бизнесмен-мултимилионер, очаква съдебния си процес в следствения арест. Втори повод да изпитам лека източноевропейска завист – и за обществената реакция, и за разкритието на предполагаемите поръчители.

UFO Observation Desk

На идване в Братислава от Виена слязох от автобуса под новия мост на Дунав – SNP, качих се горе и тръгнах пеша към другия край на реката. Разбира се, тутакси направих снимка на минаващия кораб за разходка отдолу и замъка на хълма, и тръгнах да я поствам във Фейсбук, както си вървях. Първият таг с десетки хиляди отбелязвания, който се появи, бе UFO Observation Desk.

85-метровата кула над моста е получила това име не защото от нея се виждат някакви флотилии от извънземни летящи чинии, а защото е увенчана от ресторант с 360-градусова панорамна гледка и форма, наподобяваща летяща чиния. Името, първо прякор, бързо става и официално.

Елате тук, независимо дали за обяд, вечеря или просто кафе. Ако сте любители на адреналина, може да обиколите целия ресторант по не много широка пътечка отвън. UFO Skywalk, разбира се, е безопасно преживяване (само не поглеждайте надолу!) – обличате специален костюм и каска и сте завързани и обезопасени със специални въжета, а след вас се движи инструктор. За съжаление, няма как да снимате отвън със смартфона си, но могат вас да снимат отвътре през витрините. На панорамната тераса над ресторанта и без обезопасителни съоръжения ще се насладите отвисоко на незабравими гледки на Братислава и Дунав.

За вечеря в ресторанта ще ви трябва предварителна резервация – интересът е огромен.

По Дунав

Може да се насладите на Братислава и по вода – например с моторна лодка до изкуствения остров и музея на модерното изкуство „Данубиана“ –  на 20 километра от града. Danubiana Meulensteen Art Museum,  един от най-романтичните музеи за съвременно изкуство в Европа, е частна инвестиция на холандеца Герард Мюленстийн и словашкия галерист Винсент Полакович. Открит е през 2000 година и бързо се превръща в едно от най-значимите културни средища в Словакия и Европа. Произведенията на изкуството са разположени не само в огромните, пълни с въздух изложбени зали, но и в околните пространства, както и на покрива на плоската сграда.

Съвсем близо до музея, на пешеходно разстояние, може да си подарите незабравимо изживяване – спускане с кану или рафтинг в бързи води. Мястото се нарича Divoka Voda и представлява хотел с комплекс за всякакви водни спортове, в който идват да тренират отбори от цял свят, както и любители и обикновени туристи. Каналите, вълните, праговете и препятствията са изкуствени, т.е. съвсем безопасни, плитки са, и единствената опасност, която ви грози, е да ви влезе вода под неопрена. Изживяването обаче си съперничи по адреналин със спускане в пролетните води на Струма.

Мястото е домакин и на различни първенства по екстремни водни спортове.

Замъци и винено сафари

Отделете един ден от дългия си уикенд в Братислава, за да изследвате околностите в района на Малките Карпати. Тук са разположени известните лозаро-винарски градове Свети Юр (Svätý Jur) , Пезинок, Модра и Трнава.

В околностите на Модра, под склоновете на Малките Карпати, се намира  внушителният и един от най-добре запазените замъци Červený Kameň.  Строежът му е започнал през XIII век, а през XVI век претърпява мащабна реконструкция. Той е пригоден за ефективна отбрана, с дълбоки подземия и винарски изби. Бил е собственост на едно от най-мощните семейства на Австро-Унгарската империя – Палфи, които са живели там до 1945 г. Днес е много интересен музей.

Лозята се простират по склоновете на Малките Карпати. Тук има изобилие от винарски изби и местни деликатеси и възможност да се насладите на истинско винено сафари – разходка с офроуд камионче – емблематичен модел „Пинцгауер“, между самите редове на лозята, нагоре и надолу по хълмовете, дегустирайки различни вина. Насред лозята са изградени специални панорамни тераси за дегустации и панорамни снимки на китното градче в подножието на хълма.

Словашкото вино не е нещо, което бих избрала в магазин с бутилки от цяла Европа. Все пак количеството слънце, огрявало хълмовете с лозята, си има значение. Но в никакъв случай не е лошо, а и местните производители произвеждат количества предимно за вътрешния пазар, където ценят вкусовете му.

Попаднах в околностите на Братислава точно по време на празниците на гроздобера, когато производителите вадят първата продукция на винарските изби – а именно т.нар. бурчак – току-що кипнало бъдещо вино с 0,5% алкохол. В моите очи това е чиста съсипия, но вероятно местните народи (тази традиция е популярна и в Чехия и Австрия) имат някакво основание – производствено или гастрономическо, за да го правят. Не е лошо за пиене, твърдят и че има здравословен и слабителен ефект. Традицията може би е тръгнала, казва местен екскурзовод, от френски войници, които били жадни и отворили бъчвите по-рано, не можели да чакат ферментацията. Може и така да е, но във Франция тази практика е строго забранена.

Словашката кухня

Във всеки ресторант в страната ще ви предложат типични рецепти от словашката кухня, развила се като комбинация от няколко културни влияния – австрийско, унгарско и чешко. Най-често използваните продукти тук са картофи, свинско, пилешко, патешко, зеле, чушки, сирене. Картофените кнедли ще ви сервират във всякакви варианти – дори сладки, като десерт, поръсени с маково семе и натрошени орехи.

Най-популярното ястие се нарича халушки – това  са варени топчета, направени от картофено тесто, които могат да се покрият със сирене и парченца пържен бекон. Bryndzove’ haluski са включени в менюто на повечето ресторанти в Братислава. Някои от тях се предлагат също с  наденички или с кисело зеле.

Гулашът е унгарско ястие, популярно и тук. Приготвя се с различни видове месо, нарязани на големи парчета и сготвени с картофи, лук, чесън, моркови, чушки, целина и много подправки.

Местната бира е задължителна. За разлика от виното, тя е от високо качество и няма да сбъркате, каквото и да изберете.

Словаците имат и свои безалкохолни напитки – Kofola и Vinea. И двете са произвеждани още по времето на комунизма в Чехословакия като заместител на Кока-кола и Спрайт. Kofola прилича на кола и е доста популярна тук. Словакия е една от трите държави в света, където кока-кола не е най-продаваната напитка. Vinea е леко газирана, на базата на сок от грозде. Тя била създадена през 1973 г. от словашки биохимик в Братислава и е много популярна както в Словакия, така и в Чехия.

Сред местния твърд алкохол на най-голяма популярност се радва сливовицата, гроздовата и хвойновата ракия Borovicka

Facebook Twitter Google+

0 Коментара