Незабравим и впечатляващ град е Барселона. Новата Mazda СХ-30 също. Прави и просторни улици. Правилни форми и чисти, грациозни линии. Градът на великия Гауди – с неповторим стил, описван като смесица от неоготика и ар нуво. Дизайнът от ново поколение Kodo “Soul in motion” и изчистеният силует на японската автомобилна красавица.

Неволно правя тази аналогия между изцяло новия кросоувър на Mazda СХ-30 и великолепния каталунски град, в който пристигаме за test-drive след европейския дебют на новия модел тази пролет.

Още на летището ни посреща цяла кавалкада паркирани автомобили Мazda СХ-30 в уникалния за бранда Soul Red Crystal червен цвят или в изискан графит. Връчват ни ключовете и поемаме по първата тестова отсечка – към хотел Camiral, част от изискания PGA Catalunya Resort. Ризортът (с цели 2 голф игрища на територията си) е домакин на множество професионални турнири по голф, оглавява класацията на испанските голф клубове и е в Топ 100 на най-добрите игрища в света. Намира се на 60 км от Барселона и в близост до друг старинен каталунски град – Жирона.

Пътят ни минава по крайбрежната магистрала – встрани оставяме курортните градчета на Коста Брава, в далечината се мержелеят назъбените планински зъбери на Пиренеите…

Като горд собственик на Mazda СХ-3, горя от нетърпение да изпробвам по-голямата сестра на компактния ми SUV. Още с влизането потъвам в комфорта на по-просторното купе, който оставя у мен луксозното усещане за лимузина.

Салонът е много елегантен и отлично подреден, с мисъл за всеки детайл. С дизайна на следващото поколение Mazda продължава и надгражда японската естетика, култивирана от древни времена. Сещам се за думите на Наохито Сага (ръководител програма СХ-30): „Целта ни е да създадем изискана атмосфера с усещане за виталност, което кара автомобилите на Mazda наистина да оживеят. Думата „елегантност“ предполага красота, която е фина и сдържана, но все пак богата и изобилна. Дизайнът от ново поколение позволява на хората да усетят именно тази топлина и съблазнителност”. Да, истинска съблазън изпитвам и аз в момента. А в добавка се чувствам почти веднага „у дома си“, сякаш съм в собствената си кола…, но не съвсем.

Потапяме се за малко в пищната зеленина на едно от голф игрищата в покрайнините на тихото градче Caldes de Malavella, колкото да се настаним, и…отново на път. След като посвиквам с размерите и новия стайлинг на колата, обръщам повече внимание на возията (като всяка жена). CX-30 има система за задвижване на четирите колела на най-високо ниво и лека конструкция за подобряване на икономичността. Шофирам автомобил с новия двигател SkyActiv-Х – гордостта на проектантите на Mazda. Допада ми много по-бързото ускорение и по-пъргавото поведение на возилото на пътя.

Моторът работи безшумно и хармонично.

Управлението е умно и прецизно измислено – ръчната скоростна кутия има много задоволяваща смяна, а шестстепенната автоматична опция е достатъчно гладка и реагира плавно. Това помага на женския ни екипаж да се полюбува на пасторалните пейзажи отвън и на залязващото слънце. Толкова се забавляваме с „японката”, че почти закъсняваме за пресконференцията, на която екипът на Mazda представя новия модел.

Там разбирам, че на европейския пазар новата Mazda CX-30 ще се предлага на първо време с три бензинови и един дизелов двигател. В първия случай става въпрос за агрегати с обем 1.5, 1.8 и 2 литра, включително новият революционен агрегат SkyActiv-X. Всичките бензинови двигатели ще са

т.нар. „меки“ хибриди

и обещават по-бързо ускорение и пътно поведение, но и по-добра ефективност. Дизеловата опция пък ще включва 1,8-литров двигател. Според главния дизайнер на Mazda Рио Янагисава автомобилът ще се приеме като семеен в Европа и Япония. Mazda са кръстили новия си модел CX-30, за да избегнат объркването с СХ-4, който се произвежда само за китайския пазар. Кросоувърът се позиционира между установените гами СХ-3 и СХ-4, но се нарича CX-30, защото числото „четири“ звучи като „смърт“ в Япония – нещо, не особено привлекателно в родината на Mazda.

На другия ден потегляме обратно към Барселона в приятната компания на изцяло новия кросоувър CX-30. Замислям се с какво е по-добър от моя SUV СХ-3 – определено е по-бърз, с по-просторно купе и доста по-обширен багажник. Наистина го харесвам, защото количеството стандартно оборудване на тези кросоувъри е силно впечатляващо.

Автоматично аварийно спиране

напред и назад – при скорост до 30 км/ч, асистенции при дълги светлини, наблюдение на затъмнени точки с предупреждение за движение назад, разпознаване на пътни знаци, адаптивен круиз контрол, предупреждение за застъпване на лентата за движение… Модел, който успешно може да съперничи на Audi Q3, BMW X2 и Volksfagen T-Roc.

Неусетно стигаме летището и се разделяме с автомобила с мъничко тъга. Но всеки, който иска промяна, може смело да я направи с кросоувъра СХ-30 – и няма да съжалява. Продажбите в България стартират от новата 2020 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара