Живеем в свят, чийто пулс е съзвучие от безброй нюанси на култури, изображения, звуци, вкусове, миризми …

Хоризонтите от преживявания и възможности, достъпни за повечето от нас, далеч надминават тези на поколенията преди нас. В този динамичен и интересен контекст, ние всички в индивидуален и колективен план, преоткриваме собствената си същност и си задаваме въпроса за смисъла на живота по един изцяло нов начин.

Какво е йога?

Йога е древно научно изкуство за себепознание. Тя не е вярване, религия, ритуал или общност. Тя също не може да бъде затворена в рамките на модерните си адаптации, тези, които граничат с гимнастиката и така наречения wellness.
Йога е това, което остава, когато всичко си отиде.

Когато усещаме как животът трепти с тихия си неописуем глас в цялото ни същество. Всичко заглъхва в един любовен момент, в който сме насаме с безкрая.

Далеч не е необходимо да практикувате йога, за да знаете какво е това. Вие може да разберете какво е йога, докато се вглеждате в очите на детето си, слушате музика, разхождате се, пазарувате, работите, обичате…

Йога е състояние вътре в самите нас, за което никога не бихме могли да намерим думи. Съвършено и незабележимо. Изцяло изпълнено в абсолютната си празнота. Тя е най-естественото в нас – нашата същност.

На всеки се е случвало да изпита това. Тези моменти на съвършенство, често абсолютно неочаквани и дори  незабелязани, когато всяка частица от нас и от заобикалящата ни вселена като че ли са в съвършено съзвучие…

съвършен танц на красотата.

Какъв би бил животът ни, ако можехме да усещаме по този начин през цялото време?

Една котка няма нужда да прави упражнения, за да стане по-гъвкава или ловка… Това за нея е естествено. Това е в нейната природа. По същия начин йога е просто една дума за онова неописуемо в нас, едновременно навсякъде и никъде…

Тя не е ограничена във времето, в културите, в определен човек. Тя е съкровеното, което усещаме в себе си. Също като езика на майката, общуваща със своето новородено бебе. В него няма думи…

Йога ни приканва да изследваме себе си, да се потопим в областта на своите несъвършенства: всичко, което ни ограничава и кара да страдаме. Да се вгледаме във всичко, създаващо пречки на естественото състояние, наричано
„ананда“.

Ананда е спонтанното,

независимо от каквито и да било външни фактори вътрешно задоволство, произлизащо от това, че сме в хармония със самите себе си.

Какво означава да опознаеш себе си? Да намериш и опознаеш вътре в теб пътя към това пространство, да развиеш способността да пребиваваш в него, да го изследваш… Това не изключва по никакъв начин действията във външния свят, или нашата свързаност с другите, а по-скоро означава да достигнеш нивото на зрялост на абсолютно искрено общуване със себе си и заобикалящия свят. Йога е една голяма независимост. Да знаеш, че вътрешната задоволеност, спонтанното състояние на хармония и блаженство не зависят от външните фактори, а единствено от самите нас.

Развивайки способността да се свързва с тази своя същност, човек неминуемо става различен. Той сякаш сияе с излъчване
на

покой, деликатност, хармония, красота, състрадание

и етически ценности, не наложени от някакъв външен морален кодекс или правила, а от собствената му необходимост да изяви най-красивото, чисто, мило и добро от себе си. Това е малко като да правиш дълги разходки по изгрев на брега на морето. Красотата на оттенъците на небето, звукът на вълните, усещането на утринния въздух, пясъка и водата галещи стъпалата са толкова красиви и привличащи, че се превръщат в усещане за безвремие, за абсолютно присъствие… Изпитваме необходимост да останем в това пространство на красота.

Често сравнявам човешкото същество с музикален инструмент. В йога ние намираме методите да настроим този инструмент на вълни, които вързват най-материалното, земно, първично в нас с тази етерична същност, която е невидима, няма никаква форма и едновременно е усещането за това да си жив.

В нея човек е всеки един момент изцяло със себе си и с безкрайното чудо което наричаме живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара