Наздравици

Смята се, че още в древния Египет са били произнасяни наздравици. Участниците в но­вогодишното тържество се подканяли: „Празнувай един Весел ден“, а виното нари­чали „сапун за измиване на скръбта“.

Новогодишна украса

От най-далечни времена вечно зеленото дърво е символ на новогодишния празник. До 345 г. християните украсявали домовете си само с цветя_и зеленина, устройвали си уго­щения. Обичаят изисквал всеки съпруг да по­дари нещо на съпругата си. По-късно подаръ­ците се поднасяли и на децата, и на родителите.

Киченето на елхата е познато от XVI век.

За първи път било направено в Страсбург, а свещите като украса били използвани за пръв път в Швейцария през 1670 г. В Русия новогодишната елха се появила през 1700 г., а у нас — през 1879 г.

Честитки и подаръци

В Египет са намерени предмети-украшения, на които учените разчели първообраза на днешните честитки: „За начало на една добра година, много щастие“. Подобен обичай съществувал и в древния Рим.

Според едно предание начало на новогодиш­ните подаръци сложил Tит Таций (легендарен сабейски владетел през 800 г. преди новата ера). Той отишъл в деня преди Нова година в свещената гора Стрения, набрал листа от детелина и ги раздал на своите близки и при­ятели за щастие. По-късно започнали да под­насят лаврови клонки и нещо за ядене – мед, смокини, фурми и други плодове. След време римляните си разменяли и по-скъпи предме­ти – гривни, медальони, сребърни и златни монети. На самата Нова година те приветствали  всеки срещнат с думите: „Дойде денят на големите и щастливи надежди“.

Играчки за децата

Идеята да се зарадват децата за празника свързана с работническото движение в миналия век. Тя принадлежи на Хенри Лабушер, редактор на английското списание „Труд“. В края на 1880 г. той събрал от колегите си играчки и на новогодишния празник ги раздали  като подаръци на децата от издателството.

Топовни салюти

През 1700 г. Петър Първи променил лeтоброенето и наредил началото на годината да се счита от 1 януари, а не както дотогава – от 1 септември. В нощта преди Нова година той заповядал да се дадат топовни салюти точно в 24 часа, а сутринта приел военен парад.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара