Нови правила за прием в първи клас въвежда дирекция „Образование“ към Столичнта община. Родителите вече няма да чакат на опашки пред училищата, тъй като редът на записване няма да има значение. Децата ще се приемат по точкова система.

the-day-of-knowledge-1636816_960_720

Родителите ще могат да подават заявления от 19-и април. За приема има разработени 4 критерия: 5 точки за постоянен адрес, 2 точки за настоящ адрес. С предимство ще се приемат братята и сестрите, които се обучават в съответното училище. Този критерий е 4 точки. Има и един социален критерий за ученици-сираци. Всяко едно училище при по-голям брой желаещи да бъдат приети в първи клас, има право – по решение на Педагогическия съвет, да приема и допълнителни критерии.

Очакваше се наесен да има един от най-големите випуски първокласници, тъй като през 2009 г. са се родили близо 81 000 деца. Седем години по-късно обаче в първи клас ще отидат едва 66 000. Така новият випуск ще е по-малък от миналогодишния. Обяснението е, че най-вероятно голяма част от тези деца са напуснали България, разказа Нова телевизия.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара