Хората са започнали да закачат ски на краката си преди повече от 5000 години. Смята се, че норвежците са били първи – те са използвали ски, за да ловуват по покритата със сняг земя. От Норвегия ските са се разпространили през Скандинавия и Русия по целия свят, първо като начин за зимен транспорт и в крайна сметка като спорт. Днес ските са цяла индустрия със строги модни канони, разбира се. Защото ски-екипировката отдавна не е просто удобна, точно толкова важно е да е красива. Дори „Гучи“, „Армани“ и „Прада“ вече са навлезли в модата на ските.

armani snowboard

Откакто ските се превърнаха в забавление, стилът по пистите извървя много дълъг път. Облеклата, които днес ни изглеждат неподходящи и смешни, за времето си са били стилни и практични, личи от снимки от курорта Чамкория, днешен Боровец. Модата в ски екипировката е повлияна не само от функционалността (запазване на топлината на тялото и лекота на движението), но отразява и икономическата епоха.

Barzakov_Mineva_oshte trima_1200_Grayscal_new

В началото на XX век ските са били привилегия предимно на богатите и заможните, за които добрият външен вид е бил от изключително значение. Когато първите жени се качват върху ски, са го направили, облечени достолепно и подобаващо за дами: в плътни и дълги поли, огромни шалове и само с една щека. Мъжете пък се придържали към класически ски панталони и пуловери. Няколко години по-късно полите били скъсени до коляното, а искащите да бъдат в крак с модните тенденции се доверявали на току-що появилите се гумирани или импрегнирани якета.

7През 20-те години, въпреки че все още са скандални, дамските панталони започват да набират популярност, поне на пистите. След първата зимна олимпиада през 1924 г. обаче, функционалността започва да надделява над модата.

През 30-те и 40-те години на миналия век ски костюмите са изработени предимно от вълна и фланела. Някои от производителите започват с опитите за водонепропускливост и еластичност. Започва да се мисли и в посока постигане на по-голяма аеродинамика и лекота на движенията, което води до по-прибрани и стегнати облекла. По това време е било напълно обичайно да се карат ски и с барета. Дамите са обути в клинове.

1-1957 - 1

50-те и 60-те години идват с цветовете и манията по скиорския тен. Линиите са значително по-плавни, а полиестерът е нещо съвсем обичайно.

През 70-те вълната става все по-непопулярна, за сметка на синтетичните материали. Ски облеклото е считано за достатъчно модерно, да бъде носено и в града – апрески, скиорски шапки и ярки цветове.

19-1972-1

Неонът е запазената марка на 80-те (макар по нашите земи той да идва десетилетие по-късно). Появяват се първите гигантски брандове в тази мода.

skier-999195_1920Днес всичко, от което се нуждаете, за да блеснете като кралици на пистите на Боровец, са цветове и стил. При това не говорим за стила на каране на ски. Ски спортовете са мястото, където може да дадете воля на вашата екстравагантност и това да бъде оценено и харесвано. В последните години световните брандове се надпреварват да измислят аксесоари и облекла, като ползват почти космически технологии, за да ги направят устойчиви и да защитят тялото максимално. Възползвайте се, дами, и елате на Боровец, за да се включите в модния подиум на пистите!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара