Светла Карабаджакова е управляващ собственик на Уайнбокс ЕООД – фирма за внос на вино. Завършила е „Маркетинг и Реклама“. Определя себе си като борбена майка (на 12-годишния й син, който е нейна слабост). Постоянният стремеж към усъвършенстване е интегрална част от характера й.

Светла Карабаджакова

Какво е виното за теб?

Начин на живот, необходимост, любов, удоволствие.

Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин например?

Кафето е кратко удоволствие, уиски – обичам да пия, но го пожелавам в редки моменти. Джин – категорично не е моето! Виното е продължителна наслада, която изживяваш и се връщаш към него като към любим, с който сте имали прекрасни моменти… Вдига ти настроението, особено ако е с мехурчета. Смятам, че балончетата правят жената още по-красива и сияйна. Дори обичам да ги наричам безобидният наркотик.

Кой кого откри: ти – виното или то – теб?

То – мен.

Как се роди идеята за Winebox? Разкажи ни малко от историята.

Светла КарабаджаковаПрез 2007-ма моят партньор в живота ми тогава предложи да реализираме тази идея. По това време вече работех във винения бранш. Обърнах се и към мой близък приятел с предложение за партньорство. Създадохме добро трио. Допълвахме се. Всеки допринесе за Уайнбокс с най-силните си страни – за да го има така, както го виждаме днес.

Над какви винени проекти работите през 2020?

Най-амбициозната ни задача е развитието на онлайн търговията с вино – това е моят фокус сега. Ако нещо друго ми хрумне спонтанно, ще го грабна и ще споделя с вас.

Как избирате избите, чиито продукти внасяте в България? Проявява ли българинът интерес към скъпи интернационални вина?

Чета, проучвам, дегустирам. И на финала избирам – харесвам вкуса, историята на избата и преценявам търговския потенциал на виното. И да, има интерес към интернационални вина в различни ценови категории, включително и към висок клас.

Може ли тукашният потребител да прави разлика между скъпи и качествени вина?

Познава се дали виното е качествено или надценено, стига да имаш небце, “докосвано”  от доста вина, тренирано небце. Смятам, че българинът има богат избор и възможности да опитва добри вина и така да изгражда вкуса си.

Има ли според теб винена култура в България?

Има, и не малко жени сме “виновни” за това. Яна Петкова е една от тях, за да бъдем по-конкретни.

Как се развива онлайн пазарът на вино в България? Какви са твоите наблюдения?

Това е територия, върху която работя в момента. Стъпваме върху малка база, но обстоятелствата по време на ковид-кризата създадоха условия онлайн търговията да ускори темпа си на развитие на нашия пазар. Особено когато сме затворени, когато не ни се излиза навън, когато искаме да спестим време – онлайн пазаруването е изключително удобна възможност. Все още по отношение на винения бранш сме в началото на тази форма на търговия, но смятам, че все повече ще се разгръща. А клиентът все повече ще се доверява и ще си купува вино по този начин – дистанционно. За да добавим допълнителна стойност към онлайн пазаруването, отскоро ние предлагаме експресна доставка вечер, както и уикенд доставка в рамките на деня за територията на София. Скоро ще има и още допълнителни екстри за клиентите ни.

Освен качеството на виното, обслужването е другата важна част, чрез която можем да  успеем да развиваме успешна онлайн търговия. В Уайнбокс винаги сме работили със специално отношение към клиента. Повечето от нашите партньори и клиенти са и наши приятели – благодарение на дългогодишното поддържане на стабилни отношения и доверие.

Трудно ли е да бъдеш дама във винения бранш? Кои са най-съществените предимства и недостатъци?

И е лесно, и е трудно. В някои случаи е предимство да си жена, в други  – не. За мен лично за щастие е предимство. Хубаво е да си жена.

Виното запазена територия ли е? За кого? Какво мислиш за представянето на жените на винената сцена в България?

Виното е територия без граници. Всеки е свободен да влезе в него, когато го почувства и пожелае. Нужна е само искра, която да  запали интереса, или пък случайно обстоятелство, което да те вкара в материята, докато изведнъж осъзнаеш, че си вътре завинаги. Мисля, че жените, които се занимават с вино в България, са изключително активни. Познавам много примери – от собственици на изби, уайнмейкъри, управляващи директори, търговски представители, енолози, винени експерти и консултанти. Работят с душа и сърце, приемат виното като възможност да се надграждат и да творят, дават всичко от себе си, за да го подкрепят и популяризират, да го споделят и да обучават и други в разбирането му.

Светла Карабаджакова

Коя е Светла Карабаджакова, извън винения контекст?

Усмихната или капризна. Изискваща. Критична и самокритична. Страстна и огнена, обикновено прикрита зад спокойна визия.  Обича хубавия живот, красотата. Мечтател и естет. С тънка душевност, чувствителна, романтичка. Приятел. Силна, но и уязвима. Емоционална. Влюбена в любовта. Даваща. Вярваща в хората. Повтаряща грешките си. Мразеща преструвките и фалша. Дейна и сериозна в работата, реалист в ежедневието. Прогресивна. Търсеща, жадна. По детски.

Кой или какво те вдъхновява?

Какво: Любовта. Красивото. Новата идея. Предизвикателството. Желанието да постигам – това е моят вътрешен двигател. Да бъда по-добра всеки следващ път. Да създавам, да градя.

Кой: Някой, който ще ме предизвика, който ще ме провокира да извадя на показ най-дълбоко скритото в мен, за да се надскоча и преодолея.

Кое е любимото ти вино, което те описва най-добре като личност и на което би се наслаждавала дълги години?

Със сигурност е шампанското. Настроение, дух, емоция. Несравнимо е.

Chateau Couhins-Lurton Blanc,

Регион: Pessac-Leognan, Bordeaux, France

Невероятен комплекс от аромати и вкусове, които се разкриват постепенно и се развиват продължително. При всяка поредна глътка виното те изненадва с допълнителен нюанс и пласт. Добра структура и продължителност на вкуса. Изключителен баланс и елегантност – нищо в повече, нищо в по-малко. Това е един различен совиньон -впечатляващ, изненадващ, притежаващ както свежест, така и богатство и потенциал. Дава повече от очакваното.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара