Деница Дюлгерова е на 41 г. и е мениджър Продажби на винарната „Вила Гривица“. Завършва „Бизнес администрация и мениджмънт“ и голяма част от професионалния й път, преди да се посвети на виното, преминава в сферата на търговията. Виното и целият вино-производствен процес обаче я вълнуват живо – тя участва в него на всички нива, изучавайки детайлите и спецификата му.

Какво е виното за теб?

Допреди да вляза във винения бранш, виното беше онази приятна напитка, с която можех да се отпусна и насладя в миговете за релакс, да се потопя в спомените, да помечтая, да се срещна с приятели и любими хора. Но от момента, в който станах част от виненото производство, вече имам друг поглед към него. Наред с удоволствието от консумирането, с повишаването на винената ми култура се промени изцяло отношението и възприемането на виното от моя страна. Моят свят и този на виното някак се преплетоха. Станахме едно цяло. Осъзнах, че делим една съдба.

Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин, например?

Всяка друга напитка за мен е подходяща за определен момент, но кратък. Напитка, на чието действие сме подвластни само в мига на досега с нея. А виното има дълбочина, има завладяващо усещане и вкус, има философия. То ни говори и ние общуваме с него. Насладата от съприкосновението с виното е особена, различна и дълбока. Глътката вино се разлива като еликсир в човешкото тяло, докосва сетивата деликатно, събужда фини емоции. Действието му е завладяващо и сложно. Наред с всичко това, медицински доказано е, че има и здравословен ефект. Неслучайно виното се определя като напитка на боговете.

Мислиш ли, че в България има двоен стандарт по отношение на заплащането и възможностите за реализация на жените?

Моите наблюдения са, че определено съществува по-особен стандарт в доста делови сфери. Но за радост аз не се вписвам в графата „потърпевши от двойния стандарт“, дори напротив.

Кой кого откри: ти – виното или то – теб?

„Откриването“ беше взаимно. Все едно дълго  се бяхме търсили. Открих виното като удоволствие преди доста време. Но само толкова. А виното като професионален ангажимент само дойде при мен. И смятам, че попадна на правилния човек. Тази наша среща се оказа, сякаш дълго очаквана и подготвяна, за да се реализира в точния момент. Открихме сходни черти на характерите си, допаднахме си и това се превърна в истинска любов – хем наслада, хем работа.

Разкажи ни за избата „Вила Гривица“ и какви неща се случват там. Кое те прави щастлива в работата ти и кои са предизвикателствата?

Като географско понятие Гривица е едно малко населено място в непосредствена близост до Плевен, на около 10 км. „Вила Гривица“ е един малък остров, оазис сред полето между двете населени места. И това е едно от нещата, които ме прави щастлива – бягството от шума на големия град и същевременно неговата близост. Контрастът между тишината и спокойствието на природата, и кипящият труд във винарната е онова предизвикателство, което ме прави особено щастлива. Всяка трудност в работата, преодоляването й и постигането на желания резултат ме предизвиква, мотивира ме да действам, да използвам целия си потенциал, всичките си сили. Аз съм човек на действието и влагам много енергия и сърце в това, което върша. А в момента във „Вила Гривица“ има доста за вършене.

Има ли други дами в екипа на Вила Гривица и ако да, какви са техните отговорности?

В отбора на „Вила Гривица“ има и още две дами. Едната е помощник–технолог по вината, а другата е нашия търговски представител в Кюстендил. Отделно още четири дами помагат в производствения процес на винарната.

Трудно ли е да бъдеш жена в тази професия? Кои са най-съществените предимства и недостатъци?

Не смятам, че виното е платформа и професия само и единствено за мъже – особено, откакто аз самата съм част от нея. Но все пак, до голяма степен зависи от конкретната личност, от качествата, които притежава, от мотивацията. Трудно би се вписала в този контекст една плаха, неуверена и предубедена жена. Предимство са амбициозността, готовността за сериозен труд, отговорността, уменията за работа в екип и, не на последно място, любовта към това, което правиш, стремежът да го превърнеш в удоволствие, а не да бъде задължение.

Виното запазена територия ли е? За кого? Какво мислиш за представянето на жените на винената сцена в България?

Виното е отворена територия. То е място, където могат да се изявяват както любители и ценители, така и изявени професионалисти, като сред тях немалък е броят на жените. Все повече се утвърждават дами със силни качества и изяви – това в никакъв случай не е за подценяване. Жените се налагат на винената сцена, доказват присъствие и са конкурентноспособни на мъжете, а в някои случаи дори ги превъзхождат.

Има ли винена култура в България? Трудно ли се предава винено знание от жена?

Винената култура в България има хилядолетна история. Заражда се още във времената на траките. През годините бележи спадове и възходи, като в наши дни се намира в едно, бих казала, оживление. Все по-често научаваме или ставаме свидетели, дори участници в различни винени представяния, дегустации, конкурси, фестивали. В тази връзка бих искала да споделя нещо за участието на нашето розе в престижен конкурс в Майнингер, Германия – дегустация на сляпо, на която то получи високата оценка от 88 точки. Нашата Тамянка, Ризлингът и Шардонето бяха наградени със сребърни медали в началото на юни на проведен в Скопие конкурс. А на Десетия Балкански винен фестивал пред НДК през юни 2021 направихме първото си представяне пред любителите на виното. Казвам първото, защото „Вила Гривица“ дебютира на винената сцена с първата си бутилирана реколта през 2020 г., тъй че това са нашите премиерни изяви.

В добавка: моето мнение е, че жената е добър учител на другите при предаването на знания за виното. Женският чар и деликатност са сигурен начин за завладяване на аудиторията, за възпитаването у нея на любов към виното. Разбира се, всичко това трябва да е подплатено с полезна, актуална и подходяща информация.

Кое беше най-предизвикателното събитие за теб в професионален или личен аспект през изминалите 10 години?

И в личен, и в професионален аспект най-голямото предизвикателство за мен бе преоткриването на виното и присъединяването ми към колектива на „Вила Гривица“. Това за мен е колкото изненадващо, толкова и носещо удоволствие, имайки предвид разнообразните дейности, които се извършват тук и най-вече хората, които ги извършват. Всичко това ме обогатява и ме мотивира да полагам максимални усилия за доказване и завоюване достойно място на марката „Вила Гривица“.

Коя е Деница извън винения контекст?

Макар че виното като професионален ангажимент изпълва почти цялото ми време, все пак, извън този контекст съм една редова съвременна жена, на която не са й чужди нито модата, нито козметиката, нито домакинството. Малкото свободно време, което имам, използвам, за да поговоря, поспоря или да вникна в проблемите на моята прекрасна 17-годишна дъщеря Василия, която е моето „всичко“. С нея животът ми е осмислен и пълен.

Кой или какво те вдъхновява?

Романтиката е заложена в моята същност. Тъй че като един сантиментален човек, се вдъхновявам от всичко, породено или съградено от природата. Един пейзаж може да ме вдъхнови и да ме извади от мрачното настроение, да ме накара да забравя ежедневните грижи. Същото прави за мен и шофирането – то е моя страст. И, като важно допълнение – музиката. Тази „света троица“: природа, шофиране и музика са моето спасение, моето бягство и вдъхновение.

Кое е любимото ти вино, което смяташ, че те описва най-добре като личност и на което би се наслаждавала дълги години?

Самият факт, че съм любител и ценител, а от скоро и професионално свързана с виното, прави връзката между мен и тази божествена напитка особено силна. За различните моменти имам различни любими вина – взависимост от настроението, емоционалната ми нагласа и обкръжаващата среда. А на кое вино бих се наслаждавала дълги години? На споделеното. Пожелавам си да съм здрава, вдъхновена и благословена с добри и верни приятели, за да бъда с тях в трудни и щастливи мигове на по чаша хубаво вино.

С какви винени проекти ще бъде изпълнена 2022 година в контекста на актуалната ситуация?

Независимо от актуалната ситуация – сложна или не чак толкова, имаме замислени доста нови проекти. Те са свързани както с  разширяване на асортимента ни, така и с допълнителното атрактивно дооформяне на общия изглед на винарната. Няма да издавам подробности, но очаквайте през следващата календарна година да бъдем отворени за посетители, за да представим всичко онова, което проектираме и създаваме в момента.

„Вила Гривица“ Тамянка 2020

Един от интересните локални сортове, които отглеждаме в нашите масиви е Тамянка. Още с появата ни на пазара тя предизвика голям интерес. Това е ранен сорт грозде с отличителен меден вкус, пренесен и в нашето неповторимо сухо бяло вино Тамянка, което изненадва с интензивни и характерни аромати на цветя и подправки. Усеща се роза, портокалов цвят, индийско орехче и леки нотки на ванилия: всичко това в оптимален баланс и свеж вкус. „ Вила Гривица“ Тамянка 2020 подхожда прекрасно към зелени салати, риба, раци, скариди, пикантни сирена и десерти.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара