Надежда Дюлгерска e главен енолог на Виа Винера, Карабунар. Родена е в град Раковски, завършва “Технология на виното и пивото“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив през 2000 г. Втората й специалност там е “Управление на качеството на храните и напитките“. Работи като микробиолог и технолог в “Черноморско злато“ АД в Поморие. От август 2014 г е във “Виа Винера“. Член е на Управителния съвет на Съюза на енолозите в България. Участва като дегустатор и съдия в национални и международни конкурси.

Какво е виното за теб?

Виното е философия, страст, емоция, любов, трепет, мистерия, приятелство и още много други неща. То е всичко това, но отговорът на този въпрос за мен се обобщава в една дума: живот.

Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин?

Когато нещо трябва да се случи, то просто се случва. След завършване на училище и приемането ми за студент в Университета по хранителни технологии не подозирах, че пътят ми е предначертан. Първият ми досег с чудото, наречено вино, и нестихващата ми вече толкова години страст към него приемам като знак от съдбата. Всичко друго е история.

Мислиш ли, че в България има двоен стандарт по отношение на заплащането и възможностите за реализация на жените?

Преди години определено имаше двоен стандарт поради едни или други обществени разбирания. Днес се надявам всеки да получава заслуженото според работата си.

Кой кого откри: ти – виното или то – теб? 

Връщайки лентата назад, си мисля, че докато четях за студентските си изпити, не разбирах изцяло чудото, което се случва при превръщането на зрънцата грозде в напитката на боговете. Тъй че по-скоро позволих на виното да открие мен.

Стартирайки обучението си, по никакъв начин не си представях в какво приключение се впускам за цял живот. Сега, след толкова години и когато това вече е моят живот, всеки ден преоткривам виното, а чрез него и себе си.

Разкажи ни за „Виа Винера“ и какви неща се случват там. Кое те прави щастлива в работата ти и кое те предизвиква?

От ден първи във „Виа Винера“ за мен всичко е истинско приключение. Всяка година има промени, които започнаха още от работата с гроздето от нашите лозя в село Килифарево и  Карабунар – два коренно различни района и тероари. Последва цялостна модернизация на избата, което също предостави много нови възможности. И макар периодът да беше труден – заради създалата се ситуация в световен мащаб, нашият собственик продължава да инвестира в нови насаждения и нови технологии. Безкрайно съм благодарна за вярата в мен, за възможностите да работя с български сортове и да изразявам любовта си към виното чрез тях. Без неговата подкрепа и разбиране това едва ли щеше да се случи.

Всеки ден е предизвикателство – светът се променя, климатът се трансформира, което влияе на зреенето и на качеството на гроздето. Променят се и възприятията на хората за света, а оттам и за виното. Променяме се и самите ние. Но пък именно това движи всичко напред и ни учи да посрещаме всяко ново предизвикателство заедно.

Има ли други дами в екипа на „Виа Винера“ и ако да, какви са техните отговорности?

От няколко месеца с нас е едно младо момиче – Снежана, изпълнено с амбиция да учи и с желание да разбере повече за процеса на винопроизводство. В момента тя носи отговорността за анализите на вината в избата.

Трудно ли е да бъдеш жена в тази професия? Кои са най-съществените ни предимства и недостатъци?

За всички, които сме отдадени на виното, професията е трудна. Дали е по-предизвикателно за жените? Със сигурност. Освен това отнема много време. Единствено близките ни знаят какво ни коства тази отдаденост – мога само да им благодаря за разбирането и подкрепата. Дали си струва? Определено да.

Виното запазена територия ли е? За кого? Какво мислиш за представянето на жените на винената сцена в България?

Запазена територия е, разбира се! Запазена е за всички, които  обичат виното и които му се радват и наслаждават. Нашият женски начин на изразяване се свърва с низ от страсти и  темперамент. Точно тази емоционалност прави така ярко и различно представянето на женския пол на винената сцена у нас.

Има ли винена култура в България? Трудно ли се предава винено знание от жена?

Определено мога да кажа, че вече има винена култура. Всички от бранша дадохме много и ще продължаваме да работим, за да могат все повече хора да се докоснат до магията на виното. През последните години хората станаха много по-любопитни и е страхотно да виждаш блясъка в очите им, когато заговорят за любимото си вино.

За нас, жените виното е непрестанна емоция и заедно с натрупания опит предаваме нашето разбиране и любовта си. Искрено се надявам, че хората насреща ни я усещат.

Кое беше най-предизвикателното събитие за теб в професионален или личен аспект през изминалите 10 години?

В професионалния си живот съм изминала дълъг път, но със сигурност най-значимото събитие е идването ми на работа като енолог във „Виа Винера“ (изба „Карабунар“ в началото). В личен аспект искрата се зароди, когато срещнах човека до мен – той също е винар и е изпълнен със същата страст и отдаденост като мен.

Коя е Надежда извън винения контекст?

Животът ми е толкова преплетен с виното, че почти всички аспекти в личния ми живот са свързани с него. Извън това съм просто Надя – добър приятел и любима жена.

Какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме малки, но в същото време толкова значими неща като изгрева на слънцето сутрин, усещането за принадлежност, когато пристигам в избата, животинките, които пресичат пътя ми, залезите по време на кампания, когато си изпълнен с адреналин и вълнение, и, разбира се, хората, които срещам по пътя си всеки ден. Светът е голям и вдъхновението е навсякъде около нас.

Кое е любимото ти вино, което те описва най-добре като личност и на което би се наслаждавала дълги години?

През годините се срещам с много и различни вина, които интригуват и вдъхновяват. Надявам се някой ден да кажа, че животът ми е като едно прекрасно, комплексно червено вино, постигнало своите баланс и хармония. Но мисля, че хората, който ме познават добре, ще ме оприличат повече на любимото ми и вдъхновяващо пенливо вино – бурно и непокорно.

С какви винени проекти ще бъде изпълнена 2021 година в контекста на сложната актуална ситуация?

Най-хубавото на нашата работа е, че всеки ден е различен, изпълнен с нови идеи, мисли и вина. Това е така дори в тези „интересни“ времена, тъй че просто очаквам нови предизвикателства. Не искам да планирам.

 

В работата си постоянно търсим ново, различно и по-добро съчетание на сортовете, с които работим. Често резултати се постигат след дни или седмици в сравняване на многобройни варианти и комбинации. Понякога обаче ,случайно и бързо, две вина просто си пасват едно към друго и резултатът е забелeжителен. Това се случи през 2018 г. с партиди от сортовете Сира и Каберне Фран 2017. Нямаше как да го пропуснем. Виното се реализира на пазара във високата ни серия Виа Винера (в превод „пътят на виното“) . Не го пропусна и журито на международния конкурс MUNDUS VINI 2021 , като го награди със златен медал. Не го пропускайте и вие!

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара