Виното ни свързва, но и ни предизвиква. Виното ни плаши, но и запалва искри. Веднъж влезли в темата, за нас става почти невъзможно да не задълбаем в нея. Причините за това са, освен интересът от откриване на нови вкусове и стилове, така и изискванията към самите нас от самите нас – да знаем малко повече за историята и философията му. Все пак обаче една от най-важните предпоставки е да харесваме вино…

Има много изследвания за връзката между консумиране на вино и подобряването на стандарта на живот. В миналото, поради липсата на достатъчно вода, виното е било по-скоро съществена житейска нужда, отколкото лукс. Следва период на идентификация на индивида чрез виното като демонстрация на социален статус. Днес виното повече от всякога е ценно културно наследство и традиция, която преоткриваме, а знанието за него се свързва с висока обща култура.

Същото важи и за изкуството на самото винопроизводство, което в последните десетилетия се развива неимоверно бързо. Единственото, което остава непроменено и до днес обаче, е асоциирането на виното с гастрономията, историята, традицията, произхода, регионалността и

житейската философия.

В допълнение, виното е част от икономиката на една страна. То подпомага и е съществен елемент от важни сектори като селско стопанство, ресторантьорство и туризъм, давайки възможност всички те да повишат значението си в общия икономически статус на държавата.

В последните години, за щастие, се повишава както предлагането, така и производството, но и търсенето на вино в България. Вносители и производители се опитват да задоволят любопитството на все по-активно търсещия винолюбител. Но между тях и него все още има „информационни дупки“. Често потребителят не знае къде да намери това, което търси, поради липса на източници, а когато се запознае с някой вносител или производител често не знае какво конкретно да избере. Причините се крият или в

липсата на обща винена култура

на потребителя, или във фиксирането му в определен сорт или регион, което не му позволява да експериментира и открива нови винени хоризонти.

Какво се случва? В ресторантите и винените магазини все повече се предлага (почти) единствено „познато“ вино. В повечето случаи това са совиньон блан (защото всички го консумират), мерло (защото баща ми и дядо ми го правят от години), мавруд (заради легендите и патриотизма), шардоне (защото звучи интересно), Кианти или Бордо (защото е изискано, скъпо и демонстрира социален статус) и много други примери. Но това съвсем не говори добре за винената култура нито на ресторантьорите, нито на масовите потребители. Така се получава един затворен кръг – вид винена „комфортна зона“ – в който нито едните, нито другите могат да научат нещо ново.

Какво обаче се случва, когато обърнем внимание на винената си информираност и повишим културата си?

Самочувствие и увереност

Едва ли се чувствате комфортно, когато имате за задача да изберете виното – за компания или за себе си – и не знаете как да опишете това, което търсите. Неудобството (често необосновано) пред сомелиера или продавач-консултанта във винения магазин е основната причина да правим грешни избори или просто да изостанем в знанието си, избирайки всеки път една и съща бутилка (совиньон блан да речем). Колкото повече се информираме и четем за него, толкова повече увереност ще имаме при следващия си избор.

Нови хоризонти

Виното ни позволява да открием непознати и интересни перспективи от живота. Всяко пътуване до винен регион, среща с винопроизводител или посещение на дегустация или винено събитие ни дава нова информация, разширява мирогледа ни и подклажда любопитството ни. Може и да ни смири, особено когато чуем въпроса: „О, и във вашата страна ли има лозя?“. Във всеки случай, осъзнаването, че ние сме миниатюрна част от винената необятност ни прави много по-толерантни винени хора.

Преоткриване на собствената сетивност

Дегустацията е трениране на сетива, изграждане на асоциации и подреждане на спомени. Не напразно сетивата, които участват в процеса на дегустация – обоняние и вкус – се наричат случайни, защото ги използваме много по-рядко от зрение и слух. Чрез виното си припомняме, или научаваме, какъв е мирисът на божур, къпина или борова гора след дъжд и опознаваме понятия като киселини, танини, сладост, горчивина. Чрез виното се връщаме към сетивата си и започваме да разбираме защо харесваме един или друг аромат или вкус, а други – не чак толкова (като с хората е). Винаги е добре да знаем причините, поради които обичаме нещо или някого.

Осъзнато консумиране

Най-важното e, че чрез виното се учим на умереност. Както с всичко, което приемаме в тялото и съзнанието си, количеството и начинът на консумиране може да промени и повлияе на ефекта, който виното би имало за нашето тяло. Първото нещо, което постигаме с адекватна винена култура е, че виното не изисква само дегустаторски умения, а най-вече осъзнатост.

Когато тестваме дадено вино, ние се фокусираме върху различни части на небцето си, които са детектори за сладост, киселинност, алкохол, танини. Така, обръщайки внимание на вкусове и усещания, ние не само ангажираме устната си кухина, а и мозъка си. Учим се да се наслаждаваме осъзнато. Всички знаем, че знанието повишава удоволствието и това е особено валидно при темата „вино“.

Как все пак можем да се възползваме от тези позитиви?

Курсове и обучения

Началото може да бъде положено от забавни дегустационни занимания под формата на тийм-билдинги или няколкочасови курсове. У нас такива се предлагат от Avinissima Wine & Food Consulting (www.avinissima.com), Casa Vino (www.casavino.bg), Wine & Spirits Academy Bulgaria (www.wsab.bg) и някои кулинарни училища като Amuse Bouche и Меню . След като сте положили основите на осъзнатия подход към виното, вратата е широко отворена и темите за последващи курсове са почти безгранични: за сортове, за стилове, за отделни региони, за комбинация с храни и какво ли още не.

Посещаване на модерирани дегустации и събития

Както споменахме по-горе, виното сближава и се услажда особено много, когато бъде споделено. Освен с приятелска група, това става най-добре на различните винени събития: дегустации и изложения. Всички винени барове предлагат редовни дегустации, на които за повече от умерена сума можете да опитате 5 или 6 вина по зададена тема. Обикновено веднъж годишно се провеждат по-мащабни форуми, за които е добре да си отделите поне един ден.

Пътувания до винени дестинации

Най-доброто за любопитния винен човек е да „отпие от извора“. Организирането на такива пътувания можете да свършите и самите вие, но в повечето случаи се изисква професионален подход, за да не остане лошият привкус от масовия винен туризъм (да, вече има и такъв). Това е любимото ни занимание в Avinissima – да споделяме винени красоти и потайности със съмишленици.

Четене на книги

Ако все пак решите, че искате да задълбочите познанията си, е време за теория. Както знаете, тя се намира по страниците на книгите и на нашия пазар има не повече от десетина книги за вино, т.е. задачата е лесна и материята в тях е повече от достатъчна, за ви покачи на ниво „информиран потребител“.

Гледане на филми и видеа

Който обича вино, рано или късно открива в себе си непреодолимото желание да гледа как другите правят или пият вино. Тук на помощ идват филмите и милионите видеа в интернет. Дали за 120 минути или за 30 секунди, забавлението ви е гарантирано.

Използване на социални медии и апликации

Светът е глобален, бърз и иска всичко да е на една ръка разстояние. Нашето време е времето на апликациите и виното не остава безучастно към този тренд. Какво ви дава една винена апликация? Възможност за ориентиране в пазара, за споделяне на личните ви впечатления с огромна общност от хора, както и възможност за съставяне на собствена виртуална винотека, в която да събирате впечатлилите ви вина.

Очевидно е, че знанието е увереност. Повишаването на винената култура ще ви вдъхнови, зареди и най-вече ще допринесе за съживяването и запазването на една вплетена в социо-културния живот дълголетна традиция. Консумирайте осъзнато и бъдете любознателни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара