Шеф Димо Янакиев – главният готвач на комплекс „Марина Кейп“, не обича много да говори. Но видимо се оживява и светлите му очи започват да искрят, стане ли въпрос за кулинарното изкуство. За него то е такова, а не просто някакво си готвене. „Храната може да направи човека щастлив. А аз се чувствам така с всяка издадена порция“, казва шеф Янакиев.

Убеден е, че с храната можеш да изразиш любов. С отдадеността си той прави вечерята специално преживяване за десетки гости всяка вечер. Легендарни са неговите миди с вино и билки и особено сотираните му калмари – класическа рецепта, на която той има собствен прочит. Открил е добавка, която прави блюдото неповторимо. Затова

сотираните калмари на шеф Янакиев привличат фенове от близо и далеч.

Собственият прочит на рецептите е неговата кулинарна тайна.  Познава и може да готви над 100 вида риба. Обожава и да я приготвя, и да я хапва.

40-годишният майстор, роден в Бургас, е наследил страстта към готвенето от баща си. С умиление си спомня времето, което прекарвали заедно в приготвянето на специални ребърца на скара. От баща си се научил и на най-хубавата шкембе чорба. Бил едва 5-годишен, когато направил първия си кекс под строгия контрол на родителя. „Един от най-важните уроци, които научих от него, е, че не трябва много да се говори, а да се действа и да осмисляш какво правиш, защо и как. Казваше ми:

„Имаш глава на раменете си – мисли!”

Той ме вдъхнови и ми показа тънкостите на занаята“, благодарен му е шеф Янакиев. Продължава да усвоява кулинарното изкуство в ТОХ „Проф. Асен Златаров“- Бургас.

Шеф Димо е изучавал много национални кухни. В Кипър в продължение на 5 години е усвоявал изкуството на приготвянето на риба. „Много важно е да я разбираш и да знаеш коя с какви подправки върви и как е най-кусна – пържена, печена или варена“ – шеф Янакиев само леко повдига завесата на професионалните тайни.

В Испания цяла година се учи да готви паеля. А приготвянето на паста и пици усвоява естествено в Италия. Работил е и в Германия, където се научава да прави най-вкусния джолан с кисело зеле. 15 години вече работи в различни ресторанти у нас най-вече по Черноморието.

„Добър готвач се става най-вече като крадеш занаята –

т.е. рецепти и техники на приготвяне“, признава през смях шеф Янакиев. И споделя една тайна: билките и подправките са разковничето за добре приготвена храна. Ако не ги познаваш и не знаеш как да ги съчетаваш, трудно можеш да се наречеш готвач. Използва винаги пресни билки и подправки, но най-любима му е риганът.

Няма как да не го попитаме и за изконната българска кулинарна ценност мусаката. Той може да готви цели 4 вида – традиционната българска, зеленчукова и два вида гръцка мусака. „Много често съм чувал спор за това какво ядене е мусаката – българско, гръцко, турско или сръбско. Според мен тази от картофи и кайма е типично българска манджа, както и боб яхнията, а другите „мусаки” са просто редени зеленчуци с кайма.“ Шеф Янакиев  е майстор и на блюдата с коприва – в арсенала си има цели 20 такива рецепти.

Какво ще предложи на цар, а на овчар? На цар ще предложи омар по стара френска рецепта – тайна, естествено😊, а на овчар – сланина с праз.

Научаваме още, че от рапаните става страхотна салата, много вкусни са и запържени в масло с чесън и копър. Цацата, за която всички знаем, че е много вкусна пържена, според шеф Димо е най-доброто мезе за бира в горещите летни дни. Но става и на страхотна рибена чорба.

А какво ще каже за специалната риба „Джон Дори“? „Това е вкусна риба с деликатна бяла плът и твърда люспеста текстура. Риба с морска вода, с лек сладък вкус, която може да се сервира със сос, печена,  на пара, пържена.“ „Марина Кейп“ е едно от малкото места у нас, където може да се опита.

Шеф Янакиев прави и специален сос от раци. От черупките приготвя  раково масло, с което се мажат рибите за добър  вкус и аромат. Приготвя и супа от раци.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара