Ако астрологията е философия на личностното развитие, то енологията е философия на сетивността. Астрологията се развива от емпирическото наблюдение на небесните констелации и техните рефлексии върху земните дела. Непрекъснатото наблюдение, потвърждаването или отричането на възникналите хипотези довеждат в един момент до комплексни взаимозависимости, които намират своето изражение за характерите на хората и материализирната реалност.

Астрологията се базира върху намирането на синхроничност между небесните движения и процесите, които протичат на Земята. Тази взаимозависимост е открита и постулирана преди хиляди години, но така и никой не знае защо тя се случва.

Къде е пресечната точка на звездите с виното?

Именно заради тази мистичност и поради голямото си любопитство се опитвам от години да намеря аналогии и връзки между астрологията и енологията, между зодиакалния знак и предпочитанията към даден стил или сорт вино. Преди няколко години писах статия по поръчка за винените ни вкусове и дали те имат пряка зависимост с астрологичния ни профил. Трудно и дори несериозно е да се генерализира как Козирогът, например, обича каберне и точка. След известни търсения открих подходящ начин да ревизирам темата, изхождайки от звездите, а не от собствените си наблюдения на предпочитанията, превърнали се с годините в лични хипотези. Свързах се с една изключителна дама-астролог, Деси Микулашева (www.desispeaks.org) , която ми помогна да сверя моите предположения с нейната астрологическа гледна точка.

Зодиите винаги са интересна тема за разговор.

Освен че ни помагат да се идентифицираме, те ни подкрепят и в генерализираното дистанциране от другите. Астрологията като начин за тълкуване на характера и като вид психологическа дисциплина винаги върши работа. Когато нещо у нас ни харесва, ние го приписваме на зодията: подреден, организиран, пътешественик, хедонист… Но не дай си Боже да е нещо, което не ни допада, тогава често се случва да чуем: ами аз не съм типичен за зодията си. Удобно, нали?

Това е така, защото извън слънчевия ни знак има много повече фактори, които влияят. Т. нар. натална карта е комбинация от безброй неща:

разположение на звездите, асцендент,

домове, Луни, Венери… По тази логика всеки е уникален. Тази карта може да бъде изчислена лесно тук: www.bg-astrology.net

Все пак, говорейки с Деси, стигнахме до извода, че независимо от тия индивидуалности (все пак е трудно да направим 5 млрд. профила), има някои характеристики, които пасват на дадена зодия, а оттам и на преференциите й към даден стил или сорт вино.

Често се твърди, че астрологията не е наука, за разлика от астрономията, от която преди около 200 г. се отделя. Да, тя не е природна дисциплина като „майка“ си, но пък се преподава в университетите като културна наука, подобна на лингвистиката, музиката или философията. Освен това я сродяват и с психологията. От друга страна, енологията (науката за виното) си е чиста философия. Тъй че несъмнено

има пресечни точки.

Още Аристотел и Платон, Шилер и Гьоте, Кеплер са обръщали внимание на астрологията като връзка между материалния и духовния свят. Подобно на нея, и науката за виното свързва по уникален начин природата с усещанията ни и сетивните възприятия.

Астрологията не е селективно, а по-скоро селектиращо възприятие. Можем да я сравним със субективното усещане на вкусовите параметри във виното: къпина, череша, малина, които създават характеристиката на даден сорт. Подобно на астрологията, и в енологията има различни констелации между отделните елементи (вкус, мирис, тяло), които променят характеристиката на всяко едно вино, било то от един сорт. Защото няколко елемента могат да се комбинират по стотици начини и да създадат различен продукт. Точно така, например, аспектът Марс се свързва често с войнствената природа, но се асоциира и с прямота. Освен това той може да се тълкува като

спортен дух, любов към червени ферарита

или люта храна. Фактът, че неговите различни проявления все пак могат да бъдат обхванати статистически е поредното доказателство, че астрологията има своеобразен научен характер.

Говорейки за статистики, над 70 % от населението на Земята чете редовно хороскопа си. При това няма значение възрастта, професията, образованието или политическата ориентация. Вие също го правите, нали? Независимо че повечето от нас може би не вярват, го правим от любопитство. Дори това, че в момента четете тази статия и очаквате да разберете кое би трябвало да е любимото ви вино, е поредното доказателство, че астрологията играе някаква роля в живота ни. Дори и само да си докажем за пореден път, че „това не важи за нас“ и че „не можем да бъдем слагани в категории“, все пак има известна доза истина.

Астрологията е психологията на античността

Извън забавлението тя има репутацията на най-стария символен език в света. Не е система за запълване с банално съдържание на живота на 12-те астрологически знака, а концепция за личността, тоест в някаква степен модерна психологическа форма.

Швейцарският лекар, учен, алхимик и астролог Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, по-известен като Парацелз, пръв въвежда химията в медицината и казва: „Само този,

който владее астрологията, може да е добър лекар“.

Оттогава астрологията се развива и днес е наистина холистичен подход за life coaching. Карл Густав Юнг – бащата на психоанализата – работи активно с подходите в астрологията, използвайки хороскопите за помощ при особено трудни психологически диагнози. Усеща, че астрологичната информация му помага да види нещата в съвсем различна перспектива: „От подобни опитности си съставих мнението, че астрологията е от голям интерес за психолога, тъй като съдържа в себе си психологическо преживяване, наречено „проекция“ – това означава, че психологическите факти ги откриваме в съзвездията.“ Има една тънка разлика обаче: в психотерапията се лекуват „болни“, а астрологията съветва и напътства „здрави“ хора.

Планетите определят нашите вкусове

Дали има връзка между зодиакалния ни знак и това какво вино предпочитаме е тема, която ме занимава от известно време. Несериозно ще е от моя страна да говоря за теории, но все пак се осмелявам да споделя какво съм наблюдавала, дегустирайки и говорейки със стотици винени любители. Както при виното и пола, така и при виното и зодията всичко зависи от сетивните усещания на човека. Но все пак има няколко повтарящи се взаимозависимости.

По отношение на вкусовете, най-голямо значение за една натална карта имат Венера, Луната и Слънцето. Тази специфична комбинация отразява предпочитанията (или нехаресването) на дадени вкусове или комбинации. Когато говорим за пикантни или по-хармонични вкусове, трябва да обърнем внимание къде са позиционирани нашите Венера или Луна. Слънчевият ни знак дава основната енергия и определя характера. Огнените знаци Лъв, Стрелец и Овен са знаци на

действието и предизвикателствата.

Човек със Слънце в земен знак (Дева, Телец и Козирог) предпочита да играе на сигурно и да вижда конкретни резултати. Това говори за практичност в избора, задълбоченост и заземеност. Водните знаци Рак, Скорпион и Риби са знаците на емоционалното съпреживяване на случващото се в света навън и се свързват с меланхоличния темперамент. Обичайно за по-затворения свят на Скорпиона е взаимодействието с външния свят да се съпреживява най-напред вътре, дълбоко в душата (без да се дава често екстериорно изражение на скритите „открития“). Защото при меланхолика динамиката е вътрешна. Въздушните знаци Везни, Близнаци и Водолей образуват триадата на интелекта, ума, взаимодействието и най-вече на общуването. При Везните общуването е по-камерно, Водолеят обича тълпите, а Близнаците имат нужда от постоянно комуникиране, тоест информационният поток е неделима част от техния модус вивенди и те вечно търсят разнообразие.

Но защо Луна и Венера?

Те имат отношение към вкусовите ни възприятия и заедно със Слънцето определят нашата сетивност по отношение на храна и напитки. Когато Венера и Луната са във водни знаци, човек предпочита дълбочината и интензивността. Не се търсят ефирни вкусове. Последните са приоритет на характери, които имат Венера и Луна във въздушните знаци. Земните търсят плътност, комплексност и структура, а огнените – дълбочина, но в нея трябва да има пиперливост, пикантност, разнообразие.

Ако имаме комбинация от въздух и огън, говорим за предизвикателство, за търсене и предизвикване на динамика. Например, една Дева с асцендент Рак и Луна в Телец (тоест Земя и Вода в слънчевия знак, Венера и Луната) харесва стабилността на вкусовете, рядко сменя предпочитанията си и залага на известни и познати вкусове и стилове. Когато обаче и трите планети Слънце, Венера и Луна са в три

различни природни стихии:

вода, огън, въздух, тогава имаме и голяма динамика в тълкуванието. Тогава търсим акцент през Слънцето и Луната като водещи, а Венера определя сетинга на консумация: самостоятелно, в компания, само за дегустация и т.н. Общуването е най-важният елемент, а Венера отразява принципа на взаимодействие с хората. Венера във въздушен знак като Водолей, Везни и Близнаци е характерна за хора, които никога не биха консумирали сами, ако няма с кого да споделят виното. Венера в земен знак е за хедонисти, които обичат да комбинират вино с храна. Венера в огнен знак говори за спонтанност и динамика, без особени правила. Сами или заедно,

всичко зависи от настроението и любопитството.

Венера във воден елемент е дълбоко споделяне на преживяването, тоест съпреживяване на друго ниво. Самият вкус, насладата или неудоволствието трябва да бъдат изразени веднага. Тези характери правят бързо емоционални заключения и често харесват даден вид до края на живота си или дори стигат до екстремности, ако нещо не им е допаднало (например, могат да откажат да пият вино).

Астрологията ни дава някои ориентири и по отношението на алкохолния градус: хората с Луна във воден знак (чувствителни) или огнен знак (тук алкохолът навлиза по-бързо в кръвта) е добре да консумират вино с висок алкохолен градус като Каберне Совиньон, Мерло или Гевюрцтраминер. Хората със земна Луна са много по-издържливи и за тях дори сладките порто или шери са леки предизвикателства. А пенливите и леко газирани вина са подходящи за хора с въздушна Луна, които търсят искрата в живота.

А сега да си дойдем на думата по отношение на вината.

Бели вина

Белите вина често се свързват с ефирност и свежест. Това са приоритетите на въздушните (Близнаци, Везни и Водолей) и водните знаци (Рак, Скорпион и Риби). Совиньон блан, например, е ароматен сорт, който често се харесва на близнаците, стрелците и везните, но и на земните знаци, които обичат стабилността. Тук се следват масовите тенденции, екзотиката, свежестта в живота и младостта. Но стрелците освен това се целят и в предизвикателството, затова често предпочитат флоралното, но и много замислено вионие.

Хамелеонът шардоне също се предпочита от конкретни зодии: везните го обичат, защото ценят дипломацията и класните неща. Неговата солидна репутация е всепризната, а както знаем везните обичат да са харесвани от всички. В комплексния си вариант (вино, което сменя драстично стиловете си взависимост от мястото и производствения процес), шардоне е харесван сорт и от сложните и

дуалистични близнаци, както и от деви и козирози.

Трудният за отглеждане, но хипнотизиращ, когато е в отлична кондиция, семийон се харесва много на лунното дете Рак. Капризен и чувствителен, ракът избира много внимателно връзките си и, аналогично на сорта, се разкрива едва след много внимателна грижа.

Емоционално сдържаният, но независим и изискан Водолей е привърженик на стила. Неговата класа предпочита ризлинг – сложен и ексцентричен сорт с висока киселинност, който с възрастта развива и петролени нотки (те отблъскват мнозина, но не и водолея). Все пак, точно като Водолея, и ризлингът е елегантен и сложен – най-освежаващият от всички във винения свят, което го прави перфектния партньор към всякакви интелектуални дискусии.

Чувствителните и мечтателни Риби са привърженици на ефирните, но и ароматни стилове. За тях подходящи са мускатовите и мискетовите вина, както и елегантният шенин блан.

Червени вина

Червените са предпочитани от огнените (Овен, Лъв и Стрелец) и земните знаци (Телец, Дева, Козирог). Плътни, структурирани и обемни, тези вина са доминиращи. Кралят на червените сортове – каберне совиньон, определено е виното за всеки Лъв. Този сорт е колониален (завзел е целия винен свят), притежава традиция и кралска осанка. Разпознаваем е с неговите аромати и вкусове (касис, кедър и тютюн) и няма по-добър партньор за него (както и фен) от един истински Лъв.

Овните, известни със своята упоритост и самочувствие, обичат да са център на вниманието и да се съревновават. Сира, мавруд или малбек откликват 100% на тези претенции: мощни, присъствени, плътни и стабилни, те носят още пиперливост и предизвикателство, което подхожда изцяло на жизнения характер на Овните.

Испанската темпераментна и рустикална Риоха (сорт темпранийо, което не идва от темперамент, а от „време“) подхожда прекрасно на стабилния традиционалист и хедонист Телец. Плодова и симпатична, риохата има нежна, но богата палитра от вкусове, която е в унисон с чаровния и инатлив телец. Освен това тази зодия е известна с уютното си живеене, афинитет към материалния свят и наслада от всичко.

Скорпионите са едни от най-емоционалните,

мотивирани, енергични и любознателни знаци в зодиака, които по природа са авантюристи. Обичат откритите пространства, пътуването, изучаването на нови места и вкусове. За тях едно тосканско Кианти (санджовезе) би било прекрасен партньор: рустикално, семпло, но и освежаващо червено вино, което би заситило жаждата до следващото пътуване.

Козирозите – най-уверените от целия зодиакален спектър, не търпят чуждо мнение и искат за себе си само най-доброто. А какво по-добро от най-дълголетното вино на света – италианското Бароло (сорт небиоло), за което се изисква търпение и постоянство. С интензивни танини, които не се харесват от всички, но пък със стоическа елегантност, вината от Бароло са идеални за взискателните представители на зодията.

Пино ноар за някои е перфектното вино. Девите, които търсят изтънченост, подреденост и стабилност, но и аналитичност предпочитат най-философския сорт от всички. Чистотата на вкусовете, прецизният баланс и критичността към детайла са водещи в избора. Сходно е и отношението им към каберне фран – древният и елегантен родител на каберне совиньон.

Розета

Любими на всички, розетата все пак се харесват най-вече от Рибите заради тяхната лекота, оптимизъм, артистичност и ефирност. За по-екстравагантните зодии като Водолей, Близнаци и Стрелци, категорията на натуралните вина определено е интригуваща. Оранжевите вина са прекрасен повод да покажат своята нестандартност. От друга страна този стил вина са дълбоко свързани с природата и земята. Те не са глътка за всяка уста, но за въздушните знаци са изражение на безусловната им любов към планетата.

Пенливите са любими както на въздушните, така и на водните знаци, но най-вече на зодиите, склонни към неочаквани действия и

способни на всякакви приключения.

Има още много възможности за интерпретация, но както става ясно, независимо от зодията, ние винаги правим изборите си на база емоция, настроение, ситуация, компания. Все пак всички са повлияни от констелацията на звездите и е интересно да погледнем наталната си карта и да се замислим дали наистина дадена стихия у нас е водеща. Ако открием насоката на вкусовите си предпочитания, несъмнено в бъдеще ще улесняваме изборите си, а и ще си доставяме по-голямо удоволствие, познавайки по-добре себе си и собствената си сетивност.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара