Не знам дали сте забелязали, но с розетата се отнасят както моделите на Victoria’s Secret: гони се конкретна визия, подчинена на стереотипи. Там, където „ангелите“ трябва да са високи, много изваяни и прочее, розето – поне в представите на някои потребители в България – си има точно един правилен цвят и това е т.нар. цвят „сьомга“.

Журито на International Rose Championship обаче е на друго мнение: българското Colorito Rosé 2019 с наситен цвят и ухаен букет от аромати бе отличено със сребърен медал – огромен успех за бутиковия производител Seewines. Голям е успехът и за България – Colorito 2019 е единствената бутилка от нашата страна, достигнала финалите на състезанието. Близо 200 розета от цял свят се състезават за призовете, като журито има 12 съдии от 7 държави и е оглавено от Елизабет Габей, която носи изключително рядката титла Master of Wine. Разбира се, новината, макар и вълнуваща, е потвърждение на това, което стотици винени ентусиасти вече знаеха. Тази бутилка се бе превърнала в любима още с излизането си на пазара по-рано през 2020 г.

Colorito Rosé 2019 и Colorito Sauvignon Blanc 2019

Ако все още не сте сред тях и не сте опитвали Colorito Rosé, нека го опишем така: цветът му е наситено розов и искрящ, ароматът е средно интензивен, с отчетливи нотки на червени плодове и бонбони, с леки нюанси на манго и праскова. Вкусът е комплексен, киселините са сочни и балансирани, а във финала прозира лека сладост, завършваща приятния профил на виното.

Главният сомелиер и изпълнителен директор на Seewines Блгагой Кузмански

Colorito Rose 2019 е част от собственото производство на Seewines, които вероятно вече познавате покрай революционния за българския пазар винен клуб Mystery Box, появил се в началото на тази година. Или може би сте посещавали неведнъж магазина Seewines Gallery на бул. България 106. Освен че внасят над 1500 вина от цял свят, имат и собствени лозя край Хърсово, Мелнишко, и близо до живописния нос Калиакра. Компанията е наследник на лозарските знания на няколко поколения с над 80 години опит в занаятчийското производство.

Colorito Syrah 2018

Това не е и първият медал за производството на Seewines: Colorito Syrah 2018 бе отличена с 91 т. от sommelier.bg, a Disegno Petit Manseng, Colorito Chardonnay и Colorito Viognier, Marsanne, Roussanne 2018 имат медали от Balkans International Wine Competition.

Новината около успеха на Seewines затвърждава тенденцията по-хубавите български вина да идват от бутиковите производители, а не от онези, които се намират на рафтовете на супермаркетите. Затова ви препоръчваме да пробвате този медалист, докато все още има останали бутилки от него…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара