Светла Маринова е основател на избата Шато Бургозоне заедно с съпруга си Стефан. Тяхната дъщеря Биляна е представител на т.нар. второ поколение визионери в Бургозоне.

Светла се определя мечтател а ла на Дон Кихот на Сервантес, когото е изучавала по време на следването си по испанска филология на СУ. Смята се и за идеалист – в синхрон с фантастичната литература, която обича да чете. Страстен последовател на здравословния и природосъобразен начин на живот, преди 20 години тя е очарована от лозята на брега на Дунав и именно този порив намира своето продължение в избата Шато Бургозоне. Възпитала е дъщерите си да се борят за онова, в което вярват. Епикуреец и гурман, Светла е еманация на страстта, която стои зад Бургозоне.

Стефан, Еми, Биляна и Светла Маринови

Харизматична и усмихната, Биляна е прагматик и роден лидер. Има магистърска степен по бизнес администрация в областта на виното от Бордо. Оставила е зад гърба си успешната кариера на финансист в една от най-големите международни банки и днес се радва на семейния уют със съпруга си и дъщеря си Ева. Обиколила е света и говори 6 езика. Тя е лицето и моторът на Бургозоне.

Какво е виното за вас?

Светла: За мен то е образование, култура, чудесна тема за разговор с непознати, допълнение към изискана кухня. Професията ми на преводач ми поднесе преди много години предизвикателството, наречено вино. И тъй като оцених неговата космополитност, започнах да го изучавам и ценя, а накрая и да го правя.

Биляна: За мен виното е много повече от напитка, то е живот. Също и приключение, силно свързано с историята на България и с нашите прадеди – траките. Всеки път, когато опитвам едно вино, поемам на пътешествие чрез сетивата си: представям си тероара, в който е отгледано гроздето, климата, хората, които стоят зад него. Нека не забравяме, че

виното е било жизненоважна напитка още преди хиледолетия,

тъй като водата е била силно замърсена и само чрез ферментацията на гроздето е била годна за пиене. Виното е вдъхновявало поети, артисти и художници. То винаги носи мистерия в себе си, защото едва когато отворим бутилката, в която е затворено, можем да разберем точно какво е – да го дегустираме, оценим и да му се насладим. Неслучайно го наричат

„напитката на боговете“.

Шато Бургозоне е млада изба и заедно с това вече се наложи като име сред любителите на виното. Как бихте описали винарната си?

Фамилната бутикова изба Шато Бургозоне се намира в едно от най-живописните места в България – на брега на Дунав. Създадена е с идеята да представи най-доброто от Дунавския тероар и да допринесе за налагането на качествените български вина. Стилът на вината ни е повлиян от голямата европейска река и от варовиковия льос, на който са засадени лозята ни. Този стил е един от най-дълбоките в света и би могъл да се характеризира с три думи: като

свеж, плодов и фин.

Философията на Бургозоне също може да се опише в 3 посоки. Най-напред е важно да се каже, че 80% от качеството на виното идва от гроздето, което е произведено от собствения ни лозов масив – на 100 хектара с 11 класически международни сорта и 2 местни (Тамянка и Гъмза). Ръчен и зелен гроздобер, ниски добиви и много грижи за лозята – това е тайната зад вината на Бургозоне.

Второ, вината на Бургодоне са тероарни. Лозята на избата са разгърнати на хълмовете на брега на Дунав, като варовиковата почва и речните особености имат огромно влияние върху вината ни. Бургозоне практикува минимална намеса по време на винопроизводството, за да запази тероарната специфика. И трето, но не по важност е постоянното качество и стилът на трите F  –

Fresh, Fruity, Fine (свежи, плодови и фини).

Откакто е на пазара, Бургозоне развива собствен стил и прави характерни вина. От самото начало зад продукцията на Бургозоне стоят водещите енолози братя Бамбалови. Въпреки натиска от чуждестранни консултанти и коментарите в страната, ние винаги сме правили това, в което вярваме, a именно тероарни вина с собствен нрав и почерк.

Трудно ли е да си жена във винената професия? Кои са най-съществените ни предимства и недостатъци?

Бургозоне е компания със силно женско присъствие на всички нива. Както каза световният винен авторитет Каролайн Гилби по време на уебинара на Института на Магистрите по Вино (IMW), България е една от страните в света с най-много жени във винения сектор. Това се вижда на винените изложения у нас и много ни радва.

Има доста предимства в това да си жена във винената професия.

Например, когато жените са целевите ти клиенти, чудесно разбираш нуждите им – а това е винаги от полза. Отделно, женският усет за естетика определено е предимство в нашия бранш, който предлага широко поле за изява в този аспект. Във винопроизводството и лозарството именно от жените идва

вниманието към детайла и „женската“ перспектива.

Разбира се, има и неудобства: ролята на майка понякога много трудно се комбинира с винената професия. Този бизнес е свързан с много пътувания за представянето на продукта, участия в изложения и събития до късно вечер, след края на обичайното работно време. Всичките тези ангажименти

може да са проблем за една жена,

особено ако тя има малки деца. Във винарната и в лозята работата понякога е свързана с физически усилия и това може да е предизвикателство пред жените. Както и във всичко останало, и при виното са нужни са Ин и Ян – и двете начала, мъжкото и женското, за да се получи хармония. Ние в Бургозоне смятаме, че я постигаме.

В екипа на Бургозоне има доста дами. Как разпределяте отговорностите помежду си и кои задачи оставяте на мъжете?

Биляна: Бургозоне е комбинация от две (всъщност вече три – след раждането на дъщеря ми Ирис) генерации и всеки от семейството отговаря за определено звено. Но няма разпределение според пола, а според компетенциите на всеки от нас. Ако някой е добър в това, което прави, то няма значение дали е мъж или жена. Светла, например, отговаря за лозята, за философията и стила на вината, а Стефан, който е доктор на икономическите науки, следи финансите.

Ние от новата генерация гледаме да сме напълно взаимнозаменими и се радваме, че доста от компетенциите ни се припокриват. Всички важни решения се обсъждат на семеен съвет и конфронтацията между мъжкото и женско виждане, както и между различните поколения ни стимулира да вървим напред с добре обмислени и умерено рисковани стъпки.

Мислите ли, че в България има двоен стандарт по отношение на заплащането и възможностите за реализация на жените?

Биляна: Не мисля, че в България е по-различно от други държави – това е проблем, доказан статистически в много страни членки на ЕС. Все пак в България, в сравнение с други държави, в които съм живяла, е прието жената да работи, тъй че даже сме еманципирани от тази гледна точка.

Ние в Бургозоне сме дълбоко убедени, че няма разлика между работата и професиотналните качества на една жена и на един мъж. Всичко зависи от човека, от неговите компетенцииь, амбиции и мотивация.

Виното запазена територия ли е? Ако да, за кого? Какво мислите за представянето на жените на винената сцена в България?

Биляна: Определено виното не е бизнес, в който може да се навлезе лесно. Той е много комплексен, като се започне от характера на почвите и спецификата на гледане на лозя, през самата работа в избата и всички процеси, свързани с производството и регулациите – поради факта, че продуктът е акцизна стока. Да не говорим за последващите маркетингови аспекти около създаването на клиентска мрежа, по логистиката и налагането на марката.

Всичко това отнема десетилетия, за да станеш експерт.

Отделно, винената тема е необятна и може цял живот да учиш за нея. Не бих казала, че е запазена територия, а по-скоро, че ако искаш да навлезеш във винената материя , трябва да си наясно, че това ще отнеме много време и е нужно търпение.

Светла: Според нас представянето на жените на българската винена сцена е едно от най-добрите в Европа. Гордеем се, че България има толкова силно женско присъствие в този отрасъл и смятаме, че нашите жени спокойно могат да са посланичките на българското вино в страната и чужбина. Те са лицето и гласът на винарите и затова тяхната роля е много важна. Жените от Бургозоне са правили хиляди презентации на вината ни и на страната ни по целия свят, което е в основата на създаването на многобройните ни износни пазари навън.

Има ли винена култура в България според вас?

Светла: Винената култура у нас се разви значително през последните 10 години. В България са представени вина от целия свят и вече има много местни производители, които се стремят към по-добро качество и по-интересни продукти.

Отделно,

кулинарията също силно се развива,

а тя е тясно свързана с виното, тъй като едно вкусно ястие се съчетава най-добре с качествено вино. Факт е, че има все повече консуматори, които се интересуват и опитват нови вина. Преди 10 години нашият стил на вина СПФ (свежи, плодови и фини) не беше добре разбран в България и тогава ние се ориентирахме към по-зрели пазари като Белгия, например. Днес се радваме, че нашите вина се ценят високо и се търсят на българския пазар.

Кое беше най-предизвикателното събитие за вас в професионален и личен аспект през изминалите 10 години?

Биляна: Ако нещо със сигурност може да се каже за фамилния винен бизнес, то е, че предизвикателствата са постоянни. Като работодатели ние постоянно се стремим да развиваме създадената вече система и да я подобряваме – било то с нови практики и решения, наложили се във винения бизнес по света, или с разработване на посадъчен материал и засаждане на нови местни сортове като Гъмза и Тамянка, с въвеждане на нови процеси за оптимизиране на работата, с лансирането на нови купажи и маркетирането им.

Ковид кризата определено е едно от най-предизвикателните събития за последните 10 години. От една страна, мерките за сигурност значително затрудниха работата ни. От друга страна, затварянето на ресторантите значително намали продажбите на качествени вина и постоянният контакт с нашите партньори стана виртуален. Тъй като се

опитваме да гледаме на чашата като на полупълна,

трябва да виждаме и положителните неща, които коронавирусът донесе заедно с негативите. Поради по-малкото командировки през последната година, имахме нужното време, за да работим по дългосрочни проекти, свързани с вътрешната организация. За тях иначе все не оставаше време. Отделно, използвахме възможността да се обърнем към нови пазари и да увеличим още повече дейностите си в социалните медии, където вече десет години работим активно. Смятаме, че това ще ни донесе

нови положителни резултати в бъдеще.

За мен лично най-голямото предизвикателство беше да се избавя от многото погрешни предразсъдъци и „митове за виното“, в които хората, които са далеч от нашата професия, вярват усилено. Най-трудно обаче беше да наложим марката ни и да създадем от нулата постоянна клиентска мрежа в страната и на експортните ни пазари в над 20 държави в 4 континента.

Светла: Още с избирането на тероар, сортове, консултанти и водещи енолози подходихме с изключителна прецизност. Но се сблъскахме с проблем в лозята: докато на технологично равнище страната ни поддържа световно ниво, то по отношение на агрономията положението не е розово – отива си цяло едно поколение агрономи, специализирали лозарство. А

младите не намират професията за атрактивна

и предпочитат да работят в търговски или дистрибуторски фирми и да предлагат препарати и торове. Жалко е, че България е измежду малкото страни в света, където до ден-днешен лозарството и винарството са разделени като обучение и професии. А продуктът, който трябва да се получи – виното, изисква комбинирането на усилията и на двата занаята. Това сега се постига трудно.

Кои са Светла и Биляна извън винения контекст?

Светла: Днес съм удовлетворена майка и баба, която се радва да види мечтата си за семейни лозя и изба сбъдната. Природата, контактът с хората, участието на цялата фамилия в бизнеса, иновациите и постоянните предизвикателства в Бургозоне не ми оставят много свободно време. Но пък ме радват и изпълват с щастие.

Биляна: Смятам се за щастлива майка и съпруга, на която все пак се наложи да се „изстреля“ в ролята на управител на Бургозоне. Макар и виненият контекст да заема повече от 90% от времето ми, съм щастлива да работя в сектор, който ми харесва, защото съм епикуреец и обичам да се наслаждавам на живота. Освен това обичам природата, пътуванията със семейството и срещите с приятели. Карам сноуборд в свободното си време и споделям любовта си към зимните спортове със съпруга си и дъщеря си.

Кой и какво ви вдъхновяват?

Светла: Щом отворя бутилка Бургозоне и се сетя за първия път, когато с мъжа ми обсъдихме проекта – преди повече от 20 години, си казвам, че ненапразно изминахме толкова дълъг път. Днес мечтата ни е реалност и цялата ни фамилия е част от нея. Вдъхновява ме да видя внучетата си в лозята и да си кажа, че един ден това ще е тяхното бъдеще.

Биляна: Вдъхновяват ме малките успехи. Нов договор, писмо от доволен клиент, поредна награда или да видя виното ни във винената листа на ресторант с няколко звезди Мишлен – такива неща ме вдъхновяват и окуражават, когато има трудности.

Кое е любимото ви вино, което ви описва най-добре като личност и на което бихте се наслаждавали дълги години?

Биляна: Аз съм любител на белите вина – неслучайно имаме 4 бели сорта (Шардоне, Совиньон блан, Вионие и Тамянка) в нашите насаждения. Освен като едносортови, ги предлагаме и в купажи в колекционната ни серия – ЕВА и ИРИС. Като любител на белите вина, аз харесвам и Пино Ноар, което често е наричано „маскираното червено вино“, защото може да се сервира охладено, без да губи ароматите си. Дори и с по-ниска температура, то е интензивно, експресивно и комплексно – в него има една чувствителност, която го прави незабравимо.

Светла: Харесвам силно минерални вина и бих казала, че всички вина от нашето портфолио описват философията на Бургозоне, както и моето виждане. Сдържаност, финес, дълбочина са някои от характеристиките на тези вина и те съвпадат с моя характер.

Виното е конструкция, която те взима за ръка

и те води по пътеките на сетивното откритие, като разгръща постепенно различните си пластове, един по един. Когато го разкриеш изцяло, то те транспортира далеч и оставя у теб трайно впечатление. Може би най-ясен пример за този минерален стил е дават белите вина като Вионие, а при червените – ЕВА Кюве Руж. Гордея се, че постигнахме със сорта Вионие признание от един от

най-големите световни винени авторитети – Оз Кларк.

Той класира нашето Вионие между шестте най-добри в света и определи Шато Бургозоне за най-добрия производител на Вионие в България.

Що се отнася до купажа ЕВА Руж, това е пример за червено вино с невероятен потенциал за стареене. То се отличава не със силата си, а с финеса и с добрата си минералност.

Какви са вашите винени проекти за 2021 г.?

Светла: Много от плановете ни за 2021 г. се промениха поради пандемичната ситуация, най-вече свързаните с изложения и представяния в чужбина. Но повечето проекти в нашия бранш са дългосрочни и се планират много години предварително. Тази година най-значимият проект ще е лансирането на новия етикет на серията ни Форт Бургозоне във връзка с 10-годишния юбилей на винарната. Това е проект, по който работим от две години, и както винаги,

всеки етикет на Бургозоне разказва историята

на местоположението ни и отправя референции за нашия тероар или за повода, по който сме го създали.

За Бургозоне този момент ще остане особено специален, защото все още усещаме вълнението от отбелязването на 10-ата годишнина от излизането ни на пазара. Успяхме да изградим модерна изба с възможност за производство на бутикови вина с изключително високо качество. Вината постепенно се наложиха на пазара, благодарение на усилената ни работа. Няма да забравим как още в самото начало

влязохме в историята, като спечелихме през 2010 г.

първия за България Голям Златен Медал от Световния конкурс в Брюксел с Шато Бургозоне Шардоне. И всяка една наша бутилка е не само глътка еликсир от уникалния Дунавски тероар, но и ни напомня за веселите моменти, както и за преодолените трудности , за доверието, за споделените  наздравици и най-вече за партньорството, приятелството и признанието.

Биляна: От наша страна, въпреки пандемията, ще продължим да правим хубаво вино, като се надяваме и тазгодишната реколта да е толкова добра, колкото беше и през 2020 г. Най-важното е да завоюваме нови клиенти и пазари, както и да помагаме на нашите партньори, чиято работа бе затруднена от кризата (с решения за визии, виртуални дегустации и интересни статии). Ще продължим да развиваме активно клиентската си мрежа на местния пазар и се надяваме, че все повече българи ще опитат вината ни, след като от тази статия научат повече за философията зад вината на Бургозоне.

Ирис бял бленд в ТОП 10 на най-добрите български вина в лимитирани серии

Ирис Съзидание е купаж от Шардоне, Совиньон блан и Вионие.

Регион: Дунавска равнина

Бял ИРИС е посветен на раждането на първата представителка на третата генерация в Бургозоне и не е случайно, че

първата реколта на това вино е от 2012 г.,

когато се роди малката Ирис.

Върху етикета на бутилката бял ИРИС е изобразено не само красивото цвете ирис (перуника), но има и дъга – защото IRIS (Ирида) e богинята на дъгата в гръцката митология.

Виното е първият бленд на Бургозоне, гроздето за него е от най-добрите парцели на брега на Дунав – с ограничени добиви.

Произведено е в лимитирано количество от 3000 бутилки.

Купажът е комбинация от трите най-представителни сортове на Бургозоне, където Шардоне е гръбнакът, Совиньон блан е свежестта, а Вионие – цветната нотка и ароматният послевкус.

С комплексни и фини аромати на бели

цветя, цитруси, костилкови и тропически плодове,

ИРИС е предназначено за винените ценители и се съчетава с най-изисканите гурме ястия.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара