Всеки път, когато някой ни попита къде може да намери еди-кое си вино, осъзнаваме факта, че ако бяхме в Париж, Лондон или Виена, щяхме да му кажем: „Иди при винения търговец зад ъгъла“. Но понеже сме в София, България, обикновено го изпращаме на поход за намиране на правилното място, което изисква специално отделено време и завидно усилие.

Повече от всеки друг сме наясно, че пазарът на вино е труден и, докато не можем да купим желаното вино на път за вкъщи, ситуацията си остава сложна. Може би сте чували приказката, че е грехота да купуваш вино, ако имаш лозе – в България процентът на домашно вино от общата продукция е най-висок в Европа, а вероятно и в целия свят. По официална статистика консумираме едва 5 литра вино на глава от населението, а във винена Франция тази цифра е около 40 л. Кръгът си остава дяволски и затворен: ниското потребление на вино в бутилка определя нищожното му място в потребителската кошница, а оттам и ниската винена култура у нас, липсата на интерес и, логично, на търсене. Ние обаче, с присъщия си наивен, но все пак визионерски винен оптимизъм, откриваме, че местата в София, които предлагат вина от всеки клас и за всеки вкус, се увеличиха значително през последните 2-3 години и положението вече не е толкова отчайващо.

Ето го и нашия списък с лични преференции, като бихме направили няколко уточнения. Не претендираме за всеобхватност, по-скоро за избрана селекция от места за покупка на вино, които си заслужават. Ако любимият ви търговец или магазин липсва, не го приемайте лично.

По статистически данни 70% от алкохола във Великобритания се купува на разпродажба. Разпродажбата при виното е нещо сравнително ново за нашия пазар, но се налага все повече, тъй че възползвайте се максимално. Винаги се информирайте какви са разпродажбите, вината или избите на месеца. Ще се учудите колко добри вина не успяват да се продадат и могат да се намерят на разпродажба в България. Ако сте в по-голям магазин, отделете малко време и разгледайте внимателно рафтовете. Ако сте в по-малък, а продавачът има идея какво продава, може да се случи дори да опитате виното на разпродажба.

Винаги, когато някой някъде предлага вино за дегустация – опитвайте. Ако сте в специализиран магазин, където има разпродажба, а в нея няма това, което искате да купите в момента, попитайте продавача кое е любимото му вино или какво интересно е опитвал напоследък. Ако станете постоянен клиент, търговците ще запомнят какво сте купували и ще ви предлагат нови неща. С което вратата към светлия винен свят вече е отворена.

Ексклузивни бутикови винени магазини

Освен от избите директно (доста от тях предлагат и безплатна доставка) има няколко малки специализирани магазина в центъра на София: Вино Оренда на Руски паметник, Купаж на ул. „Солунска” 42 и Енджой уайн на ул. „Цар Иван Шишман” 19, които предлагат интересни селекции само от български вина на интелигентно-формирани и user-friendly цени.

Други малки и симпатични магазинчета за вино, които презентират и доста интересни интернационални изби, са Темпус Вини на ул. „Княз Борис I” 81,  Le Petit Quche на ул. „Оборище” 6 и новооткритият на улиците „Солунска” и „Ангел Кънчев” Wine&Co.

„1000 км около София“ или шоурум Ибеко на ул. „Ангел Кънчев” 8 е концептуално винено място, което, както подсказва името му, предлага вина от дестинации на 1000 километра от София: Словения, Унгария, Румъния, Сърбия, Хърватска, Гърция, Турция и Македония, а също Италия и Австрия.

Малко по-скъпи и по-малко “бутикови” (в смисъла на крафт-концепцията) са магазините от веригата Vinellо (в мол Парадайз Център, например) и новооткритият Vinopoly в Драгалевци.

Големи винени магазини

Несъмнено най-широк спектър от вино и алкохолни напитки могат да се намерят в сайта на един от първите винени търговци на пазара: Meik 98. Друг пионер е Casa Vino с верига магазини, най-вече в София, но и във Варна.

Онлайн магазини

Apollo wine е единственият чисто български изцяло онлайн магазин, един от първите на пазара. Напоследък се появи интересна, понякога доста ексклузивна, селекция на интернационални вина в Seewines, които отвориха и свой офлайн магазин на бул. „България”. Много добре е структуриран сайтът за онлайн пазаруване на големия вносител Winebox.

Заведения с вина за дегустация на чаша

Тук наистина говорим за една много строга селекция от достъпни, както като локация, така и в ценово отношение заведения, които предлагат интересни предложения от вино на чаша: Grape Central, Лили Фам, Urban Table, Кръг, Jasmine, Крафт, Бистрело, Павилион 37, Mediterraneo … Някои са нови, други са се утвърдили вече на пазара, но най-старите от тях са на не повече от 6 години. Това отново говори за ранната фаза на модерната винена култура в София. Но поне нещо се раздвижва – за щастие на хора като нас, които са жадни да опитват, без да се налага да купуват цяла бутилка непознато вино.

Хранителни вериги магазини с добра винена селекция

Софийските магазини на Metro могат да се похвалят с много добра винена селекция, при това на достъпни цени. Понякога в Лидл и Фантастико – главно когато има някаква интересна тематична промоция, можете да попаднете на добри вина.

Да не забравяме и редица дистрибутори, стане ли дума за специфични вина от Италия, Австрия, Грузия, Южна Африка. „Кино и вино“, „Рали Уайн“, Negociant са само малка част от  тях.

За съжаление или за щастие пазарът е твърде динамичен. Места, които бяха актуални преди години, вече не са, а само през последната година се появиха доста нови. Динамиката може да означава две неща: още не сме готови за винена култура или тъкмо обратно: готови сме, но ни липсва знание и опит. Хубаво е, че това раздвижване е съпроводено от все повече тематични курсове и дегустации, появяват се повече експерти, някои от тях самоуки, други с практическо, а трети – с академично знание, които преподават… винена култура. Това, както и в случая с храната, е естествено развитие, но и преекспонирана мода, към която трябва да се подхожда осъзнато и информирано.

Защото не всеки, който има добро небце и богата обща култура, може да ни разкаже увлекателно истинската история на виното. Но поне вече имаме адекватен избор, за да вземем собствено решение. А иначе: знанието и ентусиазмът идват с пътуване и дегустиране. Факт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара