Европейският парламент прие забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г., съобщиха от пресслужбата на Европарламента.

След две години трябва да се преустанови употребата на 10 вида пластмасови продукти – чинии, чаши, сламки, вилици, лъжици, ножове, кутии за храна, клечки за уши, пръчки за балони и др. Забрана се налага и за оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен. Целта е да се намали замърсяването с пластмаса. Забраната обаче не важи за пластмасовите бутилки, тяхната употреба ще продължи и след 2021 г., но ще трябва да се рециклират.

До 2019 г. в държавите членки на ЕС  най-малко 90% от пластмасовите бутилки ще трябва да се събират, като трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Европейските страни ще могат сами да изберат методите за намаляване на използването на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Според постигнатото по-рано споразумение на министрите от Евросъюза се засилва прилагането и на принципа замърсителите да си плащат. Това се отнася най-вече да  за тютюнопроизводителите, които ще трябва да покриват разходите за събиране на изхвърлени фасове. Новият режим ще се отнася и за производителите на риболовните приспособения – разходите за събирането на изгубените в морето мрежи се поемат от производителя, а не от рибарите.

Евродепутатите гласуваха тези промени, тъй като според Еврокомисията над 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса, а пластмасовите изделия за еднократна употреба съставят 70% от всички морски отпадъци. Освен това всяка година в ЕС има 25 млн. тона отпадъци от пластмаса.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара